site

Penggabungan pengurusan kekayaan meninggalkan kumpulan yang lebih kecil pada masa yang dipinjam

Pengurus kekayaan yang lebih kecil di UK telah diberi amaran paling tegas bahawa mereka mungkin hidup dengan masa yang dipinjam apabila industri mereka meningkat dengan pesat.

Perjanjian £839 juta Rathbones untuk membeli Investec Wealth & Investment UK awal bulan ini dan mewujudkan kuasa pengurusan kekayaan telah digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak sebagai perlu untuk mengurangkan kos dalam menghadapi inflasi yang melonjak.

Tetapi pengkritik memberi amaran ia juga boleh bermakna lebih sedikit pilihan untuk pengguna dan yuran yang lebih rendah untuk kumpulan dana bersaiz sederhana – seperti Abrdn, Jupiter dan Liontrust – yang menjual produk mereka kepada pengurus kekayaan.

Hubungan antara dua kumpulan kekayaan paling terkenal di UK, yang menguruskan wang bagi pihak individu, telah meletakkan Rathbones yang diperbesarkan sebagai salah satu pemain terbesar dalam sektor ini, menyelia £100bn aset.

Di tengah-tengah perjanjian itu ialah rancangan untuk mengeluarkan hampir £60 juta kos tahunan dengan berkongsi sumber, mengecilkan portfolio hartanah dan mengurangkan jumlah pekerja.

Ia adalah lambang industri di bawah tekanan, daripada inflasi kepada persaingan yang semakin meningkat daripada pelaburan kos rendah, seperti dana penjejakan indeks, dan pasar raya pelaburan DIY murah.

Tetapi bagi mereka yang boleh memakai kos pemerolehan jangka pendek, terdapat juga peluang hasil daripada permintaan yang semakin meningkat untuk pengurusan kekayaan. Perubahan pencen selama ini, termasuk peralihan ke arah skim caruman yang ditetapkan, telah menyebabkan ramai orang terbeban dengan keputusan pelaburan dan memerlukan nasihat.

Graham Marchant, rakan kongsi di butik perbankan pelaburan Fenchurch Advisory, berkata: “Industri pengurusan kekayaan UK mendapat manfaat daripada pertumbuhan struktur jangka panjang. Ciri industri yang menarik ialah perniagaan berasaskan yuran dan ringan modal.” Beliau menambah bahawa keperluan untuk skala dan penyatuan “kemungkinan berterusan” kerana pengurus kekayaan bergelut dengan perbelanjaan untuk teknologi, peraturan dan produk.

Lebih banyak tawaran sudah tersedia. Hanya beberapa hari selepas penggabungan Rathbones dengan perniagaan kekayaan Investec di UK dan Channel Islands diumumkan, kumpulan pembelian Inflexion dilaporkan mempertimbangkan pengurus kekayaan yang lebih kecil Seven Investment Management, yang enggan mengulas. Syarikat dana UK Liontrust awal minggu ini membuat pendekatan untuk membeli GAM saingan Switzerland yang bermasalah, walaupun ia berkata tiada rundingan kepastian akan membawa kepada tawaran rasmi.

Penggabungan yang semakin pantas menimbulkan kesakitan bagi pengurus aset yang lebih kecil.

“Rathbones membeli Investec Wealth bermakna lebih banyak tekanan yuran ke atas pengurus aset,” kata seorang pengurus dana ekuiti UK. “Bilangan pengurus kekayaan bebas semakin menyusut dengan cepat. Sebagai pengurus kekayaan bersaiz besar, mereka boleh menuntut bayaran yang lebih rendah untuk adat mereka. Apabila penggabungan ini berlaku, mereka pergi kepada semua pembekal mereka — pengurus dana seperti kami — dan berhujah bahawa mereka tidak sepatutnya membayar kadar sedia ada.”

Kumpulan pengurus kekayaan besar yang semakin mengecil boleh menjejaskan jenis produk pelaburan tertentu. Penganalisis di Jefferies berkata implikasi penggabungan Rathbones untuk amanah pelaburan adalah “berpotensi besar” kerana saiz kumpulan yang diperbesar menjadikannya lebih sukar untuk melabur dalam produk yang lebih kecil, lebih pakar atau kurang cair. “Apabila firma semakin besar, mereka memerlukan penyelesaian pelaburan yang lebih sedikit tetapi lebih besar,” mereka memberi amaran.

Walaupun penggabungan dalam pengurusan kekayaan bukanlah satu trend baharu, penganalisis berkata ia mungkin akan meningkat apabila kos meningkat dan margin keuntungan dihimpit.

Rae Maile, penganalisis di Panmure Gordon, berkata margin hasil “di bawah tekanan yang tidak dapat dielakkan” daripada persaingan dan kos tetap peraturan.

Tawaran terkini dalam industri pengurusan kekayaan termasuk pemerolehan Brewin Dolphin sebanyak £1.6 bilion oleh Royal Bank of Canada yang siap tahun lepas. Menurut syarikat data Dealogic, terdapat 29 perjanjian penggabungan dan pengambilalihan di UK pada tahun 2022 dengan nilai perjanjian £2.25bn. Setakat tahun ini terdapat enam tawaran dengan nilai £979 juta.

Pasaran berpecah-belah, dengan hanya segelintir pemain yang lebih besar seperti St James’s Place, yang menguruskan £150bn. Syarikat penyelidikan PAM Insight menganggarkan bahawa £1.2tn diuruskan di UK bagi pihak pelanggan. Daripada 300 pengurus kekayaan, lebih daripada dua pertiga mempunyai kurang daripada £1bn dalam aset di bawah pengurusan.

Ia bukan sahaja halangan yang memaksa penggabungan dalam industri. Jurubank berkata kumpulan ekuiti persendirian berminat dengan model perniagaan mereka, yang mempunyai keperluan modal yang kurang membebankan berbanding syarikat perkhidmatan kewangan lain dan mempunyai pelanggan lama yang sering membayar yuran yang menarik.

Evelyn Partners ialah salah satu pengurus kekayaan yang lebih besar yang tidak lama lagi boleh diletakkan di blok atau diapungkan, beberapa jurubank pelaburan berkata. Kumpulan itu, yang enggan mengulas, ditubuhkan selepas Tilney, yang dimiliki oleh kumpulan ekuiti persendirian Permira, memperoleh Smith & Williamson pada 2020 dengan harga £625 juta. Sepanjang dekad yang lalu, Tilney juga telah memperoleh Bestinvest dan Towry, untuk mewujudkan kumpulan yang kini menguruskan £53bn.

Sama seperti sektor pengurusan kekayaan, industri pengurusan aset juga sudah matang untuk disatukan.

Carta lajur nilai perjanjian M&A pengurusan kekayaan/aset disasarkan UK - diperoleh oleh pengurus kekayaan/aset (£mn) yang menunjukkan Penyatuan dalam sektor

“Untuk pengurusan aset khususnya, terdapat tekanan tambahan daripada pasaran pasif dan swasta yang mengambil bahagian aliran dan memberi tekanan pada yuran,” kata David McCann, penganalisis di Numis.

McCann menambah bahawa meningkatkan skala melalui penggabungan adalah satu cara untuk menangani masalah “yang sentiasa berkurangan [fee] kadar”.

“Tidak dapat dielakkan ia akan menjadi bahagian pertengahan pasaran di mana kita mungkin akan melihat kebanyakan aktiviti penyatuan, kerana itu adalah bahagian industri yang paling tertekan,” katanya.

Beberapa tawaran telah berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini, daripada Standard Life bergabung dengan Aberdeen kepada pemerolehan Merian oleh Jupiter.

Namun, penganalisis memberi amaran bahawa perniagaan gabungan berisiko kehilangan bakat pengurus dana dan aset pendarahan.

Dalam kes Rathbones dan Investec, perniagaan juga akan membelanjakan kira-kira £100 juta untuk disepadukan — peringatan bahawa walaupun dijanjikan kekayaan, penggabungan sedemikian bukan tanpa kos.

t0gel singapura

minta pengeluaran sdy

togel sydnèy hari ini

pengeluaran hk

tabel sgp