site

Penjajahan Vanguard ke dalam pengasas China

Selepas meninggalkan rancangan untuk syarikat dana bersamanya sendiri di China pada tahun 2021, Vanguard berhasrat untuk meletakkan masalah tumbuh gigi di negara itu di belakangnya dengan menggandakan perkongsian yang dicemburui ramai dengan kumpulan kewangan tempatan Ant.

Usaha niaga antara pengurus aset kedua terbesar di dunia dan perniagaan kewangan digital China yang paling terkenal tidak lama lagi menarik minat dan pelaburan lebih daripada 1 juta pelanggan di tanah besar, sebagai tanda menggalakkan prospek pertumbuhan dalam pasaran pelaburan berbilion dolar.

Maju pantas ke 2023 dan tidak jelas sama ada Vanguard akan mempunyai pelanggan China tanah besar pada masa hadapan. Pengurus dana $8tn yang berpangkalan di AS bulan lalu memberi taklimat kepada badan pemerhati sekuriti negara itu dan kerajaan Shanghai mengenai rancangan keluar daripada usaha itu, menurut tiga orang yang mengetahui perkara itu.

Dalam satu kenyataan, usaha sama itu berkata kerjasama antara pemegang sahamnya tidak berubah dan perniagaan itu berjalan seperti biasa. Suruhanjaya Sekuriti dan Kawal Selia China dan kerajaan Shanghai tidak mengulas, manakala Ant Group sendiri berkata usaha samanya dengan Vanguard beroperasi seperti biasa dan enggan mengulas mengenai “spekulasi pasaran”.

Sama ada Vanguard keluar sepenuhnya daripada pasaran atau tidak, kesukaran yang dihadapi oleh salah satu firma pelaburan Amerika yang paling dibanggakan di China — dalam segala hal daripada produk yang dijual kepada cara ia menjenamakan dan mengedarkannya — menyerlahkan cabaran yang dihadapi oleh pengurus aset terkemuka dunia. kerana mereka tergesa-gesa untuk berkembang di negara ini.

China masih dalam peringkat awal membina sistem pencen swastanya dan telah meningkatkan akses kepada firma AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun hubungan geopolitik antara kedua-dua negara semakin teruk. Sebaliknya, sumber berkata, sebarang halangan sebahagian besarnya adalah komersial.

Usaha Vanguard dengan Ant pertama kali ditubuhkan pada 2019, dua tahun selepas ia tiba di China, dengan dana AS memiliki 49 peratus kepentingan. Ia adalah yang pertama seumpamanya yang diberikan lesen penasihat robo daripada Suruhanjaya Kawal Selia Sekuriti China, yang membenarkannya memberikan satu bentuk nasihat kewangan automatik.

Di AS, Vanguard telah membantu mempelopori produk kos rendah sejak beberapa dekad kebelakangan ini yang menjejaki indeks utama. Rancangannya di China adalah untuk menyediakan pelabur dengan pendedahan murah dan pasif yang serupa kepada pasaran. Pelanggan hanya memerlukan Rmb800 ($116) untuk menyediakan akaun, yang diturunkan kepada Rmb100 pada Julai 2021, beberapa bulan selepas Vanguard meninggalkan rancangan untuk perniagaan dana bersamanya sendiri untuk menumpukan pada JV.

Tetapi dua orang yang biasa dengan reka bentuk produk berkata bahawa kumpulan terhad sekuriti asas di China dan akses minimum ke pasaran luar pesisir menyukarkan model itu untuk berprestasi baik. Yurannya tidak menonjol berbanding struktur berasaskan komisen yang diterima pakai oleh dana bersama di tempat lain di China, kata salah seorang daripada mereka.

Penganalisis juga mencadangkan bahawa pemikiran pengguna China, yang dikaitkan secara meluas dengan keinginan untuk pulangan tinggi dan spekulasi mengenai pasaran saham negara, bercanggah dengan strategi pendedahan pasif yang telah menyaksikan kejayaan meluas dalam pasaran kewangan yang lebih matang.

Liu Meng, seorang penganalisis dengan perundingan Forrester, menunjukkan tinjauan yang menunjukkan sebanyak 90 peratus pelabur runcit China membuat keputusan pelaburan mereka sendiri dan bukannya bergantung pada pendedahan pasif atau nasihat pihak ketiga. Beliau menambah bahawa pembangunan perniagaan penasihat robo China ketinggalan berbanding AS.

Seseorang yang biasa dengan operasi JV di Shanghai berkata Vanguard enggan menyimpang daripada rancangan dana indeks kos rendahnya yang dijual terus kepada pelanggan runcit, terutamanya selepas pelantikan Tim Buckley sebagai ketua eksekutif global pada 2018. Orang itu menambah usaha niaga telah dibebani oleh kos eksekutif kanan yang dihantar dari AS, dengan ketua pegawai pelaburan sahaja menelan kos lebih $1 juta setahun. “Ia adalah beban yang mahal untuk syarikat permulaan seperti kami,” kata orang itu.

Sementara itu, di sisi lain usaha niaga itu, Ant, yang memiliki aplikasi pembayaran Alipay China dengan lebih 1 bilion pengguna, gagal mempromosikan produk usaha niaga itu seperti yang diharapkan. Gelombang tekanan kawal selia dan anti-monopoli daripada Beijing ke atas syarikat teknologi terkemuka China, yang turut menggagalkan rancangan Ant untuk IPO AS yang memecah rekod pada 2020, memaksanya mempromosikan produk serupa daripada rumah dana lain.

Peter Alexander, pengarah urusan dengan perundingan pelaburan Z-Ben Advisors di Shanghai, mencadangkan bahawa pengurus aset asing sering bergantung terlalu banyak pada andaian bahawa perkongsian tempatan akan berjaya mengedarkan produk mereka di China, di mana beliau berkata pelabur “agnostik sepenuhnya terhadap jenama”.

“China boleh dikatakan mempunyai seni bina paling terbuka dalam pengedaran di mana-mana sahaja di dunia. Sesiapa sahaja boleh meletakkan sebarang produk di mana-mana platform,” katanya. “Itu bukan masalah awak. Masalah anda ialah: bagaimana anda menonjol?”

“Anda perlu mempunyai sesuatu untuk dipasarkan, anda perlu mengatakan kami mempunyai prestasi yang hebat, atau kami mempunyai perkhidmatan pelanggan yang hebat,” tambah Alexander.

Ketegangan geopolitik juga telah menjejaskan perniagaan asing di China dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Di Washington, titik fokus penelitian AS setakat ini adalah industri semikonduktor, bukannya perkhidmatan kewangan, walaupun pemimpin perniagaan di seluruh industri mengekalkan profil rendah yang luar biasa pada forum baru-baru ini di Beijing.

Walaupun tanpa sebarang gangguan geopolitik, kegagalan pendekatan Vanguard menekankan bagaimana, dalam bidang pelaburan, kejayaan perniagaan Amerika tidak semestinya diterjemahkan untuk pasaran China.

“Jika anda telah berjaya pada skala global, ada cara untuk membawa DNA itu ke pasaran China,” kata Alexander. “Ia hanya memerlukan peralihan dalam memikirkan bagaimana untuk melakukannya. Tiada sesiapa yang saya boleh lihat pada ketika ini benar-benar berada di sana.”

Laporan tambahan oleh Brooke Masters di New York dan Andy Lin di Hong Kong

datasinga49

totobet sidney

sidney sidney

toto hongkong pengeluaran hari ini

hk pengeluaran