site

Pihak berkuasa Iraq mencapai perjanjian awal untuk menyambung semula eksport minyak ke Turki

Pegawai Iraq di Baghdad dan rakan sejawatan mereka dalam Kerajaan Wilayah Kurdistan telah mencapai persetujuan awal untuk menyambung semula eksport minyak dari utara negara itu dengan perjanjian akhir dijangka “dalam beberapa hari”.

Pengumuman oleh kedua-dua kerajaan pada hari Ahad dibuat lebih seminggu selepas Iraq berkata ia telah memenangi kes timbang tara penting terhadap Turki berhubung eksport minyak bebas Kurdish, yang kerajaan persekutuan di Baghdad telah lama dianggap sebagai haram. Keputusan tribunal itu menghentikan aliran minyak mentah Iraq ke pelabuhan Ceyhan Turki.

Pemberhentian sementara itu menyumbang kira-kira 0.5 peratus daripada bekalan minyak global, menurut data daripada Citigroup dan IEA. Pemotongan bekalan membantu mencetuskan kenaikan harga minyak minggu lalu, menyebabkan penanda aras antarabangsa Brent meningkat kepada hampir $80 setong.

Beberapa syarikat minyak asing berkata mereka telah menghentikan sementara atau memperlahankan operasi di Kurdistan susulan keputusan tribunal itu.

“Berikutan beberapa mesyuarat antara KRG dan kerajaan persekutuan, persetujuan awal telah dicapai untuk menyambung semula eksport minyak melalui Ceyhan minggu ini,” Lawk Ghafuri, ketua hal ehwal media asing untuk KRG tweeted.

Sumber yang biasa dengan perbincangan di Baghdad dan ibu kota wilayah Kurdistan separa autonomi Erbil, berkata walaupun perkara utama telah dipersetujui, beberapa butiran yang lebih halus masih dirundingkan.

Iraq ialah pengeluar kedua terbesar OPEC, mengeksport kira-kira 3.3 juta tong minyak mentah sehari. Daripada jumlah itu, Baghdad menghantar 75,000 b/d ke Ceyhan dari Kirkuk. KRG tidak menerbitkan angka pengeluarannya tetapi pakar industri menganggarkannya kira-kira 440,000 b/d, yang kebanyakannya dieksport.

Iraq secara keseluruhan menyumbang 27 peratus daripada import minyak dan produk petroleum lain Turki pada Disember 2022, di belakang hanya Rusia, menurut data terkini daripada Pihak Berkuasa Kawal Selia Pasaran Tenaga Turki.

Eksport minyak telah menjadi talian hayat ekonomi bagi wilayah Kurdistan Iraq. Selama bertahun-tahun, KRG mengeksploitasi kekaburan dalam perlembagaan Iraq untuk mengeksport minyak mentah dan mengekalkan hasil sebagai cara mengekalkan sedikit kebebasan kewangan daripada Baghdad.

Perjanjian itu akan menyaksikan eksport utara diuruskan bersama oleh kementerian sumber asli KRG dan Pertubuhan Pemasaran Minyak Negara Iraq, kata orang dari kedua-dua kerajaan yang biasa dengan rundingan itu.

Bassem al-Awadi, jurucakap kerajaan persekutuan di Baghdad, berkata KRG telah bersetuju untuk membentuk jawatankuasa untuk berunding dengan SOMO berhubung penjualan minyak dari wilayah Kurdistan, dengan syarat minyak itu dijual pada harga yang ditetapkan oleh SOMO. Pakar industri berkata KRG secara sejarah telah menjual minyaknya kepada peniaga pada diskaun yang besar.

Hasil daripada eksport tersebut akan “diterima oleh KRG ke dalam akaun yang akan diperhatikan oleh kerajaan persekutuan”, kata sumber dalam KRG. Akaun itu akan disimpan di bank pusat Iraq atau di bank yang “diakreditasi oleh” pihak berkuasa monetari persekutuan, kata Awadi, sambil menambah bahawa presiden KRG akan mempunyai kuasa untuk mengakses dana tersebut.

Penyambungan semula saluran paip dari wilayah Kurdistan dan dari ladang minyak Kirkuk, yang dikawal oleh Baghdad, masih memerlukan kelulusan daripada Turki.

Menteri tenaga Turki Fatih Dönmez minggu ini mempertikaikan kenyataan Iraq berhubung keputusan tribunal itu, dengan mengatakan bahawa negaranya mempunyai beberapa tuntutan terhadap Iraq diterima dalam timbang tara. Dönmez berkata peguam masih berunding mengenai jumlah penyelesaian akhir. Kementerian tenaga Turki tidak segera mengulas pada Ahad.

info result sgp

peng sdy

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

info hk hari ini

gambaran togel hari ini