site

Pengurusan Aset: Keretakan dalam hartanah komersial Eropah

Helo, saya Emma Dunkley dalam pasukan Pengurusan Aset dan saya mengisi jawatan Harriet hari ini.

Satu sudu untuk bermula: Dana lindung nilai dan bahagian lain sistem perbankan bayangan harus menghadapi penelitian yang lebih besar selepas pergerakan mendadak bulan lalu dalam Perbendaharaan AS, menurut Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Pengerusi pengawal selia pasaran utama AS, Gary Gensler, memberitahu Financial Times bahawa menjinakkan risiko daripada dana spekulatif kini “lebih penting daripada sebelumnya”. Baca lebih lanjut di sini.

Selamat datang ke FT Asset Management, surat berita mingguan kami mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri global berbilion dolar. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin.

Adakah format, kandungan dan nada berfungsi untuk anda? Beritahu saya: harriet.agnew@ft.com

Keretakan dalam hartanah komersial Eropah

Kadar faedah yang meningkat dan krisis perbankan baru-baru ini menggoncang asas hartanah komersil, dengan kesan ketara bagi pengurus aset.

Pejabat sudah pun mengalami masa yang sukar: peralihan kepada kerja hibrid semasa wabak menyebabkan banyak syarikat mengecilkan portfolio hartanah mereka manakala penyewa mengecilkan dan mengosongkan premis mereka.

Tetapi pemilik hartanah komersial kini terpaksa berdepan dengan peningkatan mendadak dalam kos pinjaman kerana bank pusat menaikkan kadar untuk memerangi inflasi. Keruntuhan Bank Lembah Silikon dan kredit Switzerland menghantar gelombang kejutan melalui sektor perbankan dan telah mencetuskan kebimbangan bahawa kredit akan menjadi kurang tersedia dan lebih mahal.

Seperti yang dilaporkan oleh rakan sekerja saya Joshua Oliver, sektor hartanah komersial Eropah menunjukkan tanda-tanda tekanan, sama seperti harga hartanah merosot. Penganalisis di Citi telah memberi amaran bahawa nilai hartanah Eropah boleh jatuh sehingga 40 peratus menjelang akhir 2024.

Harga hartanah komersial Eropah jatuh

Pertumbuhan nilai modal, berasaskan semula (100 = Dis 2007) © MSCI Real Capital Analytics • termasuk UK

Tekanan ke atas hartanah komersial mempunyai kesan kepada sektor pengurusan aset. Sejumlah dana sepanjang tahun lalu terpaksa menangguhkan permintaan pengeluaran daripada institusi untuk memunggah aset pendasar tepat pada masanya. Walaupun ramai yang terus menangguhkan pesanan penebusan, Batu hitam telah mula membayar balik beberapa pelabur yang cuba menebus pelaburan mereka sejak setahun lalu.

Pengawal selia sentiasa memerhati sektor ini, terutamanya ketidakpadanan mudah tunai antara dana terbuka yang menawarkan pelabur akses segera kepada wang dan aset harta mereka, yang mengambil masa untuk dijual. Awal bulan ini, pihak Bank Pusat Eropah menggesa tindakan keras terhadap dana harta komersil untuk mengelakkan masalah mudah tunai jika lebih ramai pelabur menuju keluar.

Walaupun pejabat – bahagian terbesar industri hartanah komersial – masih bergelut, sesetengah syarikat berminat untuk melihat lebih ramai kakitangan kembali ke tempat kerja. Minggu lepas, JPMorgan Chase menyeru pengarah urusannya untuk kembali ke pejabat lima hari seminggu, memberi amaran kepada pekerja lain supaya tidak mencapai “jangkaan kehadiran di pejabat” mereka.

Namun, bangunan ini boleh menjadi beban kepada bank dan pelabur, dengan latar belakang peningkatan kos dan perubahan yang lebih luas di seluruh tempat kerja.

Cari tawaran

BlackRock’s pengerusi dan ketua eksekutif Larry Fink bersedia untuk merebut peluang perjanjian.

Walaupun pengurus aset terbesar dunia itu tidak terlepas daripada persekitaran pasaran yang sukar sejak kebelakangan ini, Fink menganggap krisis perbankan baru-baru ini boleh membuka jalan untuk pengambilalihan.

“Jika ada peluang untuk melakukan sesuatu transformasi, kami akan bersedia untuk melakukannya,” kata Fink kepada penganalisis pada hari Jumaat. “Bagaimana kita boleh menggandakan apa yang kita lakukan dengan . . . teknologi? Bagaimanakah kita boleh membina jejak kita secara global pada masa ini?”

Keruntuhan Bank Lembah Silikon bulan lepas mencetuskan kebimbangan di AS mengenai pemberi pinjaman serantau dan potensi kerugian dalam buku pinjaman mereka. Tak lama selepas itu, kredit Switzerland telah diselamatkan oleh bank Swiss saingan UBS.

BlackRock melihat untuk membeli sebahagian daripada Credit Suisse sebelum perjanjian UBS dicapai. Fink berkata “untuk berada dalam permainan, kita mesti bermain permainan itu. Jadi kami berada dalam permainan.”

Komen beliau datang ketika BlackRock melaporkan lonjakan dalam aset di bawah pengurusan kepada $9.1tn, meningkat $500bn pada suku sebelumnya dan lebih tinggi daripada jangkaan penganalisis. Peningkatan itu didorong oleh pemulihan sedikit pasaran berikutan pergolakan tahun lepas, walaupun BlackRock juga melaporkan $110bn aliran masuk daripada pelanggan.

Walau bagaimanapun, pendapatan bersih BlackRock masih melanda pada suku pertama, menurun kelima tahun ke tahun kepada $1.1bn. Hasil juga turun sebanyak satu persepuluh kepada $4.2bn, sebahagiannya diseret ke bawah oleh kejatuhan 40 peratus dalam yuran prestasi yang berkaitan dengan dana lindung nilai dan produk alternatifnya.

Pengurus wang menghadapi masalah lain. Bendahari negara Republik telah mengeluarkan lebih daripada $4 bilion pencen kerajaan dan dana perbendaharaan daripada syarikat itu atas alasan ia “memboikot” bahan api fosil. BlackRock menafikan dakwaan tersebut dan menyatakan bahawa ia melabur wang mengikut kehendak pelanggannya.

Carta minggu ini

Carta garis indeks Cac 40 menunjukkan pembuat barangan Mewah memacu kebangkitan pasaran Perancis

Pasaran saham Perancis telah melonjak ke beberapa siri rekod tertinggi apabila pelabur mengumpul kumpulan barangan mewah dengan harapan pemulihan berterusan dalam permintaan China untuk jenama mewah.

Cac 40 telah meningkat 16 peratus setakat tahun ini dan lebih daripada 30 peratus sejak paras rendah pada akhir September, mengatasi prestasi Stoxx 600 seluruh rantau Eropah dan S&P 500 AS dalam tempoh yang sama.

Saham dalam saham kitaran tersenarai Cac termasuk pembuat cip STMikroelektronikpembuat kereta Bintang dan kumpulan minyak dan gas TotalEnergies semuanya naik mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Namun kira-kira satu pertiga daripada rali pasaran sejak permulaan suku keempat tahun lepas berpunca daripada minat pelabur yang semakin meningkat dalam Hermès, Kering, LVMH dan L’Oreal.

Saham dalam empat syarikat itu masing-masing meningkat 61 peratus, 25 peratus, 45 peratus dan 28 peratus sejak itu, dengan LVMH dan Hermes mencecah rekod tertinggi. Pembongkaran secara tiba-tiba Beijing terhadap sekatan sifar-Covid pada akhir tahun lalu menyumbang sebahagian besar daripada kejayaan sektor barangan mewah yang lebih luas baru-baru ini, menurut penganalisis.

China adalah “pasaran paling penting” untuk nama mewah Eropah, menurut Morgan Stanley, dengan kira-kira dua pertiga daripada perbelanjaan peribadi pengguna China untuk aksesori mahal berlaku di luar negara sebelum wabak itu bermula. Harga untuk barangan mewah boleh sehingga 30 peratus lebih rendah di Eropah berbanding di China, kata bank itu.

“Saham mewah menandakan banyak kotak pada masa ini”, kata Emmanuel Cau, ketua strategi ekuiti Eropah di Barclays. “Sesetengah pelabur global mungkin mendapat pendedahan tidak langsung kepada China melalui saham Eropah, dan kemewahan khususnya, lebih mudah, lebih cair dan kurang berisiko daripada pelaburan langsung dalam saham China”.

Lima cerita yang tidak boleh dilepaskan minggu ini

Di dalam kejuruteraan kewangan yang membolehkan jutawan itu Issa saudara dan rakan kongsi ekuiti persendirian mereka Modal TDR untuk mendapatkan hanya £200 juta untuk perjanjian 2020 mereka untuk membeli Asdarangkaian pasar raya UK bernilai £6.8bn — pembelian berleveraj terbesar di UK dalam sedekad.

Firma modal teroka Silicon Valley sedang menjelajah Timur Tengah untuk mencari pembiayaan. Masalah pembiayaan terburuk untuk firma modal teroka dalam hampir sedekad ialah pencipta terkemuka seperti Andreessen Horowitz, Harimau Global dan IVP kepada dana kekayaan negara di Arab Saudi, Qatar dan UAE.

WisdomTree’s pemegang saham terbesar sedang cuba untuk merebut kawalan lembaga pengurus aset AS $90.7bn dengan tujuan untuk menggulingkan kedua-dua ketua eksekutif dan pengerusi dalam pertikaian yang semakin sengit mengenai strategi.

Satu daripada milik Charles Schwab pelabur terbesar, Rakan Kongsi GQGmenjual keseluruhan pegangan $1.4bn dalam syarikat pembrokeran gergasi semasa kegawatan perbankan bulan lepas kerana kebimbangan kerugian kertas pada portfolio bonnya.

Pengurus kekayaan UK Tempat St James telah memburukkan ketua pegawai pelaburannya yang baharu daripada saingan Pengurusan Pelaburan Undang-undang & Am apabila persaingan semakin panas dan industri bersedia untuk penyatuan. Justin Onuekwusi menyertai kumpulan FTSE 100 pada bulan Oktober.

Dan akhirnya

Wanita dalam jazz, 2020 © Galeri Pippy Houldsworth

Artis Dindga McCannon sedang mempamerkan karyanya di Galeri Pippy Houldsworth London, dalam paparan selama lima dekad. Dilahirkan di Harlem, McCannon memberi tumpuan kepada kehidupan wanita kulit hitam dalam seninya, yang mengambil bentuk lukisan, kuilt, cetakan dan arca. Dia menyerlahkan ketidaksamaan yang dihadapi oleh wanita kulit hitam di Amerika dan mencungkil kisah-kisah tokoh yang dilupakan.


Acara Langsung FT: Masa Depan Pengurusan Aset Asia

The Masa Depan Pengurusan Aset Asia sedang berlangsung buat pertama kali secara bersemuka pada 11 Mei di Westin Singapore dan akan menghimpunkan pengurus aset, penyedia perkhidmatan dan pengawal selia terkemuka Asia termasuk, Bank Pembangunan Asia, Bursa Saham Thailand (SET), Allianz Global Investors dan banyak lagi. Untuk masa yang terhad, jimat sehingga 20% diskaun pada pas peribadi atau digital anda dan temui arah aliran dan peluang teratas industri. Daftar sekarang

Terima kasih untuk membaca. Jika anda mempunyai rakan atau rakan sekerja yang mungkin menikmati surat berita ini, sila majukan kepada mereka. Daftar di sini

Kami ingin mendengar maklum balas dan komen anda tentang surat berita ini. E-mel saya di harriet.agnew@ft.com

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

keluaran result sgp hari ini

hasil pengeluaran sydney

totobet sdny

result hk hari ini

totobet.net sgp