site

Platform ETF baharu menyasarkan kepada institusi dan dana lindung nilai

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Sebilangan besar tokoh industri kewangan yang terkenal menyokong platform dana dagangan bursa baharu, Tema Global, yang bertujuan membantu pengurus dana lindung nilai mencipta versi ETF kenderaan mereka.

Tema, yang turut menerima pembiayaan daripada tiga kumpulan modal teroka, juga merancang untuk melancarkan rangkaian dalaman “gred institusi” yang diuruskan secara aktif ETF tematik.

Tema mendapat sokongan kewangan daripada tokoh terkenal termasuk Martin Gilbert, bekas ketua eksekutif Aberdeen Asset Management, kini dikenali sebagai Abrdn; Michael Spencer, pengasas broker antara peniaga ICAP; Jonathan Rubinstein, bekas ketua eksekutif bersama Bridgewater Associates, pengurus dana lindung nilai terbesar di dunia, dan kini pengarah Amazon dan Robinhood; dan Jane Gladstone, bekas Rakan Kongsi Evercore.

Syarikat yang beribu pejabat di New York itu berkata ia juga mempunyai pembiayaan daripada kumpulan modal teroka Index Ventures, Accel dan Zinal Growth. Walaupun ia enggan mendedahkan skala pembiayaan, Tema berkata ia adalah pelaburan VC peringkat awal terbesar dalam platform ETF.

Walaupun ETF tematik telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebahagian besarnya adalah pasif dan kebanyakannya ditujukan kepada pelabur runcit.

“Pelaburan ETF tematik setakat ini tertumpu terutamanya pada penyediaan akses. Kami percaya fasa seterusnya untuk ETF tematik akan memberi tumpuan kepada kualiti akses,” kata Maurits Pot, pengasas Tema.

Pot berhujah bahawa ETF dalaman akan menjadi “gred institusi” kerana tumpuan mereka pada pengurusan risiko.

“Pengurusan aktif bermula dengan pengurusan risiko, perhubungannya ialah pemeliharaan modal sebelum risiko modal. Tematik kebanyakannya adalah perdagangan atas risiko, namun kebanyakan ETF tematik tidak menekankan sebarang fokus pada pengurusan risiko,” kata Pot.

“Tema sengaja mengelak ruang dan tema yang sesak seperti pendapatan, aset digital, pengguna, teknologi dan ganja,” tambahnya.

Carta lajur aset ETF Tematik di bawah pengurusan ($bn) menunjukkan Aset pulih selepas goyah akibat pasaran

Senarai ETFnya, yang akan disenaraikan pada akhir bulan ini di bursa saham New York, dijadual menyertakan beberapa tema yang sedikit disentuh termasuk ETF AS pertama yang menyasarkan barangan mewah, serta dana yang tertumpu pada penetapan semula, monopoli terkawal dan pengurus aset alternatif . Yuran adalah sekitar 70 mata asas.

Pot berkata monopoli terkawal ETF akan serupa dengan Dana pelaburan Kanak-kanak Chris Hohn, dana lindung nilai berprofil tinggi yang mencari “syarikat berkualiti tinggi dengan kelebihan daya saing yang mampan”.

Ia berkemungkinan menyasarkan syarikat dalam sektor seperti agensi penarafan, utiliti dan teknologi, serta aeroangkasa dan bursa saham AS, yang kedua-duanya digambarkan Pot sebagai “duopoli”.

Apabila bercakap mengenai syarikat barangan mewah, “separuh daripada mereka tidak membuat wang dalam tempoh lima tahun yang lalu, yang lain telah membuat banyak,” kata Pot – kepadanya hujah yang memihak kepada pengurusan aktif.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Bahagian kedua pelancaran Tema yang dirancang melibatkan pembangunan infrastruktur untuk membantu pengurus dana lindung nilai untuk memasuki pasaran ETF, untuk “mendemokrasikan akses kepada aset persendirian”.

Pot berkata Tema telah pun mengadakan perbincangan dengan tiga dana lindung nilai berprofil tinggi, walaupun kecairan sedia ada ETF bermakna ia hanya sesuai untuk strategi berdasarkan ekuiti awam dan hutang.

“Pengurus dana lindung nilai tidak berminat untuk membina infrastruktur untuk diri mereka sendiri. Mereka tidak mahu bimbang tentang pematuhan, peraturan dan pemasaran,” kata Pot.

ETF aktif secara beransur-ansur mengukir niche dalam dunia ETF pasif tradisional. Di peringkat global, mereka memegang $523bn pada akhir Februari, menurut data daripada ETFGI, sebuah perundingan.

Walaupun ini hanya 5.4 peratus daripada jumlah keseluruhan industri sebanyak $9.6tn, ia adalah dua kali ganda bahagian pasaran pada akhir 2019, apabila ETF aktif memegang $161bn, dibantu oleh bilangan ETF aktif meningkat sebanyak 414 rekod tahun lepas .

totobet.net sgp

lihat pengeluaran sydney

totobagus sdy

pengeluaran hk

pengeluaran togel singapura