site

Penggunaan gas EU jatuh 18% selepas kejutan harga yang disebabkan oleh pemotongan bekalan Rusia

Penggunaan gas asli di EU jatuh hampir 18 peratus dalam tempoh lapan bulan hingga Mac, melebihi sasaran blok itu dan mengurangkan kebimbangan kekurangan tenaga yang disebabkan oleh pemotongan besar-besaran kepada import Rusia.

Penurunan besar dalam penggunaan gas oleh isi rumah dan perniagaan Eropah dibantu oleh musim sejuk yang lebih ringan. Tetapi ia juga mencerminkan usaha penjimatan tenaga, penutupan beberapa aktiviti perindustrian intensif tenaga dan beralih kepada bahan api alternatif dan sumber kuasa berikutan kenaikan mendadak harga yang berikutan pencerobohan penuh Rusia ke atas Ukraine tahun lepas.

Berbanding dengan purata dalam tempoh lima tahun sebelumnya, penggunaan gas di EU jatuh 17.7 peratus antara Ogos dan Mac, menurut angka yang diterbitkan pada hari Rabu oleh Eurostat, agensi statistik EU. Ini bermakna EU telah mengatasi sasarannya untuk mengurangkan penggunaan gas sebanyak 15 peratus dalam tempoh yang sama, yang ditetapkan sebagai sebahagian daripada usaha untuk menangani kejatuhan besar dalam bekalan Rusia yang telah mencetuskan kebimbangan catuan tenaga dan eksodus industri.

“Ini bukan hanya mengenai cuaca,” kata Holger Schmieding, ketua ekonomi di bank pelaburan Jerman Berenberg. “Syarikat intensif tenaga mengurangkan pengeluaran, isi rumah menjimatkan tenaga dan terdapat pertukaran kepada sumber bahan api lain.”

Beliau berkata data Agensi Rangkaian Persekutuan Jerman menunjukkan sejak awal tahun ini isi rumah dan perniagaan kecil telah mengurangkan penggunaan gas mereka berbanding lima tahun sebelumnya sebanyak 17.2 peratus, manakala industri telah mengurangkan penggunaan sebanyak 18.8 peratus.

Henning Gloystein di Eurasia Group, sebuah perundingan, berkata pemacu terbesar penurunan itu ialah beralih kepada bahan api lain, yang dianggarkan menyumbang kira-kira 60 peratus daripada kejatuhan pada bulan-bulan musim sejuk, dengan selebihnya berpecah antara pemuliharaan isi rumah dan secara relatifnya. cuaca ringan.

Gloystein berkata banyak pengurangan permintaan mungkin akan kekal kerana ia telah dicapai melalui “langkah kecekapan yang lebih baik”, tetapi beberapa “perubahan tingkah laku yang dibuat oleh syarikat mungkin tidak kekal”. Beliau menganggarkan bahawa permintaan gas EU akan terus menurun, walaupun pada kadar yang lebih perlahan, berpotensi jatuh sebanyak 3-5 peratus pada 2023 apabila peningkatan kecekapan selanjutnya dibuat dan projek kuasa boleh diperbaharui mula beroperasi.

EU telah mengurangkan bahagian import gasnya dari Rusia kepada 16 peratus pada akhir tahun lalu, turun daripada 37 peratus pada Mac 2022, menurut pasukan petugas EU-AS mengenai keselamatan tenaga. Menggalakkan peralihan lebih jauh daripada gas, kerajaan Jerman minggu ini meluluskan rang undang-undang yang melarang sistem pemanasan minyak dan gas baharu mulai 2024 dengan mewajibkan yang baharu sekurang-kurangnya 65 peratus berdasarkan tenaga boleh diperbaharui.

Kejatuhan yang lebih besar daripada jangkaan dalam penggunaan gas EU telah mendorong penurunan harga baru-baru ini dan membantu meningkatkan tahap storan. Penanda aras gas Eropah TTF telah jatuh daripada kira-kira €75 setiap megawatt jam pada akhir Disember kepada hampir €40/MWj. Harga telah memuncak pada rekod €343/MWj pada bulan Ogos — tahap yang setara dari segi minyak kepada lebih daripada $500 setong.

Walaupun harga kekal dinaikkan mengikut piawaian sejarah – pada 2019 mereka berpura-pura hampir €15/MWj – penurunan mendadak telah membantu meredakan inflasi dalam ekonomi zon euro, yang telah jatuh daripada rekod tertinggi 10.6 peratus pada Oktober kepada 6.9 peratus pada Mac.

Penggunaan gas EU stabil baru-baru ini, dengan pengurangan bulanan daripada purata lima tahun sebelumnya menyusut daripada puncak 25 peratus pada November kepada 12.3 peratus pada Disember. Bagaimanapun, pada Mac ia melantun semula kepada 17.1 peratus.

Kebimbangan kekurangan tenaga pada musim sejuk akan datang berkurangan selepas simpanan gas EU mencapai 55.7 peratus kapasiti pada awal bulan, 20 mata peratusan melebihi purata sejak lima tahun lalu, menurut badan industri Gas Infrastructure Europe.

totobet singapure

lihat pengeluaran sidney

sydney.togel

angka hk keluar

totobetnet sgp