site

Potongan OPEC+ yang anda abaikan? Ia adalah masalah yang lebih besar daripada yang dijalankan oleh bank

Mengenai FT premium, pasukan Unhedged sedang berusaha untuk merasionalkan reaksi tenang hari Isnin terhadap pemotongan pengeluaran OPEC+ yang berbaur politik:

Mengapa sikap acuh tak acuh? Sekali lagi, ia kelihatan kepada kami seperti senario pendaratan lembut sedang melaksanakan kesan hipnosis di pasaran. Jika anda fikir terdapat ancaman sebenar ekonomi akan terus berjalan terlalu panas, kesan inflasi tambahan daripada harga minyak yang tinggi adalah risiko tambahan yang tidak diingini. Jika anda fikir ramalan pusat adalah untuk permintaan yang cukup lembut untuk menurunkan inflasi, maka harga minyak yang lebih tinggi yang berterusan nampaknya tidak begitu mengancam.

Sementara itu, di FT percuma, kami lebih suka mengambil jenis ini:

Walaupun reaksi diredam pasaran kredit terhadap pemotongan harga OPEC, kami berpendapat ini boleh menjadi cabaran jangka sederhana yang lebih besar untuk kredit daripada krisis perbankan.

Itulah meja kredit Eropah Société Générale, di mana kepercayaan terhadap kisah inflasi Goldilocks semakin berkurangan.

Masalah pertama yang ditonjolkan oleh SG ialah sasaran OPEC+ sebanyak $90 setong (sebagaimana kenyataan daripada Menteri Negara Nigeria untuk Sumber Petroleum) adalah persoalan yang sangat besar. Ia secara berkesan kembali ke tahap yang terakhir dilihat pada bulan pertama selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine:

Harga minyak yang lebih tinggi tidak semestinya bermakna harga gas yang lebih tinggi di Eropah. Korelasi sepanjang tahun lalu mungkin tidak begitu mengajar, telah diputarbelitkan oleh embargo bekalan dan kesesakan penyimpanan. Tetapi corak antara minyak dan gas baru-baru ini telah selaras dengan norma sejarah. Kembali ke SocGen:

Ini mewujudkan dua cabaran untuk kredit. Pertama, harga tenaga yang lebih tinggi akan meningkatkan tekanan ke atas bank pusat untuk menaikkan kadar faedah. Ahli ekonomi kita masih melihat kadar utama Eropah memuncak pada 4%. Buat masa ini, sebaran kredit dan jangkaan kadar utama puncak adalah negatif, tetapi seperti yang ditunjukkan oleh Carta 2, korelasi ini sangat tidak stabil. Jika mereka bertukar positif semula, kami percaya harga tenaga yang lebih tinggi mungkin mendorong spread lebih luas

Kedua, harga tenaga yang lebih tinggi ditetapkan untuk mempengaruhi margin dan keputusan korporat. Setakat ini, gaji yang lebih tinggi tidak memberi kesan ke atas margin, yang pada 4Q22 kekal menghampiri paras tertinggi kitaran. Walau bagaimanapun, musim pendapatan 1Q hanya tinggal dua minggu lagi di AS, dan kami masih melihat sama ada kos mula mengatasi harga keluaran.

Secara lebih luas, kami terus percaya bahawa krisis kredit sebenar seterusnya adalah bukan kewangan dan bukannya kewangan. Atas sebab ini, kami berpendapat perjanjian OPEC berkemungkinan akan membuktikan lebih banyak kebimbangan jangka panjang untuk pasaran kredit berbanding krisis perbankan.

results sgp

sydney pengeluaran

pengeluaran sydney

keluar angka hongkong

totobet singapur