site

Pengurusan Aset: Keluarga Agnelli menyokong kepulangan James Anderson

Satu perkara untuk dimulakan: Akhbar hujung minggu kami mula dihidupkan pada edisi AS kedua kami FTWeekend Festival. Sertai Hillary Rodham Clinton, Salman Rushdie, Jamie Lee Curtis, Ta-Nehisi Coates, Barbara Sturm, penulis FT kegemaran anda, dan ramai lagi pada 20 Mei di Washington, DC, dan dalam talian untuk mengalaminya. Daftar sekarang dan sebagai pelanggan surat berita, jimat $20 menggunakan kod promosi NewslettersxFestival di: ft.com/festival-us

Selamat datang ke FT Asset Management, surat berita mingguan kami mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri global berbilion dolar. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin.

Adakah format, kandungan dan nada berfungsi untuk anda? Beritahu saya: harriet.agnew@ft.com

Baillie Gifford maverick kembali ke pasaran

Bila John Elkannkerusi Bintang dan keturunan jutawan itu anak domba dinasti perindustrian, sedang mencari untuk membina perniagaan pengurusan aset, dia secara semula jadi beralih kepada James Anderson Untuk nasihat.

Beliau telah mengenali pengurus dana maverick selama lebih daripada sedekad, dalam pelbagai kapasiti. Pada Baillie Gifforddi mana Anderson bekerja selama hampir empat dekad, beliau merupakan pemegang saham utama dalam Exor syarikat termasuk Kereta Fiat Chrysler dan Ferrari. Pasangan itu kerap menghadirinya Lembah Matahari — apa yang dipanggil kem musim panas untuk bilionair — di Idaho, di mana mereka akan membandingkan nota mengenai kedermawanan, keusahawanan dan maksud memulakan dan membina sebuah syarikat pada abad ke-21.

Perbincangan telah terbukti agak membuahkan hasil. Sebagai rakan sekerja saya Arash Massoudi dan saya mendedahkan dalam scoop ini, syarikat induk keluarga Agnelli menyokong kembalinya Anderson untuk melabur sepenuh masa setahun selepas bersara daripada Baillie Gifford.

Pengurusan Pelaburan Lingotto, firma baharu bernilai $3 bilion yang dimiliki oleh Exor, telah melantik Anderson ke dalam pasukan pelaburnya. Beliau akan melancarkan dana baharu yang tertumpu pada inovasi dalam pasaran awam dan swasta, bermula dengan kira-kira $500 juta dalam aset.

Elkann memberitahu kami bahawa visinya untuk Lingotto adalah untuk “menyediakan rumah bagi profesional pengurusan pelaburan yang sangat berbakat untuk menyertai tempat yang bercirikan keusahawanan dan banyak memberi tumpuan untuk membiarkan mereka melakukan perkara yang mereka mahir dan apa yang mereka suka”.

Lingotto dinamakan sempena kilang Fiat bersejarah di Turin, yang telah dirasmikan pada tahun 1923. (Ingat litar lumba atas bumbungnya yang dipaparkan dalam filem 1969 Pekerjaan Itali?) Ia akan dipengerusikan oleh George Osbornebekas canselor UK yang kini seorang jurubank di firma penasihat butik Robey Warshaw.

Anderson mempunyai tempoh yang cemerlang menjalankan perdana Baillie Gifford Amanah Pelaburan Gadai Janji Scotland sebelum keluar yang tepat pada masanya tahun lepas. Prestasinya merosot sejak itu, kerana perarakan saham pertumbuhan yang menjadi roti dan menteganya dikekang oleh kadar faedah yang lebih tinggi.

Beliau mengakui bahawa “sudah 18 bulan yang sukar” untuk pelaburan pertumbuhan, tetapi berkata peluang jangka panjang dalam sektor termasuk kecerdasan buatan, penjagaan kesihatan dan tenaga boleh diperbaharui adalah lebih besar daripada sebelumnya. Anderson berkata:

“Salah satu teka-teki yang hebat kepada saya ialah pasaran menjadi sangat ragu-ragu dan jangka pendek pada masa kepantasan inovasi dan perubahan, dan prospek pulangan dalam tempoh lima, 10 dan 20 tahun, telah menjadi lebih besar daripada kurang.”

Tetapi dia, buat masa ini, dengan berat hati meredakan semangatnya untuk melabur di China. Anderson berkata: “Walaupun kualiti usahawan dan perniagaan yang kita lihat di sana, perdamaian antara AS dan China nampaknya masih jauh dan ia mempunyai implikasi kepada pelabur.”

Baca cerita penuh di sini

Sementara itu, mengejar Makan tengah hari bersama FT Saya lakukan dengan Anderson tahun lepas di sini. Dan jika anda belum melihatnya, saya sangat mengesyorkan dokumentari biografi yang menarik ini tentang datuk Elkann Gianni Agnelliahli industri legenda, playboy dan ikon gaya.

‘Kuasa alam semula jadi’ bernama Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Man

Bila Robyn Grew sedang bekerja untuk Lehman Brothers di London pada 1999, pengawal selia Jepun menyerbu bank itu sebagai sebahagian daripada penyiasatan terhadap tuduhan bahawa ia dan pihak lain telah membantu institusi kewangan menyembunyikan kerugian.

Grew segera dihantar ke Tokyo oleh pegawai tinggi Lehman untuk membantu menangani maklum balas bank itu. Dia menghabiskan tahun berikutnya dengan terbang berulang-alik antara dua ibu kota, akhirnya berpindah ke sana bersama isterinya untuk satu tugas.

Episod ini mencerminkan beberapa sifat yang dikatakan oleh rakan rapat mendefinisikan Grew: seorang pemikir yang cepat dan penyelesai masalah semula jadi, semasa saya meneroka dalam profil bekas peguam yang suka bergaul ini.

Minggu lepas dia dilantik sebagai ketua eksekutif masuk Kumpulan Lelaki, pengurus dana lindung nilai tersenarai terbesar di dunia dengan aset di bawah pengurusan $144.7bn. Menjelang akhir tahun ini — dan buat pertama kalinya sejak ia memulakan kehidupan dalam industri gula pada akhir abad ke-18 — Lelaki akan dipimpin oleh dua wanita.

Robyn Grew, ketua eksekutif baharu Kumpulan Man © Christopher Appoldt 2022

Grew akan menggantikan ketua lama Luke Ellis pada bulan September, dan bekas Capital International eksekutif Anne Wade mengambil alih daripada jurubank pelaburan John Cryan sebagai kerusi.

Bagi Grew yang berusia 54 tahun, kini presiden Man, kenaikan pangkat itu menandakan kemuncak kerjaya selama 14 tahun di kumpulan FTSE 250 yang disertainya pada 2009 sebagai ketua pegawai pematuhannya. Sejak itu beliau telah memegang pelbagai jawatan eksekutif dalam pematuhan, perundangan perdagangan dan operasi.

“Saya pernah melihatnya dalam pelbagai avatar. . . dia cukup kuat alam semula jadi,” kata Dev Sanyal, ketua eksekutif Tenaga Varo dan bekas pengarah bukan eksekutif di Lelaki. “Dia mempunyai kompas yang kuat tentang siapa dia dan apa yang dia lakukan.”

Grew memainkan peranan penting dalam pemulihan dan pemulihan Man berikutan pemerolehannya Rakan Kongsi GLG untuk $1.6bn pada tahun 2010. Ia digelar sebagai pengambilalihan terbalik, kemudiannya dikurangkan sebanyak lebih daripada $1bn dan kesannya telah ditandai dengan tempoh ujian.

Grew mewarisi perniagaan dalam keadaan baik yang telah berkembang daripada organisasi terpencil kepada kumpulan pelaburan yang didorong oleh teknologi yang besar. Tetapi dia masih menghadapi cabaran.

Man telah menetapkan gerainya untuk menjadi kumpulan pelaburan yang aktif, pendekatan yang menghadapi tekanan berterusan daripada pelaburan pasif yang lebih murah. Ia mesti berkembang di AS dan kekal relevan kepada pelabur di dunia di mana industri dana lindung nilai semakin tertumpu. Dan ia mesti menavigasi persekitaran yang semakin kompleks dan dipolitikkan untuk pelaburan ESG.

Bagi Grew secara peribadi, dia mesti meletakkan tandanya sendiri pada kumpulan itu selepas dua ketua eksekutif berprofil tinggi. “Manny dan Luke telah berada di barisan hadapan dalam industri,” kata Sanyal. “Apakah rupa Kumpulan Lelaki di bawah Robyn?”

Baca profil penuh di sini

Carta minggu ini

Carta lajur mn auns menunjukkan China kini memegang kebanyakan saham platinum dunia

Pasaran platinum dijangka mencatatkan defisit terbesarnya sejak rekod bermula pada 1970-an apabila bekalan merosot di Afrika Selatan dan kuasa pengembangan perindustrian China di hadapan, tulis Harry Dempsey di London.

Permintaan platinum global diramal melonjak 28 peratus tahun ini kepada 8.2 juta auns selepas pelabur bertimbun, menambah kepada penggunaan industri yang kukuh dan meningkatkan penggunaan logam dalam penukar pemangkin kereta pada suku pertama, menurut Majlis Pelaburan Platinum Duniasebuah badan industri.

Pada masa yang sama, pengeluaran yang lemah, diburukkan lagi oleh bekalan elektrik yang terbantut di pengeluar utama Afrika Selatan, telah mendorong WPIC untuk menyemak semula unjuran defisitnya sehingga 77 peratus daripada tiga bulan lalu, kepada 983,000 auns tahun ini.

“Ia akan menjadi rekod defisit dalam auns sejak rekod kembali ke 1970-an,” kata Edward Sterck, pengarah penyelidikan di WPIC. Beliau menambah bahawa kali terakhir 12 peratus permintaan tidak dapat dipenuhi oleh bekalan dan kitar semula baharu adalah pada 1999.

Lima cerita yang tidak boleh dilepaskan minggu ini

Howard Markspengasas bersama kumpulan pelaburan $172bn Pengurusan Modal Oaktreetelah memberi amaran bahawa ledakan dalam kredit swasta tidak lama lagi akan diuji kerana kadar faedah yang lebih tinggi dan tekanan timbunan pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan ke atas korporat Amerika.

Pelabur besar telah membunyikan penggera mengenai tergesa-gesa pemecahan rekod pembelian balik saham syarikat, memberi amaran bahawa latihan itu mungkin tidak banyak membantu pemegang saham dan boleh “dimanipulasi” oleh eksekutif korporat untuk meningkatkan bonus.

Jon Graypresiden Batu hitamberkata gergasi alternatif itu sedang berbincang dengan bank serantau AS yang besar tentang menyediakan mereka dengan senjata api tambahan untuk dipinjamkan kepada syarikat di tengah-tengah tanda-tanda kegawatan industri baru-baru ini berubah menjadi krisis kredit.

Bruce Flattketua eksekutif Pengurusan Aset Brookfieldmeramalkan penyatuan dalam industri modal swasta kerana pasaran kewangan yang mencabar memaksa peserta yang lebih kecil untuk mencari rumah di dalam institusi yang lebih besar, menyebabkan segelintir gergasi industri muncul.

Saham dalam Icahn Enterprises jatuh sebanyak 20 peratus selepas ia mendedahkan pendakwa raya persekutuan di New York telah menghubungi syarikat itu untuk mendapatkan maklumat mengenai perniagaannya, termasuk tadbir urus korporat, penilaian dan usaha wajar.

Dan akhirnya

Saya baru-baru ini menemui Rumah Mandi berhampiran Victoria di London. Di samping pengalaman banya tradisional (fikirkan sauna panas, kolam terjun sejuk dan seikat ranting birch, oak dan kayu putih), terdapat kafe Eropah timur retro di mana anda boleh menikmati sayur-sayuran jeruk, ladu kentang dan minuman vodka sejuk. (Sangat bagus untuk edaran nampaknya…)


Terima kasih untuk membaca. Jika anda mempunyai rakan atau rakan sekerja yang mungkin menikmati surat berita ini, sila majukan kepada mereka. Daftar di sini

Kami ingin mendengar maklum balas dan komen anda tentang surat berita ini. E-mel saya di harriet.agnew@ft.com

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

lagutogel sgp

sdy hari ini

togel sdy 2023

togel hkg 2021 hari ini keluar

totobet.sgp