site

Rayuan besar ketua Bank Dunia David Malpass

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Satu minggu lagi, satu lagi gelombang saber-bergetar dengan China. Tetapi kali ini kemarahan retorik bukan berasal dari Washington tetapi Brussels: sebelum Ursula von der Leyen, presiden Suruhanjaya Eropah, pergi ke Beijing minggu ini, dia membuat ucapan kuat yang tidak disangka-sangka yang menyeru “nyah risiko” Eropah. berdagang dengan China — iaitu kawalan untuk melindungi benua daripada teknologi China yang unggul dan lebih murah.

VDL, seperti yang biasa dikenalinya, menunjuk kepada teknologi sensitif seperti kecerdasan buatan untuk menggambarkan maksudnya. Walau bagaimanapun, dia harus melihat bateri yang sangat penting untuk teknologi hijau untuk melihat masalah struktur juga: menurut beberapa penyelidikan menarik yang diterbitkan oleh Pi Capital, kos mencipta bateri di China, AS dan Eropah masing-masing adalah $127, $157 dan $160 setiap kilowatt tenaga. Jika anda menambah kesan Akta Pengurangan Inflasi Amerika, ia adalah $127 di China dan AS — tetapi $178 di Eropah. Aduh.

Sementara itu, dalam surat berita minggu ini, kami melihat sama ada produk hijau meningkatkan inflasi, dan menyerlahkan beberapa komen menarik daripada David Malpass, ketua Bank Dunia yang akan keluar, sebelum perhimpunan tahunan penting minggu depan di Washington. Teruskan membaca — dan, seperti biasa, beritahu kami pendapat anda tentang Malpass dan banyak lagi. — Gillian Tett

Malpass mempertahankan rekodnya apabila pintu keluar semakin hampir

Apabila Bank Dunia dan IMF mengadakan mesyuarat musim bunga mereka di Washington minggu depan, David Malpass, ketua bank itu, akan berada di tempat yang janggal. Selepas kritikan meluas daripada pemimpin seperti Janet Yellen mengenai dakwaan kegagalan bank itu untuk memperjuangkan isu hijau — yang kami ketinggalan dalam Moral Money tahun lepas — Malpass akan pergi setahun sebelum jadual. Rumah Putih telah meletakkan Ajay Banga, bekas ketua Mastercard, sebagai penggantinya dan dia nampaknya akan mendapatkan jawatan itu, memandangkan pencalonan ditutup lewat minggu lalu, nampaknya tanpa calon lain.

Tetapi dengan Malpass masih ada dan bank berada di bawah tekanan untuk bertindak, terutamanya di sekitar pembiayaan konsesi dan kewangan campuran, bagaimanakah Malpass akan mengendalikan perkara ini (atau tidak)?

Satu petunjuk datang dalam ucapan membuka tirai yang diberikannya di Niger lewat minggu lalu. Ini tidak membincangkan isu hijau secara meluas; sebaliknya ia digarap dalam bahasa klasik ekonomi pembangunan. Ia memerlukan dasar makroekonomi dan fiskal yang lebih kukuh – ditambah dengan bantuan yang besar – sambil membentangkan pertempuran perubahan iklim sebagai subset daripada ini.

“The [Covid-19] pandemik meningkatkan kadar kemiskinan tegar global daripada 8.4 kepada 9.3 peratus, peningkatan pertama yang direkodkan sejak kami mula membuat pengiraan,” katanya sambil menyatakan bahawa “jumlah negara membangun yang semakin meningkat sedang menghadapi prospek krisis domestik yang besar, dengan pertumbuhan ekonomi yang perlahan. , kemiskinan dan kelaparan yang semakin meningkat, hutang awam mencecah paras tidak mampan di tengah-tengah kenaikan kadar faedah, mekanisme yang tidak berkesan untuk menyelesaikan masalah hutang luar negeri, kurang pelaburan dan populasi yang semakin meningkat.”

Ini bermakna negara membangun “akan memerlukan $2.4tn setahun untuk tujuh tahun akan datang untuk menangani cabaran global mitigasi dan penyesuaian iklim, konflik dan pandemik,” tambahnya. Adakah bank pembangunan pelbagai hala dapat membekalkan ini? Malpass fikir begitu. “Kumpulan Bank Dunia menggandakan pembiayaannya untuk barangan awam global semasa saya menjadi presiden, mencecah lebih $100 bilion dalam tempoh tiga tahun tahun fiskal 2020 hingga 2022, dengan lebih separuh daripada jumlah ini dalam kewangan iklim.” Dan dia meramalkan bahawa “pada mesyuarat musim bunga, kami menjangkakan untuk meningkat [the World Bank’s] kapasiti pembiayaan sehingga $50 bilion dalam tempoh 10 tahun akan datang.”

Jika ini menjadi kenyataan, sesetengah pengkritik mungkin memberikan separuh sorakan. Wakil daripada badan pemikir hijau E3G, sebagai contoh, mengadakan panggilan persidangan minggu lalu di mana mereka menggesa bank pembangunan pelbagai hala untuk menangani kemiskinan dan perubahan iklim bersama-sama — dan menyatakan harapan bahawa pembaharuan akan muncul di sekitar rangka kerja kewangan Bank untuk mengembangkan kapasiti pemberian pinjamannya. “Kami akan memberi lebih kredit kepada modal boleh dipanggil dan mahu MDB mempunyai talian terbuka kepada agensi penarafan kredit,” kata Sonia Dunlop dari E3G, yang juga mahu bank itu menjual aset kepada pemain sektor swasta “dan membuka beberapa data sekitar ini untuk membantu mewujudkan lebih ketelusan”.

Dunlop juga menyatakan bahawa “terdapat beberapa tanda bahawa [the bank’s] sokongan langsung untuk projek bahan api fosil semakin berkurangan kepada hampir sifar [which] mungkin kerana Perbendaharaan AS menerbitkan panduan terkini tentang perkara yang akan dan tidak akan disokongnya”. Dan sementara “masih banyak [MDB] projek tidak langsung” yang dikaitkan dengan bahan api fosil, katanya, “kami bergerak ke arah yang betul di sini. Sebarang tanda yang mengesahkan bahawa pada mesyuarat musim bunga ini akan menjadi sangat penting untuk masyarakat sivil.” Jika ya, Malpass mungkin meninggalkan bank dengan lebih baik; atau, sekurang-kurangnya, dengan lebih sedikit batu bata. (Gillian Tett)

Pengguna yang dilanda inflasi masih mahukan barangan hijau mereka

Produk Electrolux yang paling menguntungkan juga adalah yang paling mampan, ketua eksekutif pembuat vakum dan mesin basuh yang diperhatikan pada AGM syarikat minggu lepas © Bloomberg

Awal bulan ini, ketika krisis perbankan Amerika semakin memuncak, Jane Frazer, ketua perkasa Citi, muncul di Kelab Ekonomi Washington untuk membincangkan keadaan dunia kewangan. Sepanjang perjalanan, beliau ditanya tentang prospek inflasi, dan memberi amaran bahawa mungkin sukar bagi Rizab Persekutuan untuk mencapai sasaran inflasi 2 peratus. “Ekonomi yang lebih hijau – itu lebih inflasi,” katanya.

Adakah ini betul-betul betul? Mungkin begitu: jika anda melihat corak perbelanjaan pengguna, pembeli nampaknya masih bersedia membayar untuk barangan yang lebih bersih dan lebih hijau. Tetapi walaupun itu mungkin membimbangkan ahli ekonomi, trend ini menghasilkan wang untuk syarikat, dengan membolehkan mereka meningkatkan margin premium.

“Produk kami yang paling mampan juga adalah yang paling menguntungkan,” kata ketua eksekutif Electrolux Jonas Samuelson pada mesyuarat agung tahunan syarikat pada hari Rabu, mendedahkan bahawa di pembuat vakum dan pencuci kira-kira 40 peratus pulangan dijana daripada produk mampan. “Itu jelas sesuatu yang kami boleh terus bekerja keras.”

Selain itu, walaupun inflasi menjejaskan perbelanjaan pengguna, orang ramai terus membayar lebih untuk produk yang mampan, menurut penyelidikan yang dikeluarkan bulan ini oleh Universiti New York. Bagi pelabur, ini bermakna syarikat yang melancarkan produk hijau bukan sekadar meningkatkan skor kemampanan mereka — mereka juga mungkin meningkatkan pulangan dalam sektor daripada ubat gigi hingga lampin bayi,

Bahagian pasaran AS bagi beribu-ribu “bahan yang dipasarkan kemampanan” meningkat sehingga 17.3 peratus pada 2022 daripada 17 peratus pada 2021, kata NYU. Angka itu hanya 13.7 peratus pada 2015. Terutamanya, angka ini tidak termasuk jenama label peribadi, menunjukkan jualan produk mampan mungkin lebih tinggi, kata Randi Kronthal-Sacco, seorang sarjana kanan di NYU Stern Center for Sustainable Business.

Beliau berkata beliau terkejut melihat jualan kemampanan terus mendapat bahagian pasaran pada 2022 dalam keadaan inflasi yang melonjak. “Terdapat juga banyak persoalan tentang sama ada produk yang dipasarkan kemampanan akan bertahan daripada wabak itu, dan mereka berjaya,” katanya.

Selera pengguna untuk barangan yang dihasilkan secara mampan diterjemahkan kepada peluang besar untuk pemula dalam sektor teknologi bersih.

Syarikat pembungkusan pengguna “lebih menerima [of] produk pembungkusan mampan, mengetahui pengguna mempunyai selera untuk makan peningkatan kos”, kata Benjamin Stern, pengasas dan ketua eksekutif Nohbo, yang membuat filem larut air untuk bekas.

Terima kasih kepada pilihan pengguna, Nohbo merancang untuk melabur lebih banyak dalam penyelidikan dan pembangunan, tambah Stern.

“Pengguna tidak akan melayan produk yang mampan yang mengakibatkan pengalaman yang merosot,” katanya. “Pengalaman produk mengatasi segala-galanya.” (Kuil Patrick-Barat)

Bijak membaca

Beberapa tahun yang lalu semua orang bimbang tentang kemarau melampau yang memusnahkan barat Amerika. Kini terdapat kebimbangan baharu: saintis memberi amaran bahawa separuh daripada Amerika menghadapi risiko banjir teruk dalam beberapa minggu akan datang sejak rekod salji di Sierra Nevada dan paras kelembapan tanah yang tinggi boleh mencipta campuran yang merosakkan apabila suhu meningkat. Kawasan sekitar sungai Mississippi juga berisiko.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

resuld sgp

pengeluaran hari ini sdy

pengeluaran sdy

pengeluaran hk hari ini

totobet singapore hari ini