site

Presiden Sri Lanka menyeru China dan pemiutang lain untuk berkompromi

Presiden Sri Lanka telah menyeru China dan pemiutangnya yang lain supaya segera mencapai kompromi mengenai penstrukturan semula hutangnya atau berisiko mewujudkan lebih banyak bahaya ekonomi.

Dalam wawancara pertamanya sejak IMF meluluskan program pinjaman empat tahun bernilai $3 bilion pada Isnin, Ranil Wickremesinghe berkata perjanjian itu dan rancangan pembaharuan jangka panjangnya adalah “peluang terakhir” negara untuk membuka ekonomi yang dilanda kekurangan makanan, bahan api, perubatan dan mata wang asing sepanjang 2022.

“Saya ingin melihat perjanjian itu menjelang akhir tahun ini,” kata presiden Sri Lanka, merujuk kepada perjanjian dengan pemiutang dua hala dan komersialnya yang kini perlu dirundingkan oleh negara itu. “Tetapi apa yang saya suka, dan apa yang boleh berlaku, adalah dua garis masa yang berbeza.”

“Akan ada banyak tinju bayangan tetapi, selain itu, pada penghujung hari, kedua-dua pihak tidak mampu untuk mengambil sikap yang sangat tegar,” kata Wickremesinghe. “Mesti ada kompromi.”

Perjuangan Sri Lanka dengan kekurangan barangan, peningkatan kelaparan dan pergolakan politik menjadikannya simbol kegawatan ekonomi global tahun lalu. Rundingannya dengan pemiutangnya telah menjadi barometer bagaimana pemberi pinjaman bertindak balas terhadap tekanan hutang global yang semakin meningkat, dengan peranan Beijing menarik perhatian antarabangsa.

IMF bersedia untuk mengeluarkan tranche awal kira-kira $330 juta, dengan ketibaan baki dana bergantung kepada Sri Lanka membuat kemajuan ke arah perjanjian awal untuk menstruktur semula hutangnya.

Walau bagaimanapun, unsur-unsur mencapai perjanjian itu adalah di luar kawalan Colombo, dengan Sri Lanka bergantung pada meredakan ketegangan antara China, pemberi pinjaman dua hala utama negara itu dan pemiutang lain untuk kemajuan berlaku.

Presiden mengakui “geopolitik” boleh menjejaskan cita-cita kerajaannya.

Perjanjian IMF, yang pertama kali dicadangkan pada September, hanya mendapat kelulusan selepas Beijing menggugurkan tentangan terhadap penstrukturan semula yang dirancang bulan ini.

Pasar borong di Colombo. Sri Lanka tahun lepas menjadi negara Asia-Pasifik pertama yang mungkir hutangnya dalam dua dekad © Chamila Karunarathne/EPA-EFE/Shutterstock

Penghutang bermasalah lain yang berhutang besar kepada China, seperti Ghana dan Pakistan, memerhati dengan teliti rundingan Sri Lanka.

Colombo berhutang kira-kira $40 bilion hutang asing kepada pemiutang dua hala — termasuk China, India dan Jepun — serta pemegang bon komersial, bersama kira-kira $40 bilion lagi dalam hutang domestik, menurut angka IMF.

“Isu keseluruhannya ialah sama ada [our bilateral creditors] akan berada di satu platform atau sama ada kita akan bercakap dengan China dan dengan ahli Kelab Paris secara berasingan,” kata Wickremesinghe, merujuk kepada sekumpulan pemberi pinjaman dua hala yang termasuk Jepun dan negara Eropah barat.

Beliau berkata beliau menjangkakan orang Cina “akan datang bersama” dengan perjanjian hutang, walaupun ketegangan antara Beijing dan lain-lain mengenai saiz potensi penurunan nilai China mungkin diminta untuk menelannya.

Beijing, yang kepentingannya sebagai pemberi pinjaman kepada ekonomi membangun telah melonjak sejak sedekad lalu, telah menempa laluannya sendiri dengan negara pemiutang yang kekurangan tunai semasa krisis hutang yang baru muncul.

Ia setakat ini terbukti keberatan untuk menangani hutang mengikut garis yang dikemukakan oleh pemberi pinjaman barat, dengan alasan bahawa norma global mengenai penstrukturan semula perlu dikemas kini. Pengkritik, termasuk AS, berkata ini telah memperlahankan keupayaan negara seperti Zambia untuk pulih daripada krisis hutang.

Sri Lanka tahun lalu menjadi negara Asia-Pasifik pertama yang gagal membayar hutangnya dalam dua dekad.

Kekurangan mata wang asing di pulau 22mn menyebabkan Sri Lanka menjadi simbol kekacauan yang disebabkan oleh inflasi global yang tinggi dan salah urus ekonomi. Protes besar-besaran memaksa pendahulu Wickremesinghe, Gotabaya Rajapaksa, untuk meninggalkan pulau itu.

Ramai juga menganggap Wickremesinghe, yang merupakan perdana menteri pada masa itu, antara mereka yang bertanggungjawab terhadap krisis negara. Rumahnya telah dibakar semasa kekacauan itu. “Saya kehilangan seluruh koleksi buku dan barangan antik saya,” katanya.

Sejak beliau naik ke jawatan presiden yang lebih berkuasa pada bulan Julai, kerajaan Wickremesinghe telah menaikkan cukai sebagai sebahagian daripada komitmennya kepada IMF.

Penganalisis berkata melihat program IMF boleh terbukti mencabar, dengan pembaharuan termasuk menswastakan syarikat telekomunikasi milik kerajaan, syarikat penerbangan, hotel dan aset lain yang dianggap sebagai perbalahan politik.

“Saya ingin melihat kerajaan keluar dari perniagaan kecuali untuk sektor kewangan,” kata Wickremesinghe.

Tanpa program pembaharuan 25 tahun kerajaannya, ekonomi Sri Lanka “tidak mempunyai masa depan”.

Laporan tambahan oleh Mahendra Ratnaweera di Colombo

result toto singapura

angka pengeluaran sydney

keluaran sydney togel

keluaran hk

data hk 4d