site

Perjuangan perebutan bahan api fosil secara berperingkat vs pendedahan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

TotalEnergies Perancis minggu ini membuat “keluar bersih” dari pasir minyak Kanada dengan penjualan $4bn asetnya di sana kepada Suncor, syarikat minyak kedua terbesar Kanada. Ia menandakan pelupusan terbaru oleh syarikat tenaga Eropah daripada minyak Kanada, yang sering dikaitkan dengan tahap pencemaran yang lebih tinggi daripada pengeluaran konvensional. BP juga berhenti dari industri pasir minyak Kanada tahun lepas. Syarikat-syarikat AS telah jauh kurang bersedia untuk berpisah dengan aset minyak atas sebab-sebab alam sekitar.

Ini menggemakan trend di kalangan bank AS dan Eropah. Pemberi pinjaman Eropah, terutamanya HSBC, beralih daripada projek bahan api fosil. Bank-bank AS tidak, dan terus menghadapi kecaman daripada pencinta alam sekitar untuk perjanjian tenaga pada mesyuarat tahunan.

Terdapat lebih banyak tentang tema ini di bawah dalam laporan saya tentang cadangan pemegang saham iklim minggu ini di empat bank AS terbesar.

Dan saya juga mendapat berita dari dunia pelaburan impak, yang semakin sukar untuk menjadi yang terbaik dalam kelasnya. — Kuil Patrick-Barat

Apabila tekanan meningkat untuk memenuhi matlamat sifar bersih global, pasaran karbon menjadi tumpuan. Pendekatan berbeza daripada skim pematuhan had dan perdagangan kepada pasaran karbon sukarela dan harga karbon dalaman. Sementara itu, ada yang berpendapat bahawa untuk mengurangkan pelepasan pada skala dan kelajuan yang mencukupi, cukai karbon adalah penting. Perkara seterusnya Laporan Forum Wang Moral FT akan meneroka pilihan dan menyemak peluang. Dan kami ingin mendengar daripada anda. Adakah anda memilih cukai karbon? Bolehkah pasaran sukarela mengatasi kebimbangan kualiti? Adakah pasaran pematuhan melakukan lebih banyak lagi untuk mendorong perniagaan menyahkarbon? Kongsi pendapat anda di sini.

Pencinta alam sekitar menghadapi kebuntuan mengenai pemansuhan bahan api fosil berbanding pendedahan

Pemegang saham di Bank of America, Citigroup, Wells Fargo dan Goldman Sachs minggu ini mengundi petisyen yang meminta bank untuk menghentikan pembiayaan projek bahan api fosil baharu secara berperingkat. Cadangan ini tidak berjalan lancar pada tahun lepas — dan sokongan untuk mereka tahun ini adalah lebih rendah.

Kurang daripada 10 peratus pemegang saham menyokong resolusi ini, kata bank itu. Tahun lepas 11-12 peratus pemegang saham menyokong tuntutan penghapusan secara berperingkat.

“Pelabur sekali lagi gagal menyelaraskan pengundian mereka dengan kedudukan mereka yang dinyatakan mengenai risiko kewangan berkaitan iklim,” kata Jessye Waxman, seorang juru kempen kanan di Sierra Club. Pelabur “mesti bergerak melangkaui panggilan untuk pendedahan sahaja” mengenai isu iklim pada mesyuarat tahunan bank, tambahnya.

Tetapi cadangan pemegang saham yang meminta bank mendedahkan lebih lanjut mengenai dasar iklim mereka sebenarnya lebih baik dengan pelabur. Cadangan pemegang saham kali pertama di Goldman Sachs meminta bank itu menyediakan pelan peralihan iklim yang realistik untuk 2030, dan ia memenangi sokongan daripada 30 peratus pemegang saham firma itu. Undian itu diikuti dengan cadangan serupa di Bank of America yang memenangi 28.5 peratus sokongan. (Lihat cerita rakan sekerja kami mengenai undian ini di sini).

“Walaupun Goldman komited untuk menyelaraskan sektor utama portfolio pembiayaannya dengan sasaran sifar bersih, rancangannya untuk mencapai matlamat tersebut adalah tidak jelas,” kata Danielle Fugere, presiden As You Sow, kumpulan advokasi yang memfailkan petisyen.

“Undi yang kuat ini adalah seruan untuk bertindak,” katanya. “Goldman Sachs telah menunjukkan kepimpinan dalam menetapkan sasaran 2030 sejajar dengan matlamat iklim global. Kini datang kerja keras untuk menjadikan rancangannya boleh dilaksanakan,” katanya.

Aktivis alam sekitar nampaknya buntu. Di satu pihak, mereka boleh menuntut bank menghentikan projek bahan api fosil secara berperingkat dan memperoleh kira-kira 10 peratus sokongan – tidak cukup untuk menggegarkan syarikat supaya mengubah tingkah laku. Atau aktivis boleh menuntut pendedahan dan rancangan peralihan, yang nampaknya digemari oleh pelabur. Pendekatan pertama mungkin menuai tindakan iklim dengan lebih cepat – tetapi hanya jika lebih banyak pemegang saham membuang berat mereka di belakangnya.

Di tengah-tengah serangan politik ke atas ESG di AS, “pengurus aset – lebih daripada sebelumnya – tidak mahu dianggap memberitahu pengurusan syarikat cara melakukan tugas mereka,” Lindsey Stewart, pengarah penyelidikan pengawasan pelaburan Morningstar, memberitahu saya. “Mereka mahukan pendedahan mengenai strategi iklim, tetapi tidak mahu menetapkan strategi itu.”

Keadaan agak berbeza di seberang Atlantik, di mana, seperti yang dinyatakan di atas, institusi telah menunjukkan lebih banyak tindakan ke atas pemacu penyahkarbonan. Tetapi ia agak seperti membandingkan epal dan oren.

“Sukar untuk membuat kesimpulan bahawa tindakan pemegang saham terhadap iklim merugikan bank AS berbanding dengan rakan setara antarabangsa mereka,” katanya. “Tekanan itu nyata dengan cara yang berbeza di seberang Atlantik.”

Bulan depan, dua terakhir daripada enam bank utama AS akan mengadakan mesyuarat tahunan mereka – JPMorgan pada 16 Mei dan Morgan Stanley pada 19 Mei – dan kedua-duanya menghadapi cadangan iklim yang serupa dengan rakan sebaya mereka. (Kuil Patrick-Barat)

Evolusi pelaburan berimpak yang tidak mantap

Nuveen Investments ialah salah satu daripada enam firma pada papan pendahulu impak BlueMark © Bloomberg

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelaburan impak telah berkembang daripada strategi untuk pencinta alam sekitar kepada peluang pertumbuhan untuk bank terbesar di dunia. Bercakap pada mesyuarat pemegang saham tahunan bank awal bulan ini, ketua eksekutif UBS ketika itu Ralph Hamers berkata “minat pelanggan dalam pelaburan berimpak meningkat dengan ketara.”

Tetapi masalah kronik dengan laporan impak adalah bahawa ia sebahagian besarnya adalah anekdot. Laporan kesan daripada firma kewangan besar cenderung untuk menyerlahkan beberapa pelaburan dalam sekolah atau projek tenaga bersih, tetapi metrik yang tepat ditinggalkan. Untuk semua keghairahan untuk pelaburan impak, data adalah jarang dan hanya segelintir firma telah dikenal pasti sebagai peneraju dalam ruang.

Hampir 200 firma telah mendaftar untuk prinsip pelaburan impak yang ditubuhkan oleh Perbadanan Kewangan Antarabangsa Bank Dunia pada 2019. Pengurus dana ini — termasuk Apollo, BlackRock dan KKR — bersetuju untuk mengesahkan laporan impak mereka oleh penilai bebas dan mengemas kini maklumat setiap tahun.

Menurut BlueMark, firma pengesahan pihak ketiga, hanya enam daripada 60 firma berada di atas papan pendahulu kesannya: Bain Capital, Pelaburan Antarabangsa British, Kewangan dalam Motion, Leapfrog, Nuveen dan Trill.

Untuk memperoleh tempat mereka di papan pendahulu, firma ini mesti mengukur sejauh mana pelaburan mereka membantu masyarakat. Sejauh manakah kesan yang dimaksudkan? Sebaliknya, firma mesti mengelakkan risiko ESG. Akhirnya, firma mesti mempunyai objektif impak yang konsisten dan sebenarnya boleh dicapai.

Anda boleh membaca laporan BlueMark 2022 untuk Pelaburan Antarabangsa British di sini.

“Matlamat kami dengan menerbitkan papan pendahulu adalah untuk mencipta perlumbaan ke atas,” Christina Leijonhufvud, ketua eksekutif BlueMark, memberitahu saya.

Bulan depan, BlueMark akan mengemas kini papan pendahulunya apabila empat lagi nama membuat pemotongan, katanya. “Kami mahu memastikan ini bukan latihan semak kotak. Ia akan menjadi lebih sukar untuk masuk ke dalam kuartil teratas” firma impak, katanya.

Apabila impak pelaburan semakin meningkat, sesetengah pelabur terkenal juga mengintai peluang dalam perniagaan yang melakukan penarafan. Minggu lepas, BlueMark mengumumkan ia telah mengumpulkan $10 juta daripada S&P Global, Temasek dan pelabur lain.

“Kami melihat peluang pertumbuhan yang ketara untuk pelaburan impak di Asia dan di seluruh dunia,” kata Dawn Chan, pengarah urusan di Temasek, dana pelaburan milik kerajaan Singapura. (Kuil Patrick-Barat)

Bijak membaca

Syarikat minyak besar sedang dilanda arus bertentangan. Mereka berada di bawah tekanan untuk mengepam lebih banyak, sementara turut digesa untuk mempercepatkan peralihan kepada tenaga bersih. Papan editorial kami membentangkan cara supermajor boleh mengelak daripada terjebak dalam riptide.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

singapore result

lihat pengeluaran sidney

totobet data sydney

indo togel hk

hk pengeluaran