site

Perdagangan emas Rusia syarikat milik Switzerland mendedahkan jurang dalam sekatan barat

Anak syarikat peniaga komoditi Switzerland Abu Dhabi telah mampu membeli berpuluh-puluh juta dolar emas Rusia walaupun diharamkan entiti Switzerland melakukan aktiviti sedemikian, bukti terbaru jurang dalam sekatan barat terhadap Moscow.

Switzerland Ogos lalu menerima pakai larangan EU terhadap “import, pembelian atau pemindahan langsung atau tidak langsung” emas Rusia termasuk penghantaran ke negara ketiga, yang merupakan antara rakit langkah barat yang diperkenalkan sebagai tindak balas kepada serangan presiden Rusia Vladimir Putin ke atas Ukraine.

Tetapi peruntukan dalam undang-undang Switzerland membenarkan anak syarikatnya di luar negara untuk memperdagangkan komoditi Rusia selagi ia “bebas dari segi undang-undang” – istilah yang enggan ditentukan oleh agensi penguatkuasaan sekatan Switzerland.

Open Mineral Ltd, berdaftar di Abu Dhabi setahun lalu dan dimiliki sepenuhnya oleh Open Mineral AG yang berpangkalan di Zug, mengimport $44 juta emas Rusia ke Emiriah Arab Bersatu dalam enam penghantaran antara Ogos dan Januari, menurut dokumen yang diperoleh Financial Times dan disahkan oleh peniaga komoditi Switzerland.

Dokumen itu disokong menggunakan pengisytiharan kastam Rusia yang dibekalkan kepada FT oleh Free Russia Foundation, sebuah kumpulan pro-demokrasi.

UAE, hab perdagangan dan kewangan utama Timur Tengah, telah meletakkan dirinya sebagai kuasa serantau yang neutral.

Open Mineral AG, yang disokong oleh dana kekayaan Abu Dhabi Mubadala, berkata ia “mengambil pematuhan dengan sangat serius dan mengambil semua langkah yang sewajarnya untuk mengesahkan bahawa Open Mineral Ltd tidak melanggar mana-mana undang-undang yang terpakai”.

Urus niaga oleh anak syarikat UAE Open Mineral menambah bukti buku panduan yang diguna pakai oleh beberapa peniaga untuk memastikan minyak dan emas Rusia mengalir.

Pendekatan Open Mineral mempunyai persamaan dengan Paramount Energy & Commodities SA, seorang peniaga yang berpangkalan di Switzerland yang memiliki Paramount Energy dan Commodities DMCC di Dubai.

FT melaporkan bulan lalu bahawa entiti Paramount yang berpangkalan di Dubai telah meneruskan perdagangan minyak mentah Rusia keluar dari pelabuhan minyak timur Kozmino, di mana kargo telah dinilai secara konsisten oleh agensi penetapan harga sebagai dagangan melebihi had harga G7 yang direka untuk mengurangkan hasil minyak Moscow . Paramount telah menafikan melanggar sebarang sekatan atas dasar bahawa syarikat Dubai itu dikendalikan dan diuruskan “secara bebas sepenuhnya”.

Walaupun Switzerland telah mencerminkan sekatan EU, Sekretariat Negeri bagi Hal Ehwal Ekonomi (Seco) negara itu berkata “anak syarikat bebas secara sah bagi syarikat Switzerland di luar negara . . .[are]secara amnya tidak terikat dengan peruntukan sekatan Swiss”.

Ia berkata ini adalah kerana “prinsip wilayah”, yang bermaksud undang-undang Switzerland hanya terpakai kepada warganegara yang menetap dan syarikat yang diperbadankan di negara itu.

Sebaliknya, EU tidak membenarkan anak syarikat di luar negara untuk meneruskan perdagangan barangan Rusia yang dilarang kerana klausa “tidak memintas”, yang direka untuk memastikan syarikat mematuhi kedua-dua semangat dan peraturan undang-undang, terkandung dalam semua sekatannya.

Seco enggan menggariskan sebarang syarat di mana dua entiti tidak akan dianggap “bebas dari segi undang-undang”.

“Soalan sebegini akan dianalisis dari kes ke kes. Tiada dasar am,” katanya.

Open Mineral AG berkata entiti UAE itu mempunyai pejabatnya sendiri, pengarah, pekerja, akaun bank dan talian kredit yang berpangkalan di UAE, sambil menambah bahawa ia tidak membayar dividen kepada induk Switzerland itu. Sebagai tindak balas kepada pertanyaan sama ada entiti Switzerland melaksanakan kawalan atau pengawasan ke atas entiti UAE, Open Mineral AG berkata Open Mineral Ltd “beroperasi sebagai syarikat berasingan dengan cara biasa”.

Switzerland, yang secara historis menghargai berkecuali semasa konflik dan telah memupuk sistem kawal selia yang melindungi kerahsiaan bagi sektor perbankan dan perdagangan komoditi, mengejutkan masyarakat antarabangsa tahun lalu dengan mengikuti EU dalam mengenakan sekatan ke atas Rusia.

Tetapi Agathe Duparc, seorang penyelidik di Swiss NGO Public Eye, berkata bahawa jika Seco mempunyai kebimbangan mengenai sebarang pengaturan perniagaan sedemikian, adalah dinasihatkan “untuk memeriksa hubungan antara kedua-dua entiti untuk memahami jika pemisahan undang-undang wujud hanya di atas kertas dan bahawa sebenarnya keputusan diambil di Switzerland”.

Open Mineral diasaskan pada 2017 oleh sekumpulan bekas eksekutif Glencore.

Mubadala mengetuai pusingan pembiayaan bernilai $33 juta pada 2021 untuk syarikat Switzerland itu, yang bermula sebagai pasaran logam gaya eBay tetapi telah menembusi pasaran khusus seperti pekat tembaga dan litium. Mubadala enggan mengulas.

Laporan tambahan oleh Henry Foy dan Sam Fleming di Brussels dan Polina Ivanova, David Sheppard dan Tom Wilson di London

resul singapura

pengeluaran.sdy.hari.ini

pengeluaran sydney

keluaran hk kemarin malam

totobet net sgp