site

Perjudian OPEC: mampukah ekonomi global menghadapi harga minyak yang lebih tinggi?

Ketika kejatuhan harga minyak mentah yang bersejarah membawa kegawatan kepada ekonomi global tiga tahun lalu, Donald Trump mengetuai usaha luas oleh negara-negara barat untuk memujuk Arab Saudi dan Rusia untuk mengurangkan pengeluaran dan menyokong pasaran minyak. Pemotongan OPEC+ yang muncul menyelamatkan sektor syal AS daripada keruntuhan. Trump memuji Riyadh dan Moscow atas bantuan mereka.

Tiga tahun kemudian, kerjasama sedemikian telah hilang. Peperangan Kremlin di Ukraine telah menyebabkan Eropah membersihkan tenaga Rusia daripada ekonominya, manakala negara G7 berusaha untuk menentukan harga yang diperoleh Moscow daripada minyaknya. Harga minyak mentah yang melambung tahun lalu memperdalam jurang antara Riyadh dan pentadbiran AS Joe Biden, yang memasuki pejabat berjanji untuk menjadikan Arab Saudi sebagai “pariah”. Pada bulan Oktober, Rumah Putih menuduh OPEC+ “menyelaraskan dengan Rusia” selepas ia bergerak untuk mengurangkan bekalan minyak.

Perpecahan kelihatan sekali lagi minggu ini, apabila Riyadh dan sekutu OPEC+nya mengejutkan pasaran minyak dengan berikrar untuk mengurangkan lebih banyak minyak mentah daripada bekalan — usaha untuk menaikkan harga minyak walaupun terdapat kebimbangan mengenai kesihatan ekonomi global.

Kejutan daripada kartel itu adalah detik “watershed”, kata Greg Priddy, seorang perunding di Spout Run Advisory yang berpangkalan di AS di Washington, dengan kepentingan ekonomi dan politik di luar pasaran minyak.

Tekanan yang lebih tinggi ke atas harga minyak – sama seperti kos tenaga mula berkurangan dalam ekonomi barat – akan merumitkan usaha bank pusat untuk menyejukkan inflasi, kata penganalisis, meletakkan Rizab Persekutuan AS dengan OPEC+.

Anggota perkhidmatan Ukraine di wilayah Bakhmut minggu ini. Sejak Putin mengarahkan pencerobohan itu, Eropah telah menjalankan misi untuk mengeluarkan tenaga Rusia daripada ekonominya © Kai Pfaffenbach/Reuters

Dan jika kumpulan pengeluar berjaya mengekalkan harga minyak lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama, ia juga mungkin menjejaskan usaha negara barat untuk menyekat aliran petrodolar ke dalam peti perang Kremlin.

Di atas semua itu, pemotongan terkini mendedahkan lebih banyak turun naik dalam geopolitik tenaga. Dalam era yang dipercayai ramai pakar strategi akan ditandai dengan kejatuhan permintaan minyak dan pengunduran negara-negara petrostate seperti Arab Saudi dan Rusia, kuasa kembali membanjiri Riyadh.

“Arab Saudi kini bersedia untuk menanggung tekanan dengan Washington dalam mengejar kepentingan ekonomi mereka sendiri,” kata Helima Croft, ketua komoditi untuk RBC Capital Markets. “OPEC kembali ke tempat duduk pemandu. Ia disediakan untuk pasaran di mana orang-orang Saudi memanggil banyak peluang.”

Keluaran mentah daripada tiga pengeluar besar

Tetapi risiko untuk Saudi dan ekonomi global adalah tinggi jika mereka menolaknya terlalu jauh.

“Kami mempunyai inflasi yang tinggi, ekonomi berpotensi mengalami kemelesetan, dan ini adalah situasi di mana anda memerlukan harga minyak yang lebih rendah untuk jangka masa yang singkat untuk ekonomi pulih,” kata Adi Imsirovic di Oxford Institute for Energy Studies (OIES), yang pernah menjalankan perdagangan minyak di Gazprom Rusia.

“Jika bank pusat tidak lagi dapat mengurangkan kadar dengan cara yang sama, maka OPEC+ mungkin bertanggungjawab untuk mengheret seluruh ekonomi dunia ke dalam kemelesetan.”

Sekali sapuan

Pemotongan OPEC+ biasanya berlaku selepas berjam-jam atau bahkan berhari-hari rundingan. Minggu ini datang entah dari mana — satu lagi kejutan daripada seorang menteri tenaga Saudi, Abdulaziz bin Salman, yang telah mengembangkan kecenderungan untuk melontar bola melengkung di pasaran minyak. Menteri tenaga ialah abang tiri kepada Putera Mahkota dan Perdana Menteri Mohammed bin Salman, pemerintah de facto negara itu.

Dengan sekali gus, Abdulaziz juga berjaya mengelirukan spekulator yang bertaruh pada kejatuhan harga minyak selepas krisis perbankan baru-baru ini mencetuskan kebimbangan baharu tentang ekonomi global.

Joe Biden bertemu Putera Mahkota Mohammed bin Salman di Jeddah tahun lepas. Selepas Arab Saudi mengurangkan bekalan minyak, kanan Demokrat berikrar bahawa akan ada kesan © Istana Diraja Saudi melalui AP

Harga minyak melonjak selepas Arab Saudi dan sekutunya, termasuk UAE, Iraq dan Kuwait, mengumumkan pemotongan berjumlah lebih 1 juta tong sehari, atau kira-kira 1 peratus daripada permintaan global, meningkat melebihi $85 setong daripada $79 setong sebelum pengumuman itu.

Malah sebelum pemotongan diumumkan, penganalisis dan peramal Wall Street seperti Agensi Tenaga Antarabangsa dan OPEC telah menjangkakan bekalan akan berkurangan daripada permintaan yang melonjak menjelang musim panas, memberikan lonjakan harga pada separuh kedua 2023.

Sekarang persoalannya ialah jika pemotongan mengejut OPEC akan menaikkan harga terlalu cepat untuk kesihatan ekonomi global yang rapuh, terutamanya apabila bank pusat meneruskan usaha mereka untuk menjinakkan inflasi.

“Terdapat garis halus ketidakpastian,” kata Amy Myers Jaffe, seorang profesor di Universiti New York. Menaikkan harga sekarang, sementara banyak negara pengguna yang lebih miskin sudah bergelut dengan hutang dan dolar yang kukuh, “menimbulkan risiko membawa dunia ke dalam krisis kewangan yang lebih besar . . . di mana harga minyak yang tinggi memburukkan lagi faktor ketidakstabilan dan, bingo, kita melihat kejatuhan segala-galanya termasuk harga minyak”.

Yang lain berpendapat Arab Saudi mempertaruhkan ekonomi dunia boleh menanggung minyak yang lebih mahal, terutamanya apabila ekonomi China dibuka semula. Arab Saudi sedar akan permintaan yang terbantut, tetapi percaya harga sehingga $120 boleh diterima, kata Amrita Sen, ketua penyelidikan di Energy Aspects.

Beliau berpendapat kenaikan harga minggu ini didorong terutamanya oleh peniaga yang ingin menutup kedudukan jual, tetapi menjangkakan lonjakan harga yang lebih kukuh pada akhir tahun ini.

Sementara itu, negara pengeluar turut merasakan kesan inflasi yang lebih tinggi dan cuba meningkatkan pendapatan mereka sendiri sebagai tindak balas, kata pengurus dana lindung nilai minyak Pierre Andurand. Dan minyak mentah kekal murah, Andurand berpendapat.

Dalam terma pelarasan inflasi, harga penyelesaian Brent Khamis pada $85.12 setong akan bersamaan dengan kira-kira $73 lima tahun lalu. Harga minyak tertinggi rekod $147 setong pada 2008 akan menghampiri $200 hari ini.

“Jika anda melihat negara-negara OPEC mereka mengalami inflasi seperti orang lain – import mereka meningkat banyak dari segi dolar,” kata Andurand, yang telah meramalkan harga minyak boleh mencecah $140 setong tahun ini. “Mereka dengan jelas mengatakan bahawa $80 atau $90 setong adalah terlalu rendah. Ia berkemungkinan jauh lebih tinggi daripada $100 sebelum mereka bertindak balas dan mula meningkatkan pengeluaran.”

Arab Saudi berkata pada hari Ahad bahawa pemotongan 500,000 tong sehari “bertujuan untuk menyokong kestabilan pasaran minyak”. Tetapi kerajaan itu juga memerlukan lebih banyak wang untuk membayar projek Wawasan 2030 putera mahkota dan apa yang dipanggil “projek giga”, seperti pembangunan bandar futuristik Neom di Laut Merah. Wawasan 2030 telah lama menjadi tumpuan kepada rancangan putera mahkota untuk memperbaharui kerajaan, tetapi telah bergelut untuk menarik pelaburan antarabangsa.

Pada masa lalu, harga minyak yang lebih tinggi akan membawa kepada pemberian kerajaan. Tetapi Riyadh, yang mengurangkan subsidi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tidak membalikkan tiga kali ganda dalam cukai jualan semasa kemuncak wabak yang dibilkan sebagai langkah sementara.

“[Energy minister] Tugas Abdulaziz adalah untuk menjana tunai — untuk memastikan Saudi mendapat pulangan tertinggi ke atas pelaburannya termasuk daripada pengeluaran minyak domestiknya,” kata Raad Alkadiri di perundingan Kumpulan Eurasia. “Cita-cita domestik mengatasi segala-galanya di bawah MBS.”

Agenda domestik Saudi

Keperluan domestik mungkin telah mendorong pemotongan terbaru Saudi, tetapi akibatnya akan dirasai jauh di luar kerajaan. Langkah itu adalah lebih banyak bukti pelanggaran dengan Washington — dan kedalaman perkongsian Riyadh dengan Moscow.

Memandangkan Saudi dan pengeluar lain mengurangkan eksport minyak mentah antara Mei dan akhir tahun, permintaan untuk jenis minyak yang dijual oleh Rusia akan meningkat, kata Roger Diwan, pemerhati Opec veteran di S&P Global Commodity Insights.

Ini boleh mendorong harga untuk eksport laut Rusia melebihi had harga $60 setong yang dikenakan oleh G7, secara langsung memberi manfaat kepada Kremlin, percaya beberapa penganalisis.

“Ini adalah hadiah mega kepada Putin kerana Rusia mengalami krisis ekonomi dan ketenteraan dan tiba-tiba anda memberi mereka tambahan $10 setong pada harga minyak,” kata Imsirovic, dari OIES. “Ia adalah hadiah yang dibayar oleh seluruh dunia.”

Seorang pemandu mengisi minyak keretanya di Los Angeles. Pentadbiran Biden amat menyedari bahawa harga pam yang tinggi adalah liabiliti pilihan raya © Etienne Laurent/EPA-EFE/Shutterstock

Ia juga akan memperdalam kekecewaan dengan Arab Saudi di Washington, di mana pentadbiran Biden menghabiskan masa berbulan-bulan dalam diplomasi ulang-alik tahun lalu untuk memujuk Riyadh meningkatkan bekalan minyak bagi mengurangkan harga yang melambung tinggi. Pada bulan Oktober, apabila kartel mengumumkan pemotongan pusingan awal sebaliknya, Rumah Putih menuduh OPEC+ “menyelaraskan dengan Rusia”.

Tetapi kerengsaan adalah bersama. Tumpuan perubahan iklim pentadbiran Biden tidak begitu baik di ibu kota minyak, terutamanya apabila ditambah dengan permintaan untuk lebih banyak bekalan minyak mentah selepas pencerobohan Ukraine. Begitu juga keputusan AS untuk mengeluarkan berjuta-juta tong minyak daripada Rizab Petroleum Strategiknya tahun lalu dalam usaha menurunkan harga petrol.

“Anda mempunyai kursus yang lebih bebas yang diambil oleh Saudi dari segi politik,” kata Diwan. Pengaruh AS ke atas dasar minyak Saudi kini telah “hilang” katanya.

Sementara itu, apabila revolusi syal AS semakin reda, OPEC+ tidak lagi bimbang dengan lonjakan pengeluaran dari Texas jika harga meningkat, memberikan kebebasan kartel untuk memotong bekalan, kata penganalisis.

Arab Saudi juga mungkin merasakan ia mempunyai AS di sudut. Hubungan Riyadh yang semakin erat dengan China bermakna terdapat kebimbangan di Washington tentang “kehilangan” Arab Saudi kepada Beijing jika AS menolak terlalu keras terhadap dasar minyak.

Tetapi, pada masa yang sama, beberapa penganalisis dasar percaya tumpuan terlalu keras pada persaingan dengan China membutakan AS terhadap pengaruh yang masih ada ke atas Riyadh, terutamanya dalam penjualan senjata dan sokongan ketenteraan.

Presiden Abdel Fattah al-Sisi dari Mesir, kiri, Raja Arab Saudi Salman, tengah, dan Presiden Donald Trump pada 2017. Di tengah-tengah kejatuhan harga minyak mentah pada 2020, Trump menggesa Arab Saudi untuk mengurangkan pengeluarannya © Saudi Press Agency melalui AP

Terdapat sedikit tindakan susulan pada Oktober apabila Demokrat kanan berikrar kesan ke atas kerajaan itu selepas ia mengurangkan bekalan minyak. Abdulaziz, menteri tenaga, secara terang-terangan memuji pada bulan-bulan berikutnya bahawa AS telah salah untuk menghukum mereka kerana harga minyak kekal stabil.

“AS merawat mereka dengan sarung tangan kanak-kanak [in October] dan tidak sepatutnya,” kata Priddy, dari Spout Run Advisory. “Mereka mempunyai F-15 yang tidak boleh disimpan di udara tanpa juruteknik AS. Di sebalik pintu tertutup kita tidak perlu bersikap sopan mengenainya.”

Walaupun tindak balas pentadbiran terhadap pemotongan terbaharu telah diredam, ketegangan akan dapat dilihat semula jika harga minyak naik semula ke arah $100 setong atau ekonomi tergelincir ke dalam kemelesetan. Pentadbiran Biden amat menyedari bahawa harga pam yang tinggi adalah liabiliti pilihan raya.

“Terdapat kepercayaan di Arab Saudi bahawa AS tidak akan mencipta masalah besar terhadap harga minyak yang lebih tinggi, melainkan mereka benar-benar hilang kawalan,” kata Alkadiri dari Kumpulan Eurasia. “Tetapi apabila anda bermain dengan kuasa besar global yang boleh kembali menggigit anda.”

Laporan tambahan oleh Samer Al-Atrush di Dubai

data singa php

minta pengeluaran sdy

totobet sidney hari ini

keluar hk togel hari ini

data+hk+4d