site

Pengawal selia Switzerland mempertahankan penghapusan bon AT1 dalam perjanjian Credit Suisse

Pengawal selia kewangan Switzerland, Finma telah mempertahankan keputusannya untuk menghapuskan nilai bon peringkat 1 tambahan yang berisiko sebagai sebahagian daripada perjanjian penyelamat Credit Suisse.

Tindakan itu menimbulkan kemarahan beberapa pemegang bon kerana pemegang saham Credit Suisse akan menerima pembayaran.

Dalam satu kenyataan pada hari Khamis, Finma berkata AT1 “secara kontrak memperuntukkan bahawa mereka akan dicatatkan sepenuhnya dalam ‘peristiwa daya maju’, khususnya jika sokongan kerajaan yang luar biasa diberikan”, dan menyatakan bahawa bank itu menerima pinjaman kecemasan yang disokong oleh jaminan kerajaan. pada 19 Mac.

“Pada hari Ahad, penyelesaian ditemui untuk melindungi pelanggan, pusat kewangan dan pasaran,” kata ketua eksekutif Finma Urban Angehrn. “Dalam konteks ini, adalah penting perniagaan perbankan Credit Suisse terus berfungsi dengan lancar dan tanpa gangguan.”

Pelabur hutang AS yang tertekan dan litigator korporat sedang bersedia untuk menentang kerajaan Switzerland berhubung keputusannya untuk menghapuskan $17 bilion bon Credit Suisse sebagai sebahagian daripada pengambilalihan bank oleh UBS.

Switzerland menggunakan ordinan kecemasan untuk mencatatkan bon kepada sifar, walaupun ia mengatur perjanjian di mana UBS akan membayar $3.25bn kepada pemegang saham.

AT1 ialah kelas hutang yang direka bentuk untuk mengambil kerugian apabila institusi menghadapi masalah tetapi secara amnya dipercayai berada di hadapan ekuiti pada kunci kira-kira.

result singapore hari ini

sdy pengeluaran

pengeluaran sydney

data hk update

pengeluaran sgp hari ini