site

Perang maklumat hidrogen dan pam haba berisiko memperkukuh status quo

Syarikat tenaga tidak dikenali kerana perpaduan.

Tetapi walaupun mengikut piawaian industri, perselisihan pendapat mengenai cara memanaskan rumah Britain pada masa hadapan adalah sangat tidak menyenangkan. Lebih teruk lagi, mereka mengancam untuk menghantar usaha untuk mengurangkan pelepasan UK secara merosakkan.

Perdebatan sengit sama ada UK harus menggantikan dandang gas asli yang kini memanaskan kebanyakan rumah dengan peralatan hidrogen atau pam haba elektrik sering dimainkan di hadapan jawatankuasa parlimen dan di Twitter.

Namun, baru-baru ini, mereka telah merebak ke dunia nyata dan ke perkampungan Whitby di Cheshire, dan Redcar di timur laut England, di mana sehingga 2,000 rumah boleh terlibat dalam percubaan pemanasan hidrogen karbon rendah.

Peperangan maklumat dijangka berlaku dalam industri di mana terdapat pelbagai kepentingan bersaing. Tetapi perdebatan terpolarisasi terbukti mempunyai sekurang-kurangnya satu kelemahan yang ketara: mengukuhkan status quo.

Sepanjang 10 bulan yang lalu, syarikat infrastruktur gas Cadent telah cuba memujuk penduduk kampung di Whitby di luar Pelabuhan Ellesmere untuk melepaskan dandang gas asli mereka untuk peralatan yang beroperasi sepenuhnya pada hidrogen karbon rendah.

Whitby bersaing dengan skim lain di Redcar, diketuai oleh Northern Gas Networks, sebagai lokasi untuk percubaan pemanasan hidrogen yang disokong kerajaan bermula pada 2025. Pelan akhir telah diserahkan kepada kerajaan dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Keputusan akan dibuat pada bulan September.

Terdapat banyak yang dipertaruhkan untuk utiliti dalam perdebatan pemanasan.

Beberapa kumpulan infrastruktur seperti National Grid telah mengurangkan pendedahan mereka kepada gas, sebaliknya bertaruh pada elektrifikasi. Pembekal seperti Octopus telah membangunkan pam haba, tetapi pelabur infrastruktur besar lain seperti Macquarie, penyokong Cadent, percaya hidrogen akan menjadi penting dalam peralihan daripada bahan api fosil.

Penyokong hidrogen berpendapat paip gas sedia ada ke rumah dan perniagaan boleh digunakan untuk menukar kepada dandang hidrogen dengan agak mudah. Penggunaan gas itu ditentang keras oleh beberapa ahli akademik dan kumpulan hijau, bagaimanapun, yang mempersoalkan keselamatannya dalam tetapan domestik serta kosnya yang lebih tinggi.

Hidrogen rendah karbon boleh dihasilkan sama ada melalui elektrolisis air menggunakan kuasa boleh diperbaharui, atau daripada gas asli dengan karbon dioksida yang berkaitan ditangkap dan diasingkan.

Proses perundingan mengenai percubaan kampung telah penuh, menghasilkan tajuk berita seperti penduduk berasa seperti “tikus makmal”.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Cadent menyemak semula rancangan untuk skim Whitby secara dramatik, mengakui terdapat “pendapat gereja yang luas”. Penduduk kini boleh memilih keluar dan menyimpan dandang gas asli mereka jika kawasan mereka dipilih. Di bawah rancangan awal, mereka akan terpaksa menukar sama ada kepada hidrogen, atau “alternatif elektrik” yang samar-samar.

Pilihan itu adalah kemenangan bagi penduduk Whitby yang berasa terkilan dengan penyertaan paksa.

Tetapi kes itu mencerminkan kesukaran yang lebih luas dalam memujuk pemilik hartanah dan perniagaan untuk beralih daripada gas asli. Tinjauan terhadap 4,000 orang dewasa tahun lepas oleh pemilik British Gas Centrica menyerlahkan bahawa daripada mereka yang pada masa ini mempunyai gas asli atau dandang api minyak, 37 peratus berkata mereka akan menggantikannya dengan model yang serupa. Hanya 14 peratus berkata mereka akan memilih pam haba dan 6 peratus dandang hidrogen. Selebihnya tidak tahu.

Hanya 50,000 pam haba dipasang pada 2021, jauh daripada sasaran kerajaan sebanyak 600,000 pemasangan setiap tahun menjelang 2028. Jan Rosenow daripada Regulatory Assistance Project, sebuah nasihat bukan untung, berkata banyak “maklumat yang salah” tersebar tentang kesesuaian untuk haba pam untuk hartanah tertentu. Badan industri berkata pemasang juga keberatan untuk bertukar sementara ketidaktentuan pengguna berlaku.

Tom Baxter, seorang profesor pelawat dalam kejuruteraan kimia dan proses di Universiti Strathclyde, berhujah untuk nasihat bebas untuk pemilik rumah untuk mengelak daripada perang maklumat. “Anda tidak boleh bergantung kepada kepentingan peribadi untuk memberikan pandangan yang seimbang,” katanya.

Yang lain menegaskan arah yang lebih jelas mesti datang dari atas. “Pemesejan kerajaan mengenai perkara ini agak bercampur-campur setakat ini,” kata Jess Ralston, ketua tenaga di Unit Perisikan Tenaga & Iklim.

Dalam strategi tenaga terbarunya bulan lepas, kerajaan berkata “rumah rakyat akan dipanaskan oleh elektrik British, bukan gas yang diimport”. Namun ia juga mencadangkan hidrogen “berpotensi” mempunyai kegunaan dalam pemanasan.

Mungkin satu teknologi mendominasi dan yang lain digunakan pada skala yang lebih kecil. Tetapi isyarat yang bercanggah dan perang maklumat korporat sedang menahan kemajuan dalam mana-mana.

resul sgp

lihat pengeluaran sidney

keluaran sidney

hongkong prize

data.hk.4d