site

Ratapan ahli bank pelaburan

Craig Coben ialah bekas ketua pasaran modal ekuiti global di Bank of America dan kini pengarah urusan di Seda Experts, firma saksi pakar yang mengkhusus dalam perkhidmatan kewangan.

Musim bunga mungkin telah tiba, tetapi perbankan pelaburan masih dalam musim sejuk yang tidak berpuas hati.

Selepas tahun 2022 yang suram, jurubank mencatatkan pemulihan dalam urusan membuat urus niaga pada tahun 2023. Walaupun pasaran saham menunjukkan prestasi yang baik pada tahun 2023, amaran bilik lembaga pengarah, kadar faedah yang lebih tinggi dan ruction baru-baru ini dalam sektor perbankan telah mengeringkan aliran urus niaga. Inilah Ivan Levingston di mainFT hari ini:

Urus niaga global mengalami permulaan yang paling lemah pada tahun ini dalam satu dekad, kerana prospek ekonomi yang semakin gelap melemahkan aktiviti dan krisis perbankan transatlantik menjejaskan pengambilan risiko pada suku pertama.

Nilai penggabungan dan pengambilalihan turun 45 peratus tahun ke tahun kepada $550.5bn antara Januari dan Mac, penurunan terbesar pada suku pertama sejak 2001, menurut data dari Refinitiv.

Ia bukan sahaja M&A. Tiada bintik terang. Setiap bahagian perbankan pelaburan mengalami kemarau dalam tiga bulan pertama 2023, dan setiap rantau mengalami penurunan. Yuran bank pelaburan global jatuh 23 peratus tahun ke tahun – penurunan suku kelima berturut-turut – kepada $22.9bn, menurut Refinitiv.

Seseorang tidak boleh membuat terlalu banyak kesimpulan daripada suku pertama yang perlahan. Terdapat banyak kemusim untuk membuat urus niaga: Tawaran pasaran modal sering melancarkan kewangan akhir tahun yang diaudit, bermakna pertengahan atau lewat musim bunga boleh menjadi agak sibuk. Dan urusan jual beli adalah berketul-ketul, dengan tempoh perayaan dan kelaparan yang bersanding.

Namun, angka-angka itu membimbangkan, dan mereka tidak menceritakan keseluruhannya. Jumlah urus niaga adalah lebih tinggi dalam produk tertentu, seperti pengunderaitan ekuiti di AS dan Eropah, tetapi tawaran adalah margin yang lebih rendah untuk bank pelaburan. Lebih banyak perdagangan blok dan lebih sedikit IPO, sebagai contoh, menjadikan campuran produk lebih buruk.

© Refinitiv

Pasaran IPO yang lembap untuk koma boleh diramalkan, tetapi masih mengejutkan untuk melihat kejatuhan 61 peratus tahun ke tahun dalam hasil IPO global pada suku pertama 2023. Tidak banyak margin untuk keuntungan — atau kesilapan — apabila membeli €2.2bn blok saham BNP Paribas daripada kerajaan Belgium pada diskaun 1.8 peratus.

Bank pelaburan kini mesti membuat keputusan tentang tahap kakitangan. Projek dalam perniagaan nasihat dan pasaran modal adalah berintensif buruh dan dipesan lebih dahulu, dan tidak boleh diautomasikan dengan mudah. Bank memerlukan kedua-dua “kuda tunjuk dan kuda kerja” — iaitu jurubank kanan yang berhadapan dengan pelanggan untuk melancarkan perniagaan, dan jurubank peringkat rendah dan pertengahan untuk menyediakan bahan dan melaksanakan tawaran. Lebih-lebih lagi, ia mengambil masa untuk merekrut (dan melatih) kedua-dua kakitangan senior dan junior.

Saya melalui kemelesetan yang teruk, dan mereka sukar untuk dilalui seperti yang mereka uruskan. Moral jatuh lebih cepat daripada pampasan. Walaupun media hari ini menimbulkan krisis kewangan 2008 dan pemulihan seperti phoenix pasaran modal pada 2009, bagi saya kesan daripada gelembung TMT yang pecah pada 2001-03 menonjol.

Pada awal 2000-an bank pelaburan melaksanakan begitu banyak RIF berturut-turut (pengurangan berkuat kuasa) yang — seperti dalam pidato terkenal Clint Eastwood dalam Harry yang kotor — kami “agak hilang landasan” jika terdapat enam pusingan atau “lima sahaja”. Pasukan yang besar telah disingkirkan, dan sehingga kini pegawai bank yang produktif telah ditunjukkan pintu. Beberapa kawan rapat di tempat kerja dilepaskan.

© Refinitiv

Sementara itu, kami terpaksa memastikan diri kami aktif. Kami memberitahu satu sama lain bahawa dalam masa yang perlahan pelanggan ingin mendengar apa yang berlaku di pasaran, walaupun mereka tidak mempunyai rancangan untuk membuat perjanjian. Kami meningkatkan usaha panggilan pelanggan. Mana-mana mandat yang terlepas (dikenali sebagai “Deal Done Away” atau hanya DDA) amat menyakitkan memandangkan kekurangan transaksi. Secara keseluruhan, kami jauh lebih sibuk daripada kami produktif.

Apabila pasaran bertambah baik pada tahun 2004, bank telah mengurangkan jumlah pekerja sehingga mereka kekurangan kakitangan dan terpaksa membayar untuk merekrut secara sampingan daripada bank lain.

Jadi apakah yang perlu dilakukan oleh bank dengan jumlah pekerja dalam kelembapan semasa? Dasar fiskal dan kewangan era Covid yang longgar diterjemahkan kepada peningkatan besar dalam aktiviti urus niaga, dan bank berebut untuk merekrut. Bilangan pekerja meningkat kira-kira satu pertiga. Tetapi kini mereka ditinggalkan dengan terlalu ramai jurubank yang bekerja dalam perniagaan yang terlalu sedikit. Hasil setiap pekerja telah merosot.

Namun tiada bank yang mahu ditangkap pendek sekiranya bank pusat berbalik arah dan membuat urus niaga kembali ke paras normal.

© Refinitiv

Bank pelaburan mengambil pendekatan yang berbeza. Beberapa dilaporkan telah menjalankan lebihan berasaskan luas untuk mengurangkan kos dengan jangkaan kemerosotan yang berpanjangan. Yang lain setakat ini telah mengelak pemberhentian kerja secara besar-besaran, memilih pergeseran semula jadi untuk mengurangkan bilangan pekerja secara beransur-ansur. Khabar angin bertiup kencang tentang RIF selanjutnya seawal bulan depan.

Sesetengah bank telah menyasarkan bakat kanan yang mahal dan melindungi pekerja junior. Yang lain mengurangkan jumlah kakitangan penganalisis dan bersekutu, kerana begitu ramai yang telah diupah dan semakan prestasi untuk menyingkirkan junior yang lebih lemah telah sebenarnya digantung semasa tempoh Covid atas sebab belas kasihan.

Pada ketika ini tiada siapa yang tahu pendekatan mana yang paling masuk akal. Sebaik-baiknya, bank akan mengekalkan jumlah pekerjanya sebahagian besarnya tidak disentuh dan menggunakan gaji berubah-ubah untuk mengehadkan kos. Itu mula menggigit. Dari FT semalam:

Bonus Wall Street jatuh paling banyak pada tahun lalu sejak krisis kewangan, turun 26 peratus kepada purata $176,000 di tengah-tengah kadar yang lebih tinggi dan penurunan dalam perjanjian, menurut laporan daripada pegawai pengawas negeri New York.

Kejatuhan dalam pembayaran – yang terbesar sejak 2008, apabila pembayaran insentif akhir tahun jatuh 43 peratus – datang apabila pasaran saham yang berbatu menyebabkan kekurangan urus niaga tahun lepas. Pejabat pengawas menyalahkan penurunan bonus berikutan kenaikan kadar faedah, kebimbangan kemelesetan dan perang di Ukraine.

Tetapi terdapat had untuk pendekatan itu. Untuk satu perkara, gaji telah meningkat dengan ketara selepas krisis kewangan, dan amalan membayar “elaun berasaskan peranan” untuk mengenepikan had bonus EU telah meningkatkan lagi kos tetap di Eropah.

Jadi memotong pampasan berubah-ubah akan menjimatkan kurang sekarang berbanding pada 2001-03.

© Refinitiv

Satu lagi, pampasan yang lebih rendah menjejaskan prestasi yang kuat dan insentif yang membosankan. Ia memerlukan budaya kepercayaan organisasi yang kukuh untuk meyakinkan jurubank supaya menerima sekatan gaji sekarang sebagai pertukaran untuk mengekalkan francais itu utuh. Bahayanya ialah sejenis pilihan buruk di mana penyumbang terbesar meninggalkan bank dan penantian . . . bertahan.

Ketegangan ini akan berlaku sendiri dalam beberapa bulan akan datang, kerana bank menjadi pengantara antara keperluan untuk mengurangkan kos secara mendadak dengan keinginan untuk melindungi francais yang telah mereka bina dengan susah payah. Tekanan akan menjadi lebih akut, dan pilihan lebih tidak enak, semakin lama aktiviti itu kekal dalam keadaan suram.

Bank perlu menentukan sama ada kelembapan itu berpanjangan seperti pada 2001-03, atau pendek dan tajam seperti pada 2008, atau fenomena baharu yang memaksa set semula model perniagaan dan kakitangan. Tersilap akan menyakitkan.

sgp resul

totobet sidney

togel sidney.

hongkong hari ini keluar

totobet net singapura