site

Pengawal selia Switzerland menyuarakan kebimbangan pada 2019 tentang keupayaan untuk menyelamatkan Credit Suisse dan UBS

Pihak berkuasa Switzerland membuat kesimpulan pada 2019 bahawa dua bank terbesar di negara itu, UBS dan Credit Suisse, tidak lagi dapat diselamatkan sekiranya berlaku krisis kecairan menggunakan langkah kecemasan yang dilaksanakan selepas kejatuhan kewangan 2008.

“Keperluan kecairan khas untuk SIB [systemically important banks] terkandung dalam Ordinan Kecairan [do] tidak melindungi daya tahan lebih tinggi SIB yang diperlukan oleh Akta Perbankan,” kumpulan kerja kerajaan, yang terdiri daripada ahli Kementerian Kewangan, Bank Negara Switzerland dan pengawal selia pasaran Finma memutuskan hampir empat tahun lalu.

Juga tidak ada kemungkinan pembubaran teratur salah satu daripada dua bank besar itu, tambah kumpulan itu tanpa sokongan kerajaan yang jauh lebih besar daripada yang dijangkakan sebelum ini.

Ringkasan kerja kumpulan itu didedahkan dalam laporan tahunan Finma, yang dikeluarkan pada hari Selasa, dan menyerlahkan sejauh mana Credit Suisse hampir runtuh menimbulkan persoalan serius bagi pengawal selia di seluruh dunia.

Switzerland dianggap telah menggunakan versi piawaian pengawalseliaan antarabangsa yang ketat untuk menangani krisis perbankan yang dilaksanakan selepas kejatuhan kewangan 15 tahun lalu.

Maklumat itu juga akan menambah bahan api kepada krisis politik yang semakin memuncak di Bern, dengan ahli parlimen bersedia untuk bersidang untuk sesi kecemasan khas bulan depan untuk meneliti penyelamat anjuran kerajaan terhadap Credit Suisse oleh UBS lebih seminggu lalu.

Kemarahan orang ramai terhadap perjanjian itu semakin memuncak, dengan majoriti warga Switzerland menyokong undang-undang untuk memecah belah bank baharu dan menarik balik bonus jurubank.

Pada malam Isnin, kedua-dua dewan atasan dan bawahan Perhimpunan Persekutuan Switzerland mengumumkan mereka akan mencetuskan undang-undang untuk mewujudkan suruhanjaya siasatan parlimen khas, dengan kuasa sepina yang meluas, untuk menyiasat penggabungan kedua-dua bank secara tiba-tiba. , yang akan bergabung menjadi pemberi pinjaman keempat terbesar di dunia.

Beberapa penggubal undang-undang terkemuka telah bertanya mengapa pihak berkuasa Switzerland tidak mengambil langkah awal untuk melindungi Credit Suisse – isu yang mungkin menjadi tumpuan utama suruhanjaya itu.

Hanya beberapa hari sebelum penyelamatan bank, Finma dan SNB secara terbuka meyakinkan pelabur bahawa bank itu stabil dan mempunyai kecairan yang banyak di pelupusannya.

Berikutan kesimpulan kumpulan kerja kerajaan pada 2019 mengenai peruntukan kecairan yang tidak mencukupi, ia mengambil masa tiga tahun untuk Majlis Persekutuan — eksekutif Switzerland — untuk meminda ordinan sedia ada mengenai kecairan kecemasan. Langkah baharu itu, yang bertujuan untuk menangani kebimbangan kumpulan kerja itu, berkuat kuasa Jun lalu.

Walau bagaimanapun, mereka masih tidak mencukupi, seperti yang menjadi jelas pada bulan-bulan berikutnya.

Finma mula menyimpan kebimbangan serius tentang kecairan Credit Suisse, walaupun dengan undang-undang kecairan yang diperluaskan, Oktober lalu.

Dalam temu bual dengan akhbar Neue Zürcher Zeitung pada hari Sabtu, menteri kewangan Switzerland, Karin Keller-Sutter berkata, penjelasan mengenai masalah mudah tunai di bank itu merupakan isu pertama yang dibangkitkannya dengan penjawat awam ketika beliau memegang jawatan pada akhir Disember.

Dia teringat ketika bertanya: “Bilakah titik di mana pihak berkuasa perlu campur tangan? Pada titik manakah Finma akan membuat kesimpulan bahawa CS tidak lagi berdaya maju?”

results singapura hari ini

sidney pengeluaran hari ini

totobagus sdy

info togel hongkonģ hari ini

pengeluaran sgp hari ini