site

Rekod simpanan gas EU menimbulkan harapan untuk mengurangkan pergantungan Rusia

EU sedang menyimpan rekod paras gas asli selepas musim sejuk yang lebih ringan daripada yang dijangkakan, mengukuhkan harapan bahawa blok itu boleh menghentikan import dari Rusia.

Storan blok itu berjumlah 55.7 peratus kapasiti pada awal bulan menurut badan industri Gas Infrastructure Europe — paras tertinggi untuk awal April sejak sekurang-kurangnya 2011.

Tahap itu adalah sekitar 20 mata peratusan melebihi purata untuk lima tahun sebelumnya, dan telah meningkat lagi kepada 56.5 peratus dalam dua minggu lalu.

“Penyimpanan gas EU lebih separuh penuh, yang bermakna kami menamatkan musim pemanasan ini dalam kedudukan yang selesa,” kata pesuruhjaya tenaga EU Kadri Simson kepada FT, menekankan blok itu kini mempunyai skop yang lebih besar untuk mengurangkan import gas asli cecair Rusia.

“Dengan meningkatkan bahagian yang boleh diperbaharui dan mempelbagaikan lagi sumber, pemansuhan sepenuhnya daripada LNG Rusia akan dapat dilakukan untuk beberapa negara anggota.”

Satu-satunya tahun lain yang menghampiri paras tahun ini ialah 2020, apabila wabak itu mengurangkan permintaan gas secara drastik. Untuk pertengahan April, paras semasa adalah sedikit di bawah paras 2020.

Perbezaannya amat ketara dengan tahun lepas, apabila Moscow mengekang bekalan saluran paip semasa ia meneruskan pencerobohan ke atas Ukraine, dan EU terpaksa meningkatkan import LNGnya dari Rusia ke paras rekod kerana ia tergesa-gesa membuat persediaan untuk musim sejuk.

Import LNG EU dari Rusia mencapai 22.1bcm [billion cubic metres] tahun lepas, peningkatan sebanyak 39 peratus pada 2021, dan menyumbang 16 peratus daripada keseluruhan import bawaan laut tahun itu, menurut data daripada Refinitiv.

Lonjakan import Rusia itu juga membantu meningkatkan stok simpanan EU.

“Nampaknya Eropah akan mempunyai terlalu banyak gas sekitar musim panas ini dan bukannya sebaliknya,” kata Natasha Fielding, ketua harga gas Eropah di Argus Media, perkhidmatan data industri.

Suruhanjaya Eropah menyasarkan tahap simpanan gas sebanyak 90 peratus kapasiti menjelang awal November, tetapi Fielding berkata ia boleh mencapai matlamat itu menjelang Julai atau Ogos.

Berbeza dengan produk minyak dan petroleum, gas Rusia – yang menyediakan hampir 40 peratus bekalan EU sebelum perang Ukraine – tidak dikenakan sekatan. Akibatnya, rekod import LNG Rusia oleh EU setakat ini telah menyalurkan berbilion dolar ke Kremlin melalui cukai ke atas syarikat gas Rusia.

Carta bar Import (bn meter padu) menunjukkan Eropah mengimport rekod volum LNG pada 2022 termasuk dari Rusia

Simson telah menggesa syarikat EU untuk berhenti membeli LNG Rusia. Menteri-menteri tenaga blok itu juga bersetuju pada Mac untuk membenarkan negara-negara anggota mengekang import gas dari Rusia dan Belarus buat sementara waktu – perjanjian yang masih perlu dirundingkan dengan parlimen EU.

Bagaimanapun, sebarang langkah untuk membendung atau mengharamkan LNG Rusia boleh menghalang usaha untuk mengisi storan untuk musim sejuk akan datang. Di peringkat global, bekalan LNG baharu menunjukkan sedikit prospek untuk datang sehingga pertengahan dekad apabila beberapa projek besar datang dalam talian.

Seorang diplomat kanan EU menambah bahawa had harga bagi LNG Rusia – bergema langkah yang sudah ada terhadap eksport minyak – belum dikecualikan tetapi ia belum lagi “perbincangan arus perdana”.

Penganalisis juga menekankan kesan pertumbuhan ekonomi China terhadap permintaan LNG. Mereka menambah bahawa tahap pemulihan negara berikutan penarikan sekatan Covid masih belum diketahui.

Anne-Sophie Corbeau, sarjana penyelidikan global di Sekolah Hal Ehwal Antarabangsa dan Awam Universiti Columbia, menyatakan apa yang dikatakannya sebagai tanda “terlalu yakin” di kalangan penggubal dasar Eropah dalam usaha mereka untuk mengekang LNG Rusia.

Harga gas menunjukkan cabaran yang peniaga percaya Eropah masih hadapi dalam mendapatkan bekalan yang mencukupi, walaupun harga spot telah jatuh mendadak daripada paras rekod Ogos lalu. Harga untuk kontrak TTF penanda aras Eropah, untuk penghantaran pada suku keempat tahun ini, telah meningkat hampir 20 peratus pada bulan lalu kepada €55/MWj [megawatt-hours]. Dalam pra-pandemik 2019, harga TTF purata €14.6.

“Menghentikan import LNG Rusia boleh mengakibatkan pelbagai hasil untuk pasaran gas global, termasuk tindakan balas daripada Putin,” kata Corbeau.

Dia menganggarkan bahawa, jika aliran semasa berterusan, EU akan mengimport 40bcm gas asli dari Rusia untuk tahun ini, dengan 20bcm daripada saluran paip dan 20bcm daripada LNG. Dia menambah bahawa “seseorang perlu menjelaskan kepada saya” bagaimana blok itu akan menampung kekurangan jika ia melepaskan semua bekalan tersebut.

info result sgp

pengeluaran. sdy

keluaran sidney

hk yang keluar

totobet net sgp hari ini