site

Poland dan Hungary menentang Brussels untuk menghentikan import bijirin Ukraine

Poland dan Hungary telah menghentikan sementara import bijirin Ukraine walaupun diberi amaran daripada Brussels bahawa tindakan unilateral itu akan melanggar dasar perdagangan EU.

Selepas Moscow melancarkan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine tahun lepas, EU membatalkan duti kastam dan kuota ke atas import bijirin Ukraine dan mengalihkan beberapa penghantaran dari pelabuhan Laut Hitam yang disekat melalui jalan raya dan rangkaian kereta api Poland dan Romania.

Pengumuman oleh Poland dan Hungary adalah percubaan untuk menenangkan petani mereka di tengah-tengah lebihan bijirin yang telah menyebabkan harga jatuh dalam pasaran domestik mereka apabila bijirin Ukraine murah menjejaskan pengeluar tempatan.

Kebanyakan bijirin itu bertujuan untuk dieksport semula dari EU ke Timur Tengah dan Afrika untuk membantu ekonomi Ukraine dan pada masa yang sama mengurangkan kekurangan makanan yang dicetuskan oleh perang.

Tetapi bijirin itu kekal di negara berhampiran Ukraine kerana kekurangan trak dan kereta api untuk memindahkannya ke pelabuhan jiran. Penuaian bijirin bumper di Eropah tengah sementara itu membantu mengelak krisis makanan.

Bergelut dengan hutang yang tinggi dan ekonomi yang semakin lemah, negara-negara miskin di Afrika dan tempat lain juga baru-baru ini berusaha untuk mengurangkan import makanan.

Petani Eropah Timur telah mengadu tentang tahap pampasan yang ditawarkan oleh Brussels.

Suruhanjaya Eropah pada hari Ahad berkata ia menyedari langkah Warsaw dan Budapest mengenai import bijirin Ukraine dan produk pertanian lain. Miriam Garcia Ferrer, jurucakap suruhanjaya untuk perdagangan dan pertanian, berkata: “Dasar perdagangan adalah kecekapan eksklusif EU dan, oleh itu, tindakan unilateral tidak boleh diterima. Dalam masa yang mencabar ini, adalah penting untuk menyelaras dan menyelaraskan semua keputusan dalam EU.”

Parti pembangkang di Poland telah mengambil alih pertikaian bijirin untuk menyerang kerajaan konservatif, yang bergantung kepada sokongan pengundi di kawasan pertanian untuk memenangi pilihan raya parlimen yang dijadualkan pada musim luruh ini.

Isu bulan ini memaksa menteri pertanian negara itu, Henryk Kowalczyk meletak jawatan, yang berhenti sambil menyalahkan Brussels kerana tidak memberikan bantuan yang mencukupi untuk petani Poland.

Keputusan Poland untuk menghentikan sementara beberapa import Ukraine diumumkan oleh Jarosław Kaczyński, ketua parti Undang-undang dan Keadilan yang memerintah, semasa konvensyen parti di Łyse pada hari Sabtu.

Menteri pertanian Hungary István Nagy berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa larangan sementara import bijirin dan biji minyak dari Ukraine, serta beberapa produk pertanian lain ke Hungary akan dilaksanakan sehingga 30 Jun.

Nagy berkata bahawa tempoh masa sepatutnya cukup untuk EU menghasilkan peraturan yang sesuai, termasuk kajian semula rejim perdagangan bebas dengan Ukraine. Dia menambah bahawa Hungary dan Poland bertindak “tanpa adanya langkah EU yang bermakna”. Menteri pertanian baharu Poland Robert Telus juga menyatakan minggu lalu bahawa negaranya mahu larangan import sehingga sekurang-kurangnya awal Julai.

Moratorium EU terhadap tarif berakhir pada 30 Jun tetapi suruhanjaya itu telah mencadangkan untuk melanjutkannya selama setahun lagi. Negara anggota, termasuk Sepanyol dan Belanda, mahukan bijirin Ukraine untuk makanan haiwan.

Semasa lawatan ke Warsaw pada 5 April, presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy telah berjanji untuk menyelesaikan pertikaian yang telah menjadi salah satu daripada beberapa kawasan perselisihan antara Kyiv dan Warsaw, dari mana kerajaan Poland telah menerajui usaha barat untuk menghantar lebih banyak senjata ke Ukraine.

Pada hari Sabtu, menteri pertanian Ukraine, Mykola Solski, berkata Kyiv memahami kesukaran yang dihadapi petani di Poland tetapi menegaskan “petani Ukraine yang berada dalam situasi paling sukar. Kami meminta pihak Poland untuk mengambil kira perkara ini.”

Menurut peraturan larangan Poland yang diterbitkan pada hujung minggu, Warsaw akan menghentikan import beberapa produk ladang lain dari Ukraine, daripada daging lembu dan daging babi kepada telur dan produk tenusu. Larangan itu juga meliputi hasil Ukraine yang khusus diperuntukkan untuk transit melalui Poland.

Selama beberapa minggu petani di Poland, Romania dan negara-negara lain di sayap timur EU telah mengadakan protes dan menyekat jalan raya untuk menuntut lebih banyak pampasan dan menghentikan ketibaan bijirin Ukraine.

Bulan lalu suruhanjaya itu mencadangkan agar petani EU yang terjejas menerima sejumlah €56.3 juta untuk mengurangkan kejatuhan yang disebabkan oleh “bekalan berlebihan” import bijirin Ukraine. Ia sedang mempertimbangkan untuk menghulurkan bantuan ke lebih banyak negara tidak lama lagi, satu langkah yang mesti diluluskan oleh negara anggota.

Keputusan itu diambil selepas Romania, Bulgaria, Republik Czech, Hungary, Poland dan Slovakia menulis surat kepada Brussels untuk menuntut langkah segera. Slovakia juga mengadakan pilihan raya kebangsaan pada bulan September.

resulit sgp

pengeluaran sidney siang hari ini

totobet data sydney

angka hk

data.hk.4d