site

Perlombongan laut dalam adalah kunci untuk membuat peralihan kepada tenaga bersih, kata Loke

Eropah mesti bersedia untuk menyokong perlombongan laut dalam jika ia ingin mendapatkan logam penting untuk membuat peralihan kepada tenaga bersih, pemilik Norway baharu industri British berharap Sumber Dasar Laut UK telah memberi amaran.

Hans Olav Hide, pengerusi Loke Marine Minerals Norway, berkata amalan kontroversi itu boleh membantu UK dan EU bersaing dalam menghadapi penguasaan China dalam rantaian bekalan logam bateri.

“Galian marin adalah tindak balas yang sangat jelas kepada adegan geopolitik,” kata Hide, merujuk kepada tumpuan kerajaan barat terhadap keselamatan tenaga sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. “Orang ramai sedar kita perlu lari daripada . . . China meliputi segala-galanya.”

“Jika anda membina kilang bateri, anda akan mendapat pembiayaan” daripada kerajaan, katanya kepada Financial Times. “Tetapi jika anda bertanya dari mana ia akan mendapat mineral, ia akan datang dari China atau Rusia.”

Penyokong perlombongan laut dalam berkata ia boleh memainkan peranan penting dalam memenuhi peningkatan besar dalam permintaan untuk logam peralihan tenaga pada masa projek berasaskan darat menghadapi penantian yang panjang untuk mendapatkan permit dan tentangan yang semakin meningkat daripada masyarakat tempatan.

Pengkritik, bagaimanapun, memberi amaran bahawa amalan itu menimbulkan ancaman serius kepada ekosistem marin dan biodiversiti, dengan implikasi yang berpotensi meluas.

Peraturan global untuk membenarkan perlombongan laut dalam masih belum diluluskan tetapi syarikat dalam pelbagai bidang kuasa telah memperoleh lesen penerokaan daripada Pihak Berkuasa Dasar Laut Antarabangsa yang disokong PBB.

ISA minggu ini membahaskan sama ada akan memberi lampu hijau kepada pengekstrakan mangan, nikel, tembaga dan kobalt daripada nodul sebesar kentang sehingga 5,000 meter di bawah permukaan laut.

Rayuan Hide agar Eropah mendapatkan mineral dari dasar laut datang beberapa hari selepas EU mengeluarkan Akta Bahan Mentah Kritikal yang bertujuan untuk mengukuhkan keselamatan bekalan blok itu.

Permintaan untuk komoditi seperti tembaga, litium dan nadir bumi dijangka meningkat kerana penggunaannya dalam teknologi dan infrastruktur penting untuk menyahkarbonkan ekonomi global seperti kereta elektrik, kuasa boleh diperbaharui dan naik taraf kepada grid.

EU telah memberi amaran selama bertahun-tahun bahawa pergantungan blok itu terhadap import bahan mentah kritikal boleh mendedahkannya kepada bekalan dari China dan mengancam matlamatnya untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050. Kebanyakan kobalt dunia ditapis di China, begitu juga dengan semua nadir bumi yang digunakan dalam pengeluaran magnet untuk kenderaan elektrik dan turbin angin, katanya bulan lepas.

Syarikat perlombongan mesti mendapatkan sokongan negara anggota ISA untuk mendapatkan lesen carigali. UK, Perancis, India, Rusia dan China adalah antara negara yang memberikan sokongan sedemikian.

Loke, yang berpangkalan di Stavanger, ibu kota minyak Norway, disokong oleh syarikat termasuk kontraktor pertahanan Norway Kongsberg Grupper, jurutera luar pesisir UK Technip FMC dan kumpulan perkapalan Norway Wilhelmsen.

Ia membeli Sumber Dasar Laut UK daripada kumpulan pertahanan AS Lockheed Martin pada Mac dengan jumlah yang tidak didedahkan. Aset UKSR termasuk dua lesen di Zon Clarion-Clipperton Lautan Pasifik, deposit logam bateri terbesar yang diketahui.

Loke merancang untuk membuat keputusan pelaburan mengenai perlombongan di Pasifik pada 2027 tetapi menghadapi cabaran sukar untuk membina rantaian bekalan dan pangkalan pelanggan jika ia diteruskan.

Kumpulan komoditi Glencore dan syarikat perkapalan Denmark Maersk telah melabur dalam The Metals Company, sebuah syarikat permulaan Kanada dengan lesen penerokaan di CCZ. Tetapi pengguna berpotensi besar termasuk Tesla dan BMW telah berkata mereka tidak akan menyentuh logam yang dilombong dari laut kerana kebimbangan alam sekitar.

Nick Popovic, ketua bersama perdagangan tembaga dan zink di Glencore, memberitahu Sidang Kemuncak Komoditi FT bulan lalu bahawa walaupun kebimbangan alam sekitar diketepikan, ketidaktentuan ekonomi terhadap perlombongan laut dalam menjadikannya cadangan pelaburan yang sukar.

“Masalah dengan perlombongan laut dalam ialah ia terlalu awal dalam permainan sehingga tanpa sebarang contoh bermakna, saya secara peribadi akan bergelut untuk menilainya,” katanya.

lresult sgp

pengeluaran sidney siang hari ini

pengeluaran sydney

keluaran hk pools

pengeluaran singapore