site

Peningkatan kos dan persaingan mengancam ledakan AS dalam projek LNG

Persaingan sengit antara pemaju dan peningkatan kos merumitkan usaha untuk membawa projek gas asli cecair baharu dalam talian di AS, walaupun akibat daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine menimbulkan selera yang besar untuk eksport bahan api Amerika.

Gelombang baharu projek LNG bernilai berbilion dolar di Pantai Teluk AS telah meningkat pesat sepanjang tahun lalu apabila pergolakan tenaga yang dicetuskan oleh perang mendorong langkah global untuk mendapatkan bahan api fosil dari ladang syal Texas yang luas.

Sejak Moscow memulakan pencerobohan penuh ke atas jirannya 14 bulan lalu, empat projek, bersama-sama bernilai $40bn, telah mencapai pencapaian penting “keputusan pelaburan akhir”.

Tetapi yang lain telah mengalami kelewatan berulang kali kerana mereka bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan perjanjian pembelian jangka panjang yang diperlukan untuk menaja jamin projek mereka dan berdepan dengan peningkatan mendadak kos pembinaan dan pembiayaan.

“Ia secara mendadak lebih mahal,” kata Charif Souki, yang mempelopori pembangunan industri eksport LNG AS lebih sedekad lalu. “Terdapat semakin sedikit syarikat pembinaan yang benar-benar boleh mengendalikan beban seperti ini. Tetapi anda perlu menghadapi. . . isu rantaian bekalan anda dan semua inflasi kos.”

Souki, yang kini mengetuai pemaju Tellurian, telah melihat pembangunan Driftwood bernilai $25bn beliau gagal selepas kegagalan mengumpul dana tahun lepas menyebabkan pembeli penting untuk meninggalkan projek itu. Bulan ini ia mengumumkan rancangan untuk penjualan dan pajakan balik tanah ketika ia berebut untuk mengumpul dana.

Dua projek lain yang diharapkan oleh pemaju akan mencapai FID menjelang akhir Mac — penukaran Lake Charles Pemindahan Tenaga dan terminal Rio Grande Dekad Seterusnya — telah ditangguhkan pada akhir tahun ini.

Pentadbiran Biden dan Suruhanjaya Eropah telah menjadikan pengembangan eksport LNG AS sebagai asas untuk mendapatkan bekalan tenaga di Eropah ketika benua itu berusaha untuk membersihkan gas Rusia daripada ekonomi negaranya.

Projek dalam pembinaan atau memasuki perkhidmatan akan meningkatkan kapasiti AS sebanyak kira-kira 70 peratus sebaik sahaja kesemuanya masuk dalam talian menjelang 2027, menjadikan negara itu kuasa besar LNG terkemuka di dunia: tahun ini AS akan melompat dari Australia dan Qatar untuk membanggakan kapasiti eksport terbesar dunia .

Jika setiap projek berpotensi dalam perancangan akan datang dalam talian, mereka akan meningkatkan kapasiti AS tiga kali ganda menjelang 2030, menurut Wood Mackenzie. Tetapi penganalisis menjangkakan banyak daripada ini akan gagal, kerana perlumbaan untuk membinanya dalam masa yang semakin meningkat dan pembiayaan untuk projek bahan api fosil jangka panjang dalam dunia penyahkarbonan menjadi lebih sukar untuk diperoleh.

Mencapai peringkat FID memerlukan mendapatkan tawaran kukuh yang mencukupi untuk menaja jamin pembiayaan yang diperlukan untuk membayar pembinaannya. Apabila kos meningkat, itu terbukti rumit.

Carta bar capex Loji ($/tan) menunjukkan projek LNG AS semakin mahal untuk dibina

“Anda telah melihat pasaran yang sangat kompetitif di kalangan pemaju yang berbeza,” kata Giles Farrer, ketua penyelidikan LNG di Wood Mackenzie. “Jadi untuk menjamin pelanggan, syarikat telah membida sehingga ke margin.”

Kini ramai yang terpaksa berdepan dengan inflasi rantaian bekalan yang berleluasa menaikkan kos pembinaan, manakala kenaikan kadar faedah telah meningkatkan kos pembiayaan. Itu mungkin akan memaksa sesetengah pihak untuk merundingkan semula tawaran pengambilalihan, kata Farrer, menangguhkan projek dan membenarkan orang lain mengambil bahagian.

Tetapi walaupun beberapa bergelut, pemain lain yang lebih mantap telah berjaya memanfaatkan kehausan untuk molekul AS dan mengunci kontrak yang membolehkan mereka meneruskan projek baharu yang besar.

Sempra Energy bulan lepas meneruskan rancangan untuk membina loji 13.5 juta tan setahun di Port Arthur, di tenggara Texas; seminggu lebih awal Venture Global bergerak ke hadapan dengan fasa kedua kemudahan Plaquemines 20 juta setahun di Louisiana, setelah memberi lampu hijau kepada fasa 1 pada bulan Mei; musim panas lalu Cheniere Energy memberi kelulusan kepada pembesaran 10 juta tan setahun bagi kemudahannya di Corpus Christi di Texas.

“Anda mempunyai tiga pemimpin di rumah kelab, jika anda mahu, yang telah memanfaatkan masa ini sepenuhnya – dan yang lain ingin meraih sebahagian daripada kejayaan itu,” kata Kyle Wamstad, rakan kongsi di firma guaman Holland & Knight. “Ia adalah salah satu perkara di mana kejayaan mengikuti kejayaan . . . jika anda tidak mendapatkan yang pertama di pintu, ia boleh berlarutan.”

Walaupun peningkatan bilangan pemain portfolio yang dipanggil — berminat untuk berdagang LNG dan bukannya memakannya — telah meluaskan skop pembeli berpotensi, mendapatkan komitmen yang diperlukan daripada peminjam telah terbukti semakin rumit.

Pembiaya telah dipaksa untuk mempertimbangkan keperluan untuk infrastruktur bahan api fosil jangka panjang ketika dunia melihat untuk menyahkarbon dengan cepat dan membendung perubahan iklim. Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim memberi amaran bulan lalu bahawa pemanasan global “lebih mungkin daripada tidak” untuk mencapai kenaikan 1.5C sejak masa pra-industri dalam jangka terdekat.

Ramai pembeli Eropah, bimbang untuk mengurangkan bekalan LNG jangka pendek, teragak-agak untuk mengunci jenis kontrak berbilang dekad yang diperlukan oleh pemaju untuk mendapatkan pembiayaan bagi projek mereka.

“Saya rasa pembeli akan suka menandatangani perjanjian selama lima tahun, tetapi projek dibiayai pada tawaran 20 tahun untuk penjual,” kata Ira Joseph, felo global di Pusat Dasar Tenaga Global di Columbia University. “Setiap pihak melihat keperluan mereka sangat, sangat berbeza daripada apa yang mereka anggap sebagai keselamatan tenaga.”

Kerajaan AS telah berminat untuk menekankan bahawa kekurangan kebenaran bukanlah penahanan. Terdapat lebih daripada 100 juta tan setahun projek yang diperakui sepenuhnya untuk bergerak ke hadapan. Setiausaha tenaga AS Jennifer Granholm bulan lepas bermegah tentang “pelbagai peluang untuk cecair boleh dieksport”.

Tetapi mendapatkan perjanjian pengambilalihan untuk menaja jamin pembiayaan telah menjadi satu cabaran yang lebih sukar daripada mendapatkan permit – sekali tiket emas untuk mendapatkan projek dari awal.

“Dulunya mereka dilihat sebagai perkara yang perlu dan akan mencetuskan segala-galanya yang datang selepas itu – sedangkan sekarang itu tidak mencukupi,” kata Wamstad di Holland & Knight.

“[A handful of] FID dan pembiayaan hutang yang besar untuk projek LNG baru-baru ini tidak bermakna lampu hijau untuk semua orang,” katanya. “Sebaik sahaja anda kelihatan seperti kayu hanyut atau anda mengalami masalah atau masalah, sentiasa ada orang lain yang sekurang-kurangnya mengiklankan diri mereka untuk berada pada kedudukan yang lebih baik untuk melangkah ke kasut itu.”

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result singapura

pengeluaran sdney

totobet sidney

totobet hk hari ini

data hk 4d