site

Pengurus aset terbesar UK LGIM mencabar rancangan iklim Exxon

Pengurusan Pelaburan Undang-undang & Am bergabung tenaga dengan pelabur AS untuk mencabar rancangan iklim ExxonMobil atas kebimbangan utama minyak dan gas gagal mendedahkan kos peralihan untuk memenuhi sasaran hijau.

Pengurus aset terbesar UK, yang menguruskan £1.3tn dalam wang persaraan dan simpanan, telah memfailkan resolusi dengan Christian Brothers Investment Services menjelang mesyuarat tahunan Exxon bulan depan, memanggil lembaga pengarah untuk menerbitkan butiran mengenai kos peralihan.

Tindakan bersama oleh pemegang saham tertinggi adalah petanda tekanan yang meningkat ke atas lembaga syarikat minyak AS itu untuk meneruskan rancangan perubahan iklimnya.

Langkah itu boleh membuka jalan kepada pertempuran pemegang saham kerana beberapa syarikat besar dijangka menjadi tumpuan pada mesyuarat tahunan mereka dalam beberapa bulan akan datang berkaitan dengan peralihan tenaga mereka.

LGIM, 20 pemegang saham teratas, berkata kebimbangan itu berdasarkan kos Exxon menyahtauliah asetnya untuk memenuhi perjanjian sifar bersih, dengan menyatakan bahawa major gas tidak memberikan butiran – walaupun ramai rakan sebayanya telah mendedahkan maklumat ini. Exxon mempunyai nilai pasaran kira-kira $470bn.

Pengurus aset UK itu berkata pelabur mempunyai “kebimbangan mengenai kos yang berkaitan dengan penyahtauliahan aset Exxon sekiranya berlaku peralihan tenaga yang dipercepatkan”, sambil menambah bahawa maklumat sedemikian adalah “penting untuk pemegang saham syarikat”.

Kekurangan pendedahan berkaitan dengan aset hiliran Exxon, yang digunakan untuk menukar minyak dan gas kepada produk siap. LGIM berkata Exxon telah mendakwa obligasi sedemikian tidak boleh dianggarkan dengan munasabah kerana ia akan berjalan lancar pada masa hadapan.

LGIM juga memberi amaran kepada perniagaan Exxon “tidak sejajar” dengan perjanjian Paris untuk mengehadkan pemanasan global kepada 1.5C, dengan menyatakan bahawa ia telah melepaskan saham dalam beberapa dananya di sekitar kebimbangan bahawa syarikat minyak itu tidak menangani risiko perubahan iklim.

John Geissinger, ketua pegawai pelaburan di Christian Brothers Investment Services, berkata resolusi telah dicadangkan tahun lepas untuk laporan teraudit yang menilai kesan kewangan perubahan iklim, termasuk kos penyahaktifan aset.

“Walaupun begitu, pendedahan syarikat masih memberi pelabur sedikit gambaran tentang bagaimana . . . kos mungkin mempercepatkan, dan berapa besar kosnya. Exxon mungkin menganggap aset boleh beroperasi selama-lamanya, tetapi ini mungkin tidak terbukti. Pelabur hanya bertanya: berapakah jumlah kos untuk memenuhi liabiliti ini?”

Cabaran terbaru terhadap Exxon datang beberapa tahun selepas pelabur aktivis Enjin No. 1 berjaya merombak lembaga pengarah syarikat minyak itu selepas memberi amaran bahawa tumpuannya pada bahan api fosil meletakkannya pada “risiko kewujudan”.

Bulan lalu, LGIM berkata perniagaan dan pasaran kewangan gagal menetapkan harga dalam risiko perubahan iklim, memberitahu pelabur untuk bersedia untuk “perjalanan bergelombang”. Ia berkata peralihan tertunda kepada ekonomi rendah karbon boleh menyebabkan ekuiti global lebih satu pertiga lebih rendah daripada dalam peralihan pesat.

Ketua-ketua jurusan minyak dan gas juga telah menarik perhatian mengenai gaji eksekutif berikutan keuntungan besar selama setahun. Exxon membayar ketua eksekutifnya Darren Woods $36 juta tahun lalu, peningkatan 52 peratus daripada 2021 dan lebih dua kali ganda gajinya pada 2020.

Exxon tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

resultan sgp

totobet sdy

togel sidñey hari ini

angka hk keluar malam ini

keluarann hk