site

Pengurusan Aset: Bertemu Charlie Munger

Satu perkara untuk dimulakan: Selamat tinggal Tuan Win Bischoffbekas ketua eksekutif Schroders dan kerusi Kumpulan Perbankan Lloyds dan Citigroup, yang telah meninggal dunia pada usia 81 tahun selepas sakit yang singkat. Semasa kerjaya yang bertahan lebih daripada setengah abad, Bischoff mengetuai beberapa institusi kewangan yang paling berprestij di City of London dan Wall Street, membantu membimbing mereka melalui krisis kewangan. Fikiran kami adalah dengan keluarganya.

Selamat datang ke FT Asset Management, surat berita mingguan kami mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri global berbilion dolar. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin.

Adakah format, kandungan dan nada berfungsi untuk anda? Beritahu saya: harriet.agnew@ft.com

Munger memberi amaran tentang ribut bru dalam harta komersil

Mereka mengatakan tidak pernah bertemu pahlawan anda. Pada hari Jumaat rakan sekerja saya Eric Platt dan saya tidak mengendahkan nasihat itu dan pergi menemui penonton berusia 99 tahun Charlie Munger di Los Angeles. Dan saya gembira kami melakukannya.

Selepas tiba di LA pada malam sebelumnya, saya dan Eric bertolak ke rumah Munger di Greater Wilshire, kawasan kejiranan yang rimbun. Seni bina adalah salah satu minatnya (antara reka bentuknya yang lebih kontroversi ialah asrama tanpa tingkap di Universiti California Santa Barbara) — dan dia mereka bentuk sendiri harta itu kira-kira 60 tahun yang lalu.

Munger, rakan kongsi perniagaan lamanya Warren Buffett dan naib pengerusi konglomerat mereka yang luas Berkshire Hathaway, sedang menyelesaikan mesyuarat apabila kami tiba. Jadi kami dibawa mengelilingi rumah dan duduk di meja luar di beranda.

Melalui pintu gelangsar kaca ruang duduk kami dapat melihat bahagian belakang kerusi lengan tempat Munger duduk. Keperitan bank yang berpangkalan di California yang sakit Republik Pertama sedang dimainkan dalam masa nyata di skrin televisyen yang disiarkan CNBC di latar belakang.

Harriet Agnew dan Charlie Munger

Dia segera menyertai kami. Dengan memakai baju kotak-kotak, dia menahan kerusi rodanya.

Dalam perbincangan yang meluas, kami bercakap tentang topik termasuk sebab Munger melihat ribut yang melanda dalam pasaran hartanah komersial AS, mengapa kebanyakan pengurus aset adalah serupa dengan “tukang tilik atau ahli nujum yang menyeret wang keluar daripada akaun pelanggan mereka”, dan bagaimana dia membuat wang daripada hanya empat pelaburan. (Berkshire, peruncit Costcopelaburannya dalam dana yang diuruskan oleh Li Lu‘s Ibu Kota Himalaya dan Afton Propertiessebuah usaha hartanah yang memiliki bangunan pangsapuri di California dan New Jersey).

Bagi Buffett, kejayaan seni bina Munger yang paling penting ialah reka bentuk Berkshire hari ini, raksasa industri-ke-insurans. Dia telah memuji Munger dengan menggalakkannya untuk beralih daripada “strategi cerutu-puntung” yang disokong oleh mentornya Benjamin Grahamyang melibatkan pembelian saham murah serupa dengan cerut yang dibuang di mana hanya tinggal sedutan nilai.

Pada tahun 2015, Buffett menulis dalam surat tahunan ke-50 Berkshire: “Pelan tindakan dia [Munger] memberi saya adalah mudah: Lupakan apa yang anda tahu tentang membeli perniagaan yang adil pada harga yang menarik; sebaliknya, beli perniagaan yang menarik pada harga yang berpatutan.”

Munger telah menumpukan sebahagian besar kehidupan dewasanya untuk cuba memahami kecenderungan kognitif yang membuat kita berkelakuan seperti yang kita lakukan. Ucapan beliau, Psikologi Kesalahpahaman Manusia, mesti dibaca oleh sesiapa sahaja yang ingin memahami mengapa kita semua boleh diramalkan tidak rasional. Patutlah apabila saya bertanya kepada Munger apa yang dia mahukan warisannya sendiri, dia tidak berbelah bahagi:

“Saya ingin warisan saya menjadi keazaman yang lebih gigih untuk membangun dan menggunakan apa yang saya panggil akal yang tidak biasa.”

Baca wawancara penuh di sini

Ketua pengurusan aset — menukar pengawal

Marc Nachmann dari Goldman Sachs; Mike Gitlin dari Capital Group; Penasihat Global State Street Yie-Hsin Hung; dan Katie Koch © FT montaj/Bloomberg Kumpulan TCW

Ketua eksekutif pengurusan aset generasi baharu telah memanggil masa untuk “dekad emas” untuk industri mereka, memberi amaran bahawa semakin sukar untuk menavigasi tekanan persaingan pasaran, pengawal selia dan ahli politik.

“Kerumitan tuntutan terhadap pengurus aset jelas meningkat,” kata Ali Dibadjketua eksekutif Janus Henderson. “Pelanggan meminta lebih banyak daripada kami semua, pengawal selia meminta lebih banyak daripada kami semua, dan pelanggan pelanggan kami meminta lebih banyak daripada kami.”

Kate Kochketua eksekutif yang berpangkalan di Los Angeles Kumpulan TCWberkata pengurus aset “menghadapi kerumitan yang semakin meningkat di sekitar peraturan yang berubah-ubah, penghijrahan peluang pelaburan daripada pasaran awam ke swasta, globalisasi set peluang dan persekitaran pengurusan portfolio bercaj politik yang lebih terkini”.

Selepas sedekad kadar sifar dan pelonggaran kuantitatif yang mendorong pasaran ekuiti ke paras tertinggi, pelabur bergelut dengan cabaran perubahan rejim ke arah inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah yang lebih tinggi.

“Pengurusan aset dahulunya adalah arus yang semakin meningkat yang akan mengangkat semua bot dan itu tidak lagi benar,” kata Yie-Hsin Hungketua eksekutif Penasihat Global Jalan Negeri.

The Masa kewangan mengenal pasti sekurang-kurangnya 18 ketua eksekutif yang telah mengambil alih tampuk pengurus aset besar sejak awal 2022. Pengawal baharu ini ditugaskan untuk menstabilkan perniagaan mereka berikutan tahun terburuk bagi industri kira-kira $60tn sejak krisis kewangan.

Kejatuhan besar merentasi pasaran telah digabungkan dengan aliran keluar pelabur dan kos yang meningkat untuk menambah tekanan keuntungan ke atas pengurus aset aktif yang telah memerangi perarakan pelaburan pasif.

Pelabur secara global menarik $530 bilion daripada dana pelaburan (tidak termasuk dana pasaran wang jangka pendek) tahun lepas, industri dana terburuk untuk perniagaan baharu sejak 2008, menurut penyedia data Bintang pagi.

“Dekad keemasan untuk pengurusan aset telah berakhir,” kata Stefan Hoopsketua eksekutif DWSsambil menambah bahawa pelabur kini menghadapi persekitaran pasaran di mana “tidak semuanya naik dan naik dan naik”, tetapi “kos adalah”.

Baca senarai penuh ketua eksekutif baharu di sini

Carta minggu ini

Pada tahun 2006 Bursa Saham London mengejek pelamar luar negara yang melemparkan mata ke arahnya.

Pada masa itu, bursa di Eropah terkunci dalam tarian yang memeningkan tentang perkahwinan yang berpotensi. Beberapa yang terbesar telah pun bersatu untuk membentuk Euronext. Jerman cuba meletakkan dirinya sebagai pemimpin global. Saingan AS yang bersaiz besar sedang mengelilingi, ingin mengambil alih pasaran Eropah dan mencipta kuasa transatlantik untuk penyenaraian dan perdagangan.

Eropah mempunyai keangkuhan tertentu, keyakinan bahawa hubungannya boleh menimbulkan cabaran serius kepada Wall Street, yang masih berada dalam bayang-bayang kemalangan dotcom dan banyak skandal korporat. LSE khususnya, dengan prestij bersejarahnya, berdiri teguh, tajam dan defensif. Ia telah memesongkan beberapa rakan kongsi berpotensi, termasuk Frankfurt Bursa Saham Jermandan akan terus menolak lebih banyak lagi.

London mempunyai “kedudukan global yang unik”, alasan LSE, dibina di atas asas pelabur yang mendalam di City dan industri perkhidmatan kewangan terkemuka. Keseluruhan ekosistem itu, bukan sekadar skala, akan menjadi asas untuk terus menarik syarikat di seluruh dunia mencari rumah pasaran saham.

Satu krisis kewangan, keluarnya UK yang mengejutkan dari EU dan pandemik global kemudian, dan jelas semua pihak tersilap, tulis Kate Martin dan Nikou Asgari dalam bahagian kedua siri kami mengenai krisis dalam ekuiti Eropah.

Pasaran AS kekal sebagai rumah yang tidak dipertikaikan untuk penyenaraian dan perdagangan saham dalam syarikat yang paling dinamik dan pesat berkembang di dunia. London gagal menarik tawaran awam permulaan yang mewah dan malah kehilangan beberapa nama yang paling boleh dipercayai. Pasaran Eropah yang lain adalah parokial dan cetek dan masih menanggung bau kuat ekonomi lama, yang dikuasai oleh bank dan syarikat perindustrian.

Pelabur berkata impian Eropah untuk membina senario pelaburan ekuiti untuk menyaingi AS masih jauh dan laluan ke arah penciptaannya dipenuhi dengan halangan praktikal, politik dan budaya. Walaupun pertukaran Eropah mengubah peraturan penyenaraian dalam usaha untuk menarik syarikat baharu, AS mempunyai pendahuluan yang kukuh yang boleh mengambil masa beberapa dekad untuk berguling apabila dunia perlahan-lahan menyesuaikan diri dengan penghujung era wang mudah yang menaikkan semangat syarikat korporat Amerika. Baca cerita penuh di sini

Lima cerita yang tidak boleh dilepaskan minggu ini

Dana lindung nilai yang membuat pertaruhan terhadap saham teknologi AS telah mengalami kerugian sebanyak $18bn selepas pendapatan kukuh Big Tech mendorong pemulihan mendadak dalam sektor itu.

Bank Lembah Silikon: berbilang amaran yang terlepas. Menjelang bedah siasat rasmi pertama mengenai kejatuhannya, jurubank, pengawal selia dan eksekutif mengakui bahawa ia adalah krisis yang tersembunyi di hadapan mata.

Nicolai Tangenketua eksekutif dana minyak Norway bernilai $1.4tn, telah menggesa kerajaan untuk mempercepatkan pengawalseliaan kecerdasan buatan kerana ia mendedahkan ia akan menetapkan garis panduan bagaimana 9,000 syarikat yang dilaburkannya harus menggunakan AI “secara beretika”.

Pelabur bilionair Stanley Druckenmiller bertaruh terhadap dolar AS sebagai satu-satunya perdagangan keyakinan tingginya dalam apa yang dia percaya sebagai persekitaran paling tidak menentu untuk pasaran dan ekonomi global dalam kerjayanya selama 45 tahun.

Sekumpulan pelabur termasuk jutawan telekomunikasi Perancis Xavier Niel dan Bruellankumpulan pengurusan kekayaan, telah membeli 7.5 peratus kepentingan dalam pengurus aset Switzerland GAM.

Dan akhirnya

Sekali jambori yang Persidangan Milken berakhir minggu ini, saya bercadang untuk berjalan ke Balai Cerap Griffith di cerun Gunung Hollywood untuk menikmati pemandangan indah ke atas LA.


Acara Langsung FT: Masa Depan Pengurusan Aset Asia

The Masa Depan Pengurusan Aset Asia sedang berlangsung buat pertama kali secara bersemuka pada 11 Mei di Westin Singapore dan akan menghimpunkan pengurus aset, penyedia perkhidmatan dan pengawal selia terkemuka Asia termasuk, Bank Pembangunan Asia, Bursa Saham Thailand (SET), Allianz Global Investors dan banyak lagi. Kami ingin menawarkan pelanggan kepada surat berita pengurusan aset diskaun 30 peratus untuk pas digital sebagai tambahan kepada 20 peratus daripada pas peribadi. Daftar sekarang

Terima kasih untuk membaca. Jika anda mempunyai rakan atau rakan sekerja yang mungkin menikmati surat berita ini, sila majukan kepada mereka. Daftar di sini

Kami ingin mendengar maklum balas dan komen anda tentang surat berita ini. E-mel saya di harriet.agnew@ft.com

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

pengeluaran toto sgp hari ini

pengeluaran sydney hari ini

lagu togel sdy

keluaran hk pools

singapore totobet net