site

Pengawal selia tertinggi melihat peraturan yang lebih ketat untuk sistem kewangan global

Ketua pengawal selia kewangan terkemuka dunia telah menggesa peraturan yang lebih ketat untuk mengekang risiko yang merebak daripada apa yang dipanggil “bank bayangan” ke bahagian lain sistem perbankan.

Pablo Hernández de Cos, pengerusi Jawatankuasa Basel mengenai Pengawasan Perbankan, berkata pada hari Jumaat bahawa peristiwa beberapa tahun kebelakangan ini menyerlahkan bahaya hubungan rapat antara bank bayangan, seperti dana dan penanggung insurans, dan pemberi pinjaman tetap.

“Kegawatan pasaran pada Mac 2020, episod idiosinkratik kesusahan dan dinamik margin telah menyerlahkan bagaimana saluran perhubungan ini . . . boleh mendatangkan risiko kepada bank,” katanya.

Walaupun “kemajuan besar” telah dibuat dalam menjadikan bank lebih berdaya tahan, peraturan yang mengawal hubungan antara pemberi pinjaman dan bank bayangan, secara rasmi dikenali sebagai pengantara kewangan bukan bank (NBFI), mungkin tidak “mencukupi”.

Beliau memberi isyarat bahawa mungkin terdapat keperluan untuk langkah tambahan “bertujuan untuk mengurangkan risiko kepada sistem perbankan daripada saling hubungan dengan IKBB”.

Hernández berkata kenyataan itu adalah “pandangan peribadinya” dan bukan pandangan jawatankuasa. Mereka menyusuli satu bulan kegawatan dalam sektor perbankan, yang telah membawa kepada kegagalan tiga pemberi pinjaman AS termasuk Silicon Valley Bank dan kejatuhan Credit Suisse ke tangan UBS.

Hernández mengulangi seruan jawatankuasa itu supaya bank dan penyelia “berwaspada” dan memantau dengan teliti “risiko kestabilan kewangan kadar faedah yang lebih tinggi kepada sistem perbankan global”.

“Memandangkan bank pusat menaikkan kadar faedah untuk memerangi inflasi, peminjam kini menghadapi beban perkhidmatan hutang yang meningkat secara mendadak,” kata Hernández, yang juga gabenor bank pusat Sepanyol. “Penetapan semula harga berasaskan luas dalam pasaran aset juga boleh mendedahkan bank kepada risiko tambahan dan cabaran pengurusan risiko baharu.”

Lembaga Kestabilan Kewangan, yang menyatukan penggubal dasar terkemuka, menyeru pada bulan Disember untuk “kerja segera” untuk menangani lubang ternganga dalam rejim untuk menangani IKBB yang gagal, seperti rumah penjelasan dan syarikat insurans, yang operasinya merentas sempadan.

Hernández berkata bidang kedua “yang berpotensi mendapat manfaat daripada kerja global selanjutnya” ialah had pinjaman gadai janji yang digunakan oleh banyak pengawal selia di seluruh dunia untuk menyekat jumlah bank boleh memberi pinjaman berhubung dengan nilai harta atau pendapatan peminjam.

“Walaupun langkah-langkah tempatan ini secara amnya berfungsi dengan baik dan ahli jawatankuasa telah berkongsi pendekatan dan pengalaman, persoalannya ialah sama ada faedah akan terakru daripada set prinsip global yang sama untuk mereka bentuk dan mengendalikan langkah-langkah tersebut?” katanya.

Ahli Jawatankuasa Basel bertemu di Hong Kong minggu ini untuk membincangkan perkembangan pasaran terkini. Penetap peraturan global, yang terkenal kerana meningkatkan keperluan modal dan kecairan bank selepas krisis kewangan 2008, berkata ia telah “bersetuju untuk mengambil kira implikasi kawal selia dan penyeliaan yang berpunca daripada peristiwa baru-baru ini, dengan tujuan untuk belajar pengajaran”.

Pergolakan itu telah menyebabkan pengawal selia lain mengemukakan idea baharu untuk menyelia sistem kewangan global. Claude Wampach, ahli Jawatankuasa Basel yang berpangkalan di Luxembourg, memberitahu Financial Times bahawa satu pengawal selia kawasan mungkin melihat sama ada nisbah liputan kecairan “ditentukur dengan secukupnya”.

Nisbah tersebut memerlukan bank memegang aset yang mencukupi yang mudah dijual dengan cepat seperti bon kerajaan untuk memenuhi kemungkinan aliran keluar deposit semasa krisis. Satu-satunya cara untuk menghalang operasi bank sepenuhnya adalah dengan meminta mereka menyimpan semua deposit mereka dalam aset yang sangat cair, Wampach berkata, “tetapi kemudian anda tidak akan mempunyai bank lagi”.

result singapur

pengeluaran sydne

togel sidny hari ini com

bukaan hongkong

keluaran sgp