site

Pengurusan Aset: Pertaruhan Rajiv Jain pada Adani

Satu perkara untuk dimulakan: Suku pertama adalah agak sesuatu, kerana saya pasti anda semua akan bersetuju. Kami sedang berehat untuk Paskah Isnin depan tetapi pengaturcaraan biasa akan disambung semula pada 17 April.

Selamat datang ke FT Asset Management, surat berita mingguan kami mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri global berbilion dolar. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin.

Adakah format, kandungan dan nada berfungsi untuk anda? Beritahu saya: harriet.agnew@ft.com

GQG bertentangan dengan bijirin

Rajeev Jain tidak takut mengambil risiko. Pengasas dan ketua pegawai pelaburan Rakan Kongsi GQG membuktikan bahawa bulan lepas apabila dia membajak $1.9bn ke dalam Kumpulan Adani selepas ia dilanda serangan penjual pendek AS yang menghapuskan sebanyak $145bn daripada nilai pasaran konglomerat India itu.

Tindakan firma yang berpangkalan di Florida itu telah meletakkan Jain, 55, seorang pelabur pasaran baru muncul kelahiran India yang telah membuat kerjaya menentang bijirin, ke dalam perhatian. Walaupun imej awamnya kini terikat dengan Gautam Adaniempayar infrastruktur, ia tidak kelihatan membimbangkannya.

“Bahagian kegilaan kebanyakannya datang daripada risiko perhubungan awam,” katanya Ortenca Lain-lain dan saya dalam temu bual.

“Tiada sesiapa yang melabur dalam FTX telah dipecat lagi,” katanya sambil menilik banyak firma yang memasukkan wang Sam Bankman-Gorengkini pertukaran mata wang kripto muflis. Baiklah.

Walaupun pelaburan GQG dalam Adani Group mengejutkan pasaran, Jain berkata ia telah melihat konglomerat itu selama lima tahun dan sudah mempunyai pendedahan yang ketara kepada India.

Beberapa pasukannya bertemu dengan ahli keluarga Adani pada musim panas lalu semasa syarikat itu melakukan jerayawara di New York, walaupun pada masa itu saham Adani telah meningkat secara stratosfera dan, seperti yang dikatakan oleh Jain, “terdapat ikan lain untuk digoreng”.

Tetapi lonjakan dalam saham Adani terhenti secara tiba-tiba pada bulan Januari apabila Penyelidikan Hindenburg mengeluarkan laporan yang mendakwa penipuan perakaunan dan manipulasi saham. Walaupun syarikat itu menafikan tuduhan itu, pelabur melarikan diri dan ia terpaksa membatalkan pengumpulan dana $2.4bn.

“Perkara berubah dengan dendam tahun ini,” kata Jain, dengan slaid dalam nilai menyediakan titik masuk yang menarik untuk GQG. “Stok turun 75-80 peratus, jadi jelas menarik perhatian anda.”

Jain berkata dia tidak mengambil berat tentang laporan Hindenburg mengenai Adani dan menerima bahawa syarikat dalam pasaran baru muncul cenderung mempunyai ciri-ciri tertentu yang mungkin membuatkan sesetengah pelabur tidak senang. Dia cakap:

“Adakah ini benar-benar bersih? Tidak ianya bukan. Adakah ia penipuan? Tidak ianya bukan. Jadi perbezaan antara keduanya adalah apa yang kita bincangkan. Sementara itu anda mendapat aset yang tidak boleh ditukar ganti, pada penilaian yang sangat menarik, yang mempunyai beberapa peningkatan yang luar biasa.”

Bagi Jain, yang sejak tujuh tahun lalu telah membina perniagaan dengan lebih daripada $90bn dalam aset (termasuk lebih $20bn bagi pihak Pengurusan Aset Goldman Sachs), perdagangan Adani tidak berbeza dengan drama kontrarian lain yang telah dibuatnya dalam kerjayanya. Terbaharu ini termasuk secara agresif mengambil stok tenaga yang tidak disukai pada tahun 2021 dan secara bermakna menjual pegangan saham teknologi pada tahun itu.

Akhirnya dia percaya bahawa hanya dengan berpegang teguh pada pendirian mereka dan menentang konsensus, pengurus aktif boleh mewajarkan kewujudan mereka dan yuran mereka.

“Sangat mudah untuk membeli Apple, Google, Microsoft . . . tugas kami adalah untuk menyampaikan alfa dalam jangka masa panjang. Jika anda tidak mahu berasa tidak selesa memiliki apa-apa, mengapa anda akan mengatasi prestasi? Ia tidak akan berlaku.”

Baca profil penuh di sini

Perkara 9 adalah pada masa yang dipinjam

Ini baru dua tahun tetapi adakah loceng sudah berbunyi untuk Perkara 9, yang paling hijau daripada semua dana hijau?

Pengurus aset mengadu bahawa peraturan EU baharu untuk mengklasifikasikan pelaburan mampan tidak dapat dilaksanakan, mendorong Suruhanjaya Eropah untuk mempertimbangkan untuk membuang sebahagian penting daripada inisiatif utamanya untuk pasaran €282bn.

Pengetatan kriteria EU untuk kategori pelaburan paling hijau telah menyebabkan pengurus aset termasuk BNP Paribas, Batu hitam, Amundi dan Pictet untuk mengeluarkan label daripada €175bn (£154bn) dana dalam masa lebih tiga bulan hingga Januari. Ini telah mengurangkan saiz pasaran sebanyak hampir 40 peratus.

Beberapa orang yang biasa dengan perbincangan antara pegawai EU dan industri memberitahu rakan sekerja saya –Kenza Bryan bahawa suruhanjaya itu kini sedang membahaskan sama ada untuk menghapuskan kategori itu sama sekali, untuk meredakan kebimbangan terhadap pencucian hijau dan menangani kekecewaan pasaran.

“Mereka sedang mempertimbangkan untuk menyingkirkan Perkara 9 sepenuhnya,” kata seseorang yang terlibat dalam perbincangan dengan suruhanjaya itu, merujuk kepada nama perundangan untuk kategori pelaburan paling hijau.

Orang itu menambah bahawa kekangan undang-undang bermakna Brussels tidak dapat memberikan “jawapan yang memuaskan” kepada soalan oleh Esma, pengawal selia sekuriti EU, tentang kekecohan di kalangan pelabur. Walaupun suruhanjaya itu tidak boleh menulis semula undang-undang asas itu sendiri, ia boleh mencadangkan undang-undang untuk EU untuk menerima pakai selepas pilihan raya parlimen tahun depan.

Carta bar bagi bahagian dana Artikel 9 yang melaporkan setiap julat pelaburan mampan (%) menunjukkan beberapa dana memenuhi kriteria ketulenan 100 peratus EU

Bagi mereka yang tidak biasa dengan peraturan tersebut, ia pertama kali ditetapkan oleh Peraturan Pendedahan Kewangan Mampan EU 2021, yang mana pengurus aset bergantung pada untuk mengenal pasti produk mereka yang paling mesra alam, memandangkan peraturan seluruh blok yang lebih luas mengenai “taksonomi” baharu pelaburan hijau adalah belum dilaksanakan sepenuhnya.

Pada masa ini, takrifan blok itu merujuk kepada pelaburan yang menyumbang kepada objektif alam sekitar atau sosial, dan “tidak mendatangkan mudarat yang ketara” kepada matlamat tersebut.

Tetapi suruhanjaya itu menjelaskan peraturannya pada bulan Januari untuk menghendaki dana terhijau untuk memegang 100 peratus pelaburan “mampan” — membawa kepada penjenamaan semula dana pengurus aset. Ia boleh menjadikan definisi ini lebih ketat dalam penjelasan lanjut yang akan dibuat bulan depan.

EU dan UK masih kekurangan panduan rasmi tentang menggunakan label ESG untuk dana. Jean-Jacques Barberispengarah ESG di pengurus dana terbesar di Eropah Amundiberkata takrifan “mampan” blok itu adalah “sangat tidak stabil”.

“Disana ada [funds] yang sangat menuntut di satu pihak dan yang lain sedikit ‘yoo-hoo, masa parti’ di pihak yang lain . . . dan segala-galanya di antaranya,” tambahnya.

Baca kisah penuh Kenza di sini

Carta minggu ini

Dana lindung nilai yang mengikuti trend telah mengalami salah satu kerugian bulanan terburuk mereka sejak dotcom mengalami kegawatan pasaran bon yang dicetuskan oleh krisis perbankan baru-baru ini.

Apa yang dipanggil dana CTA, yang menguruskan sekitar $200bn dalam aset mengikut eVestmentgunakan algoritma untuk mengesan dan mengikuti arah aliran dalam pasaran niaga hadapan global, tetapi ramai yang terperangkap oleh pembalikan mendadak dalam Perbendaharaan AS selepas Bank Lembah Silikonkegagalan.

Societe GeneraleIndeks CTA, yang menjejaki prestasi 20 daripada dana terbesar itu, turun 6 peratus dalam tempoh dua hari berikutan kejatuhan pemberi pinjaman California itu, dan terus merosot sejak itu, menjadikan penurunannya kepada 6.4 peratus dalam bulan hingga 30 Mac, hari terkini untuk data tersedia.

Itu menandakan prestasi bulanan terburuk sejak November 2001, sebulan lagi apabila jangkaan kadar faedah berubah menyebabkan perubahan bersejarah dalam hasil Perbendaharaan.

Dana yang mengikuti arah aliran telah mendapat keuntungan daripada penjualan bersejarah tahun lalu dalam pasaran bon, tetapi banyak yang tidak tersekat apabila kekacauan perbankan mendorong secara tiba-tiba ke dalam hutang kerajaan AS yang sangat selamat.

“CTA mengikuti trend tahun lepas ke tahun ini,” kata Edward Al-Hussainyseorang penganalisis kanan di Columbia Threadneedle. “Apabila trend berbalik sepantas yang berlaku dalam krisis perbankan, CTA pasti akan terperangkap ofsaid. Ia amat teruk kerana betapa sesaknya mereka dalam kedudukan pendek dalam Perbendaharaan.”

Dana yang diuruskan oleh firma termasuk Kumpulan Lelaki, Modal Aspek dan Pelaburan Systematica adalah antara yang terkena gerakan itu.

Lima cerita yang tidak boleh dilepaskan minggu ini

Nick Trainpengasas bersama firma pelaburan £18bn Kereta Api Lindselltelah mempertahankan dana pencen domestik kerana mengurangkan pendedahan mereka kepada saham tersenarai di London, memberi amaran bahawa City telah jatuh ke dalam “terbalik” pasaran ekuiti global.

Pengurusan Pelaburan Undang-undang dan Ampengurus aset terbesar di UK, telah memberi amaran bahawa perniagaan dan pasaran kewangan gagal menetapkan harga dalam risiko perubahan iklim, memberitahu pelabur untuk “berperangkap” dan bersedia untuk “perjalanan bergelombang”.

£90bn Skim Persaraan Universitipelan persaraan sektor swasta terbesar UK, dan ratusan universiti telah memberi amaran kepada Pengawalselia Pencen bahawa pengubahan peraturannya berisiko merosakkan pertumbuhan ekonomi dan sektor pendidikan.

Ken Griffindana lindung nilai $54bn Citadel merancang untuk membuka semula pejabatnya di Tokyo akhir tahun ini, hampir satu setengah dekad selepas menutup operasi Jepunnya semasa krisis kewangan global.

Tuan Nigel Wilsonbos keluar dari Undang-undang dan Umumtelah berkata bahawa dasar pembangunan serantau utama kerajaan UK untuk menaikkan tahap adalah “gagal” dan bahawa kegawatan perbankan baru-baru ini akan memburukkan keadaan.

Dan akhirnya

Björk Ensnares Laocoön (2023) © Rafaela de Ascanio

Kepada Tristan Hoare galeri di Fitzrovia untuk pameran seramik dan permaidani yang menawan oleh rakan saya Rafaela de Ascanio dan Christabel MacGreevykedua-duanya artis yang berpangkalan di London. Sexing the Cherry mengambil titik tolak dari Jeanette Wintersonnovel postmodernis 1989 dengan nama yang sama. Arca dan permaidani berwarna-warni De Ascanio menyelami dunia novel Winterson, menerokai “ketegangan dalam penyembahan berhala wanita, dari monoteis Minoan dewi ular kepada permaisuri pop Bjork dan Rosalía.”


Acara Langsung FT: Masa Depan Pengurusan Aset Asia

The Masa Depan Pengurusan Aset Asia sedang berlangsung buat pertama kali secara bersemuka pada 11 Mei di Westin Singapore dan akan menghimpunkan pengurus aset, penyedia perkhidmatan dan pengawal selia terkemuka Asia termasuk Bank Pembangunan Asia, Bursa Saham Thailand (SET), Allianz Global Investors dan ramai lagi. Untuk masa yang terhad, jimat sehingga 20% diskaun pada pas peribadi atau digital anda dan temui arah aliran dan peluang teratas industri. Daftar sekarang

Terima kasih untuk membaca. Jika anda mempunyai rakan atau rakan sekerja yang mungkin menikmati surat berita ini, sila majukan kepada mereka. Daftar di sini

Kami ingin mendengar maklum balas dan komen anda tentang surat berita ini. E-mel saya di harriet.agnew@ft.com

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

resul sgo

hasil pengeluaran sdy

togel sidny

pengeluaran angka hk

totobet data singapura