site

Pengawal selia AS menggariskan peraturan baharu untuk memperkukuh pengawasan kewangan terhadap bukan bank

Pengawal selia kewangan tertinggi AS pada hari Jumaat mengumumkan satu siri cadangan untuk mengukuhkan proses di mana pengurus pelaburan, penanggung insurans dan kumpulan kewangan bukan bank lain dibawa ke dalam rejim kawal selia yang lebih ketat.

Panduan baharu daripada Majlis Pemantauan Kestabilan Kewangan AS — sekumpulan pengawal selia kewangan tertinggi negara yang diketuai oleh jabatan Perbendaharaan — memperincikan bagaimana ia akan mengambil kira entiti kewangan bukan bank individu untuk penyeliaan oleh Rizab Persekutuan, yang bermakna lebih dekat penelitian.

Penamaan itu bergantung pada penentuan FSOC bahawa “kesusahan kewangan material pada syarikat, atau sifat, skop, saiz, skala, tumpuan, kesalinghubungan, atau gabungan aktiviti syarikat” menimbulkan ancaman kepada kestabilan kewangan AS.

Panduan itu disertakan dengan cadangan kedua yang, buat pertama kalinya, menggariskan rangka kerja analitik yang akan digunakan oleh FSOC untuk mengenal pasti, menilai dan bertindak balas terhadap potensi risiko.

“Cadangan hari ini adalah penting untuk memastikan majlis mempunyai pendekatan yang rapi untuk mengenal pasti, menilai dan menangani risiko kepada sistem kewangan kita,” kata setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen pada hari Jumaat.

Cadangan itu datang susulan pergolakan perbankan terburuk sejak krisis kewangan global lebih sedekad lalu. Untuk membendung kebimbangan penularan, pihak berkuasa kerajaan mengambil langkah untuk meningkatkan sektor itu, memastikan pendeposit yang tidak diinsuranskan dibayar balik dan melancarkan kemudahan pinjaman kecemasan untuk memastikan bank dapat memenuhi keperluan pendeposit mereka.

Pentadbiran Biden telah meminta untuk membalikkan perubahan kongres yang dibuat semasa pentadbiran Trump, yang melonggarkan kecairan dan keperluan modal untuk bank dengan aset antara $100bn dan $250bn. The Fed, yang mengikuti perubahan tersebut pada 2019, telah berkata ia akan mempertimbangkan perubahan kepada amalan penyeliaannya kerana ia berkaitan dengan pemberi pinjaman bersaiz sederhana.

Yellen dan pengawal selia lain mengekalkan bahawa sistem perbankan adalah kukuh dan berdaya tahan — sebahagian besarnya disebabkan oleh perubahan yang dilaksanakan melalui pembaharuan kewangan Dodd-Frank 2010. Tetapi pada hari Jumaat dia mengulangi bahawa pengawal selia “kerja belum selesai”.

“Pihak berkuasa untuk campur tangan kecemasan adalah kritikal. Tetapi sama pentingnya ialah rejim penyeliaan dan kawal selia yang boleh membantu mencegah gangguan kewangan daripada bermula dan merebak di tempat pertama,” katanya dalam ucapan yang disampaikan pada mesyuarat FSOC.

Proses FSOC untuk mengenakan pemeriksaan dan kawal selia tambahan ke atas bukan bank besar telah penuh dengan politik dan undang-undang sejak ia diwujudkan sebagai sebahagian daripada Dodd-Frank.

Tiga penanggung insurans besar, AIG, Prudential dan MetLife, serta GE Capital pada mulanya ditetapkan sebagai “institusi kewangan penting secara sistemik” atau Sifis, di bawah pentadbiran Obama.

MetLife melawan, dan menang apabila hakim memutuskan pada 2016 bahawa sebutan Sifinya adalah “sewenang-wenangnya dan berubah-ubah”. AIG dan GE Capital, yang kedua-duanya telah mengambil wang bailout persekutuan semasa krisis 2008, dibebaskan daripada jawatan itu pada 2016 selepas mengecilkan saiz, dan pentadbiran Trump membebaskan Prudential daripada pengawasan tambahan pada 2018.

Yellen berkata rangka kerja baharu itu “menyediakan perlindungan prosedur yang kukuh. Ini termasuk penglibatan dan komunikasi yang ketara dengan syarikat dalam semakan”. Dia menambah bahawa perubahan 2019 oleh pentadbiran Trump telah “mencipta halangan yang tidak sesuai sebagai sebahagian daripada proses penetapan”.

“Sesetengahnya adalah berdasarkan pandangan yang salah tentang bagaimana krisis kewangan bermula dan kos yang mereka kenakan,” katanya, sambil menyatakan bahawa di bawah bimbingan semasa, proses untuk memuktamadkan sebarang penetapan boleh mengambil masa sehingga enam tahun.

“Itu adalah garis masa yang tidak realistik yang boleh menghalang [FSOC] daripada bertindak untuk menangani risiko yang muncul kepada kestabilan kewangan sebelum terlambat.”

Cadangan itu mendapat respons yang tajam daripada kumpulan yang mewakili firma yang mungkin terjejas, yang berkata pengawal selia harus menumpukan pada aktiviti tertentu, dan bukannya pengurus pelaburan dan penanggung insurans sebagai entiti.

“Penetapan dana berdaftar atau pengurus dana akan menjadi jawapan yang salah,” kata Eric Pan, ketua eksekutif Institut Syarikat Pelaburan.

FSOC pada Jumaat berkata ia akan memantau risiko daripada pelbagai kelas aset, syarikat dan aktiviti yang memberi tumpuan khusus kepada isu berkaitan leverage, risiko kecairan dan ketidakpadanan matang serta pengurusan risiko yang tidak mencukupi, antara lain.

Seorang pegawai Perbendaharaan berkata FSOC akan bekerjasama dengan pengawal selia untuk menilai kelemahan untuk menentukan sama ada semakan atau tindakan lanjut diperlukan.

Kedua-dua cadangan akan tertakluk kepada tempoh ulasan awam sebelum peraturan akhir dikeluarkan.

sgp resul

peng sdy

sydney totobet

angka keluar hongkong mlm ini

totobet togel singapore