site

Pengurus aset Asia ketinggalan dalam risiko ESG, kata WWF

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Pengurus dana Asia ketinggalan jauh di belakang rakan Eropah mereka dalam menangani risiko alam sekitar, sosial dan tadbir urus, kata World Wide Fund for Nature Singapore.

Kelemahan itu didapati dalam mengambil kira risiko berasaskan alam semula jadi, serta pendedahan tindakan dan tadbir urus pelaburan yang bertanggungjawab.

Usaha ESG pengurus aset China amat kurang, dengan purata skor penilaian mereka sebenarnya merosot dari tahun lepas, menurut laporan penilaian Respons 2022 WWF, yang memerlukan penambahbaikan supaya portfolio yang berdaya tahan dan mampan dapat melindungi alam semula jadi dan mendorong penyahkarbonan dengan lebih baik.

Empat puluh pengurus aset telah ditinjau terdiri daripada 22 di Eropah dan 18 di Asia, di mana enam daripadanya berada di China, masing-masing lima di Jepun dan Singapura dan dua di India.

Artikel ini pernah diterbitkan oleh Ignites Asia, tajuk yang dimiliki oleh Kumpulan FT.

“Memelihara dan memulihkan modal semula jadi adalah penting dalam menangani perubahan iklim,” kata laporan WWF Singapura. “Walau bagaimanapun, tiada seorang pun pengurus aset Asia mempunyai dasar mengundi dan jangkaan terhadap syarikat penerima pelaburan mengenai isu-isu mendesak, seperti mengurus risiko air, melindungi lautan dan menamatkan penebangan hutan,” tambahnya.

Hanya satu pertiga daripada pengurus aset Asia yang mengakui risiko berkaitan alam semula jadi, berbanding 73 peratus pengurus Eropah. Dan walaupun hanya 21 peratus daripada pengurus Eropah telah menetapkan jangkaan risiko berkaitan alam semula jadi ke atas syarikat penerima pelaburan dan 33 peratus telah mencipta garis panduan tentang risiko berkaitan alam semula jadi yang akan mereka undi, tiada seorang pun rakan sejawatan Asia mereka telah melakukan apa-apa mengenai kedua-dua perkara ini. .

Firma-firma Asia juga mengalami nasib yang teruk dalam hal pengawasan tadbir urus dan insentif prestasi untuk pengurus portfolio, pengarah dan ahli lembaga.

“Hanya seorang daripada 18 pengurus aset Asia mempunyai hubungan langsung antara imbuhan pengurusan kanan dan/atau pengurus portfolio dan prestasi ESG,” kata laporan itu.

Latihan untuk pengurus dan pengurusan portfolio merupakan kelemahan utama dalam kalangan firma dana serantau, dengan hanya 23 peratus pengurusan kanan dan 20 peratus ahli lembaga pengarah semua pengurus aset dinilai telah menerima latihan ESG.

Apabila mengambil kira semua pengurus aset Eropah dan Asia yang dikaji, 74 peratus mendedahkan tindakan pelaburan mereka yang bertanggungjawab sekurang-kurangnya sekali setahun. Tetapi peratusan itu akan jauh lebih rendah jika pengurus Eropah tidak disertakan.

“Walaupun semua pengurus aset Eropah melaporkan tindakan pelaburan yang bertanggungjawab, hanya 38 peratus pengurus aset Asia berbuat demikian,” menurut laporan itu, sambil menambah bahawa hanya 33 peratus pengurus serantau mempunyai penjajaran dengan Pasukan Petugas mengenai Pendedahan Kewangan berkaitan Iklim juga.

Satu metrik yang digunakan oleh tinjauan untuk mengukur komitmen pengurus aset terhadap kemampanan ialah rekod pengundian mereka. Hampir tiga perempat daripada semua pengurus yang ditinjau mendedahkan rekod pengundian lengkap mereka, walaupun jumlah ini termasuk hanya tujuh pengurus aset Asia.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

“Selanjutnya, hanya empat daripada 18 pengurus aset Asia (tiga Jepun dan seorang India) berkongsi rasional undian mereka mengenai resolusi berkaitan ESG,” kata laporan itu.

Apabila dilihat secara berasingan, sesetengah negara Asia bernasib baik berbanding negara lain dengan pendedahan kemampanan dan integrasi faktor ESG mereka. Asia ex-Jepun, ex-China, yang termasuk Singapura dan India, menyaksikan polisi pelaburan bertanggungjawab mereka skor minimum meningkat 43 peratus dari 2021 hingga 2022. Purata skor meningkat 7 peratus dalam tempoh itu.

“Dari segi tadbir urus, Jepun dan Asia (tidak termasuk Jepun dan China) telah menunjukkan peningkatan purata yang besar masing-masing sebanyak 12 peratus dan 7 peratus,” menurut laporan itu. “Selain itu, Asia (tidak termasuk Jepun dan China) meningkatkan skor minimumnya sebanyak 14 peratus, menunjukkan pengukuhan keseluruhan dalam tadbir urus di rantau ini.”

Jepun bersinar di atas semua negara dalam hal metrik dan sasaran, merealisasikan peningkatan purata tahun ke tahun sebanyak 34 peratus berbanding 9 peratus untuk Eropah sepanjang tempoh itu. Purata markah untuk China dan Asia ex-Jepun, ex-China, masing-masing berada pada sifar dan tolak 2 peratus.

Daripada semua negara, China menunjukkan peningkatan paling sedikit tahun ke tahun secara keseluruhan, dan dalam lebih separuh daripada bidang prestasi yang diukur, merealisasikan penurunan.

Rantau itu diramalkan akan mengembangkan ESG AUMnya daripada $1tn pada 2021 kepada $3.3tn dalam tempoh empat tahun akan datang, menurut laporan Revolusi Pengurusan Aset dan Kekayaan PwC 2022, yang meninjau 250 pelabur institusi dan 250 pengurus aset di seluruh dunia.

Ini akan mewakili pertumbuhan peratusan terbesar dalam AUM berkaitan ESG di mana-mana rantau di seluruh dunia, dengan Eropah dijangka meningkat sebanyak 35 peratus dan Amerika Utara sebanyak 133 peratus dalam tempoh masa yang sama. Aset ESG global dijangka berkembang sebanyak 84 peratus kepada $33.9tn pada 2026 daripada $18.4tn tahun lepas.

*Ignites Asia ialah perkhidmatan berita yang diterbitkan oleh FT Specialist untuk profesional yang bekerja dalam industri pengurusan aset. Percubaan dan langganan boleh didapati di ignitesasia.com.

berapa pengeluaran sgp hari ini

pengeluaran sydney hari ini

togelsdy

indo hk

tabel sgp