site

Pengurusan Aset: Amaran kawalan risiko BlackRock kepada SVB

Satu sudu untuk bermula: Peniaga jutawan Chris Rokos dan Goldman Sachs adalah antara pelabur nama besar yang telah terjejas teruk dalam pergolakan pasaran berikutan kejatuhan Bank Lembah Silikon.

Dan satu lagi perkara: Semalam UBS bersetuju untuk membeli kredit Switzerland untuk $3.25bn selepas rundingan hujung minggu yang sibuk diurus oleh pengawal selia Switzerland untuk melindungi sistem perbankannya dan cuba menghalang krisis merebak ke seluruh pasaran kewangan global.

Selamat datang ke FT Asset Management, surat berita mingguan kami mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri global berbilion dolar. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin.

Adakah format, kandungan dan nada berfungsi untuk anda? Beritahu saya: harriet.agnew@ft.com

Keruntuhan SVB menandakan ‘krisis yang perlahan,’ kata Fink

Batu hitam telah muncul sebagai protagonis di belakang tabir dalam saga Bank Lembah Silikonpemberi pinjaman yang berpangkalan di California yang kegagalannya membantu mencetuskan krisis perbankan.

Pengurus aset terbesar di dunia memberi amaran kepada SVB bahawa kawalan risikonya “secara ketara di bawah” rakan sebayanya pada awal 2022, yang didedahkan oleh rakan sekerja saya Antoine Gara dan Brooke Masters di New York.

SVB mengupah Kumpulan Penasihat Pasaran Kewangan BlackRock pada Oktober 2020 untuk menganalisis potensi kesan pelbagai risiko ke atas portfolio sekuritinya. Ia kemudiannya memperluaskan mandat untuk memeriksa sistem risiko, proses dan orang dalam jabatan perbendaharaannya, yang menguruskan pelaburan.

Laporan kawalan risiko Januari 2022 memberikan bank itu “gentleman’s C”, mendapati SVB ketinggalan di belakang bank yang serupa pada 11 daripada 11 faktor yang dipertimbangkan dan “secara ketara di bawah” mereka pada 10 daripada 11. Perunding mendapati SVB tidak dapat menjana masa nyata atau kemas kini mingguan tentang apa yang berlaku pada portfolio sekuritinya.

SVB mendengar kritikan itu tetapi menolak tawaran daripada BlackRock untuk melakukan kerja susulan. SVB telah diambil alih oleh Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan pada 10 Mac selepas ia mengumumkan kerugian $1.8bn ke atas jualan sekuriti, mencetuskan kejatuhan harga saham dan jangkaan deposit. Ia menyerlahkan kebimbangan mengenai kerugian kertas yang lebih besar yang diuruskan oleh bank dalam sekuriti bertarikh lama yang kehilangan nilai apabila Fed menaikkan kadar faedah.

Minggu lepas ketua eksekutif BlackRock Larry Fink menggunakan surat tahunannya yang diawasi rapi untuk menimbang kejatuhan SVB. Dia membangkitkan momok “krisis bergulir perlahan” dalam sistem kewangan AS berikutan kegagalan pemberi pinjaman yang berpangkalan di California, “dengan lebih banyak rampasan dan penutupan akan datang”.

Pengasas pengurus wang $8.6tn berkata kejatuhan SVB adalah contoh “harga yang kami bayar selama beberapa dekad wang mudah”. (Satu lagi ialah strategi pelaburan yang didorong oleh liabiliti yang meledak dalam dana pencen UK pada musim luruh lepas.)

Kadar faedah yang meningkat dengan pantas adalah “domino pertama yang jatuh” manakala SVB adalah contoh yang kedua, Fink menulis sambil memberi amaran bahawa bank serantau dan pelabur lain yang bergantung pada leverage juga boleh mengikutinya.

Fink berkata tindakan pengawalseliaan pantas telah membantu menstabilkan pasaran selepas kegagalan bank terbesar sejak 2008. Namun dia membandingkan peristiwa baru-baru ini dengan krisis simpanan dan pinjaman 1980-an, apabila lebih 1,000 pemberi pinjaman runtuh. Dia menulis:

“Kami belum tahu lagi sama ada akibat daripada wang mudah dan perubahan kawal selia akan berlaku di seluruh sektor perbankan serantau AS (sama dengan Krisis S&L) dengan lebih banyak rampasan dan penutupan akan datang.”

Di mana lagi dalam sistem kewangan anda melihat keretakan muncul? E-mel saya: harriet.agnew@ft.com

Griffin lwn Ackman

Minggu lalu dua jutawan dana lindung nilai terkemuka menawarkan pandangan yang bertentangan tentang cara pengawal selia sepatutnya mengendalikan kejatuhan Bank Lembah Silikon.

Ken Griffinpengasas Citadelberkata pakej penyelamatan untuk SVB yang didedahkan oleh pengawal selia AS menunjukkan kapitalisme Amerika “berpecah di hadapan mata kita”.

Griffin memberitahu Masa kewangan bahawa kerajaan AS tidak sepatutnya campur tangan untuk melindungi semua pendeposit SVB. “AS sepatutnya menjadi ekonomi kapitalis, dan itu rosak di hadapan mata kita,” katanya dalam satu temu bual pada hari Isnin, sehari selepas pengawal selia AS berjanji untuk melindungi semua pendeposit dalam SVB — malah mereka yang mempunyai baki melebihi insurans persekutuan $250,000 had.

“Terdapat kehilangan disiplin kewangan dengan kerajaan menyelamatkan pendeposit sepenuhnya,” tambah Griffin.

SVB telah ditutup oleh pengawal selia AS pada hari Jumaat selepas pelanggan berlumba-lumba untuk mengeluarkan $42 bilion – satu perempat daripada jumlah depositnya – dalam satu hari dan usaha yang gagal untuk mendapatkan modal baharu menimbulkan persoalan tentang masa depan pemberi pinjaman tertumpu teknologi itu.

Pengkritik pakej menyelamat telah menunjukkan risiko bahaya moral yang datang daripada menjadikan semua pendeposit sepenuhnya atas wang yang mereka ada dengan SVB, manakala pengawal selia telah menghadapi soalan mengenai tanda amaran yang terlepas. “Pengawal selia adalah definisi tidur di atas roda,” kata Griffin.

Pengasas bilionair Citadel itu, yang dananya tahun ini menjadi firma dana lindung nilai paling berjaya, berkata kekuatan ekonomi AS bermakna kerajaan AS tidak perlu mengambil tindakan tegas sedemikian. “Ia akan menjadi pengajaran yang hebat dalam bahaya moral,” katanya.

“Kerugian kepada pendeposit adalah tidak penting, dan ia akan mendorong pulangan bahawa pengurusan risiko adalah penting. Kami mempunyai pekerjaan penuh, kerugian kredit adalah minimum dan kunci kira-kira bank berada pada tahap yang paling kukuh. Kita boleh menangani isu bahaya moral dari kedudukan yang kuat.”

Pendirian Griffin sangat berbeza dengan pendirian Bill Ackmanseorang lagi pengurus dana lindung nilai berprofil tinggi, yang pada hari Isnin menyeru untuk Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan untuk “menjamin dengan jelas semua deposit sekarang”, memberi amaran bahawa “jam penting”. Ackman berkata di Twitter bahawa “ekonomi kita tidak akan berfungsi dengan berkesan tanpa komuniti dan sistem perbankan serantau kita”.

Dia berkata bahawa dia mahupun dana lindung nilainya Dataran Pershing mempunyai sebarang pendedahan kepada Silicon Valley Bank, sambil menambah bahawa pendedahan peribadinya kepada industri modal teroka adalah “kurang daripada 10 peratus daripada aset saya”.

Carta minggu ini

Ketika saham dalam syarikat mereka merosot minggu lalu, sekumpulan kecil bos bank Eropah duduk di London untuk makan malam risotto kunyit, salmon dan asparagus dan bersetuju bahawa reaksi pasaran terhadap kejatuhan pemberi pinjaman California adalah berlebihan.

Ketua eksekutif bertegas bahawa pelabur “meremehkan” kekuatan kunci kira-kira bank Eropah “dari segi kecairan, modal, pendapatan dan kualiti aset”, kata David Serrapengasas butik pelaburan Pelaburan Algebris dan pengacara majlis makan malam.

Bank-bank Eropah “adalah yang paling kukuh selama 30 tahun – jika ada masa untuk panik, ia bukan sekarang”, tambah Serra.

Sehingga pengawal selia persekutuan AS mengambil alih Silicon Valley Bank minggu lalu, selepas kenaikan kadar faedah melemahkan kunci kira-kiranya, beberapa bank di Eropah hanya menyedari kewujudan bank tertumpu teknologi selama 40 tahun itu. Sejak itu kesannya adalah pantas dan kejam apabila pelabur membuang saham perbankan Eropah.

“Kenaikan kadar telah begitu pesat sehingga anda melihat keretakan mula muncul,” kata Kevin Thozetahli jawatankuasa pelaburan pengurus aset Perancis Carmignac. “Pengurusan risiko di bank besar Eropah sangat berbeza daripada bank serantau AS. Risiko adalah lebih rendah, kerana sebahagian besarnya dilindungi dan dilindung nilai. Tetapi semua yang sama, ke mana risiko itu dipindahkan? Kami belum tahu lagi.”

kredit Switzerland adalah pemangkin kepada banyak kesakitan yang melanda Eropah, dari Perancis BNP Paribas dan Societe Generale ke Sepanyol BBVA dan Britain Barclays.

Lima cerita yang tidak boleh dilepaskan minggu ini

Baillie Giffordperdana Amanah Pelaburan Gadai Janji Scotland meminta salah seorang pengarah bukan eksekutifnya meletak jawatan pada mesyuarat lembaga pada hari Khamis, berikutan apa yang dikatakannya sebagai perselisihan faham mengenai pelantikan ahli lembaga pengarah baharu di syarikat tersenarai FTSE bernilai £13.4 bilion itu.

Adakah dana lindung nilai sebahagiannya dipersalahkan atas kekecohan dalam pasaran Treasuries? Perhimpunan bersejarah dalam pasaran paling cair di dunia mungkin telah mencerminkan “kesempitan yang singkat,” tulis editor pasaran Kate Martin.

David Tepper telah mengambil ikatan daripada Kumpulan Kewangan SVBsyarikat induk bagi Bank Lembah Silikon, dalam pertaruhan bahawa nilai hutang akan meningkat apabila sebahagian daripada kumpulan itu dilelong. Tepper memperoleh bon bersama-sama saham pilihan melalui Appaloosayang sebahagian besarnya menguruskan kekayaan berbilion dolar keluarganya.

Canselor Jeremy HuntRangsangan menyeluruh kepada pelepasan cukai pencen UK nampaknya akan memberi manfaat kepada ramai golongan berpendapatan tinggi, termasuk doktor, peguam dan jurubank. Tetapi pengumuman minggu lepas menimbulkan seberapa banyak soalan yang mereka berikan jawapan. Inilah maksud perubahan pencen tanpa cukai untuk anda

Firma pelaburan swasta terbesar di dunia, termasuk Kumpulan Blackstone, Pengurusan Global Apollo, KKR, Pengurusan Ares dan Kumpulan Carlylesedang meneroka pembelian pinjaman daripada tinggalan Bank Lembah Silikon berikutan keruntuhannya. Mereka sedang meneliti buku pinjaman $74bn SVB untuk mencari kepingan yang mungkin sesuai dengan portfolio kredit mereka.

Dan akhirnya

‘Rita dan Hubert’ (1954) © Ihsan Estate of Alice Neel

Seperti yang ditunjukkan oleh pameran semasa di Barbican ini, artis Amerika Alice Neel memberi perhatian kepada mereka yang hidupnya, sebagai penyair Adrienne Kaya meletakkannya, adalah “murah miskin cepat unmonumented”. Berlangsung sehingga 21 Mei.


Acara Langsung FT: Masa Depan Pengurusan Aset Asia

Masa Depan Pengurusan Aset Asia akan berlangsung buat kali pertama secara peribadi pada 11 Mei di Westin Singapore dan akan menghimpunkan pengurus aset, penyedia perkhidmatan dan pengawal selia terkemuka Asia termasuk, Bank Pembangunan Asia, Bursa Saham Thailand (SET) , Allianz Global Investors dan ramai lagi. Untuk masa yang terhad, jimat sehingga 20% diskaun pada pas peribadi atau digital anda dan temui arah aliran dan peluang teratas industri. Daftar sekarang

Terima kasih untuk membaca. Jika anda mempunyai rakan atau rakan sekerja yang mungkin menikmati surat berita ini, sila majukan kepada mereka. Daftar di sini

Kami ingin mendengar maklum balas dan komen anda tentang surat berita ini. E-mel saya di harriet.agnew@ft.com

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

keluaran hk malam ini

minta pengeluaran sydney hari ini

sidney

www.totobet.com singapore