site

Pengaruh membantu memacu aset ETF Taiwan ke rekod tertinggi

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Aset dana dagangan bursa Taiwan telah mencapai rekod tertinggi apabila pelabur terus mengumpul aset ke dalam produk, dengan pelabur yang lebih muda, didorong oleh pengaruh dalam talian, mengetuai pertuduhan.

Pelabur tempatan juga tertarik kepada dividen yang lebih tinggi yang tersedia melalui ETF, dengan jumlah aset ETF meningkat daripada NT$146 bilion ($4.8 bilion) pada Februari 2018 kepada rekod tertinggi NT$945 bilion pada akhir Februari, menurut data daripada Sekuriti Persatuan Amanah & Perunding Pelaburan.

ETF kini merupakan jenis dana paling popular di Taiwan, mencakupi 39.8 peratus daripada semua aset dana awam tempatan di bawah pengurusan.

Lonjakan minat daripada pelabur muda adalah faktor utama di sebalik peningkatan pelaburan ETF di Taiwan. Pada 2022, hampir 50 peratus golongan muda berumur 25 hingga 34 tahun didapati melabur dalam instrumen sedemikian, meningkat daripada kira-kira 10 peratus pada 2018-2020, menjadikan mereka kumpulan umur yang paling berminat dalam pelaburan ETF, menurut tinjauan yang diterbitkan. oleh badan pemikir Taiwan, Institusi Penyelidikan Ekonomi Chung-Hua.

Artikel ini pernah diterbitkan oleh Ignites Asia, tajuk yang dimiliki oleh Kumpulan FT.

Peruntukan modal daripada demografi yang lebih muda ini sebahagiannya berkaitan dengan peningkatan dalam pengaruh kewangan dalam talian yang telah mengesyorkan ETF sebagai kenderaan yang sesuai untuk pelaburan jangka panjang.

Peter Hong, pengurus dana di Capital Investment Trust, berkata saluran pemasaran dana telah berubah dengan ketara sejak 2020 dengan pengaruh yang tidak bergabung dengan mana-mana firma dana secara bebas memberikan nasihat pelaburan pada platform digital.

“Mereka mempromosikan ETF dengan mengatakan pelabur tidak perlu mengkaji pasaran saham setiap hari, mereka perlahan-lahan boleh mengumpul kekayaan dengan kerap melabur,” kata Hong.

“Pelabur Taiwan sangat menyukai konsep itu, mereka tidak mahu membuat wang dengan cepat daripada melabur lagi tetapi menghargai pelaburan jangka panjang,” katanya.

Donna Chen, pengasas dan presiden Keystone Intelligence yang berpangkalan di Taipei, menyatakan bahawa pelabur secara amnya tertarik dengan fakta bahawa “yuran pengurusan ETF adalah lebih murah daripada dana aktif, dan lebih mudah untuk menjejak dan meramalkan hasil pelaburan untuk ETF”.

“Banyak ETF, malah ETF bon, mengagihkan dividen, dan syarikat dana mempromosikan ETF sebagai pelan simpanan untuk pelabur membuat pelaburan tetap sambil menerima dividen yang lebih tinggi, ini menarik minat pelabur runcit,” kata Chen.

“Apabila asas runcit menjadi kukuh, aliran masuk bulanan yang stabil akan menyumbang kepada pertumbuhan berterusan pasaran ETF,” tambahnya.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Liu Tsung Sheng, pengerusi Yuanta Funds, berhujah bahawa pasaran ETF Taiwan telah melepasi “titik kritis” disebabkan kesedaran pelabur yang semakin meningkat dan penerimaan ETF, terutamanya dalam kalangan pelabur muda.

“Memandangkan pasaran saham adalah sukar tahun lepas, ia menjadi lebih sukar bagi pelabur untuk memilih saham untuk melabur, jadi ramai pelabur kemudiannya beralih kepada ETF dengan dividen yang tinggi,” kata Liu.

Walaupun aset di bawah dana bersama Taiwan telah menurun sebanyak 18.2 peratus tahun lepas, ekuiti ETF mencatatkan pertumbuhan ketara sebanyak 60.4 peratus, mencecah NT$297.5 bilion dalam aset menjelang akhir 2022.

Pada masa ini terdapat 6 juta pelabur Taiwan melabur dalam ETF.

*Ignites Asia ialah perkhidmatan berita yang diterbitkan oleh FT Specialist untuk profesional yang bekerja dalam industri pengurusan aset. Percubaan dan langganan boleh didapati di ignitesasia.com.

lresult sgp

sidney totobet

togel sidñey hari ini

angka hk keluar malam ini

totobet sgp hari ini