site

Pengawal selia kewangan global menggesa peraturan yang lebih ketat selepas panik bank

Pengawal selia utama sistem kewangan global telah menggesa pegawai untuk “mempelajari pengajaran” daripada kegawatan perbankan baru-baru ini, dengan mengatakan tekanan terkini adalah peringatan bahawa kestabilan kewangan “bukan sekadar konsep abstrak”.

Klaas Knot, pengerusi Lembaga Kestabilan Kewangan, menulis dalam surat yang diterbitkan pada hari Rabu bahawa keperluan untuk mengetatkan peraturan sebagai tindak balas kepada panik adalah “lebih besar” kerana, tidak seperti kejutan baru-baru ini terhadap ekonomi global, seperti perang di Ukraine dan pandemik coronavirus, “episod terbaru ini berasal dari sistem kewangan”.

Knot, yang juga presiden bank pusat Belanda, menyebut “rangka kerja kehematan dan resolusi bank” sebagai satu bidang kerja dasar, tanpa memberikan butiran lanjut.

Surat itu menyusuli penyelamatan dan pengambilalihan Credit Suisse pada 19 Mac — kali pertama institusi yang tertakluk kepada tahap tertinggi keperluan modal global telah musnah sejak krisis kewangan.

Kebimbangan di sekitar bank serantau AS terus berpusing berikutan kejatuhan SVB pemberi pinjaman bersaiz sederhana pada 10 Mac, yang mendedahkan lubang ternganga dalam cara bank AS dengan aset kurang daripada $250 bilion diselia.

Walaupun panik telah pudar dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pegawai perlu “kekal berwaspada” kerana kenaikan kadar faedah, turun naik pasaran dan kecairan yang ketat telah mencetuskan prospek “lebih mencabar”, kata Knot. Ia adalah “penting untuk penyediaan kredit, pembayaran dan perkhidmatan kewangan lain yang lancar kepada ekonomi” bagi menteri kewangan dan gabenor untuk mengambil risiko terhadap kestabilan kewangan dengan serius.

Surat itu dibuat sebelum perhimpunan menteri kewangan dan gabenor bank pusat daripada 20 ekonomi terbesar dunia minggu ini pada mesyuarat musim bunga Tabung Kewangan Antarabangsa dan Bank Dunia di Washington.

Rangka kerja penyelesaian, yang membolehkan bank dibatalkan dengan gangguan yang minimum dan tanpa penyelamatan, merupakan salah satu alat dasar utama yang dibangunkan selepas krisis kewangan global.

Bagaimanapun, Switzerland memilih untuk tidak menggunakan pelan yang dipersetujui antarabangsa Credit Suisse apabila bank menghadapi kesukaran, sebaliknya mengatur perkahwinan senapang patah dengan saingan Switzerland UBS. Walaupun SVB tidak dilindungi oleh resolusi, keputusan AS untuk menjamin deposit melebihi $250,000 yang dilindungi oleh skim persekutuan terbang dalam menghadapi dasar pasca krisis tentang cara mengendalikan bank yang gagal, menyebabkan kemarahan beberapa pengawal selia asing.

Knot mempertahankan pembaharuan pasca krisis, mendakwa bahawa tanpa langkah-langkah tersebut “tekanan yang dihadapi oleh bank individu boleh membawa kepada penularan yang lebih luas dalam sistem kewangan”.

“Masih institusi individu boleh gagal, terutamanya apabila model perniagaan yang lebih lemah dan keupayaan pengurusan risiko terdedah, kerana baru-baru ini oleh keadaan kewangan yang lebih ketat dan cabaran mudah tunai,” tambahnya.

Knot juga menekankan bahawa walaupun peristiwa baru-baru ini boleh membawa kepada beberapa “pengutamaan semula” kerja FSB, ia “komited” untuk projek-projek yang sudah dilatih di sekitar peraturan crypto, perbankan bayangan, perubahan iklim dan pembayaran rentas sempadan”.

totobet result

sdy pengeluaran

keluaran sdy

hk togel hari ini keluar

totobet spg