site

Penganalisis meneliti kata-kata Ueda untuk mendapatkan petunjuk mengenai dasar bon Jepun

Gabenor Bank Jepun yang baharu, Kazuo Ueda pada sidang akhbar sulungnya pada 10 April © Kim Kyung-Hoon/Pool/Reuters

Dalam sidang akhbar sulungnya sebagai gabenor Bank of Japan pada 10 April, ahli akademik berusia 71 tahun Kazuo Ueda terpaksa memilih kata-katanya dengan berhati-hati. Dengan inflasi harga pengguna Jepun pada paras tertinggi berbilang dekad, dan jurang antara BoJ dan dasar bank pusat lain kini menguap, kedatangan jurumudi baharu akan membolehkan pelabur bon membiarkan imaginasi mereka berjalan dengan bebas.

Mereka telah membuat spekulasi bahawa BoJ akan menormalkan dasarnya selama beberapa bulan. Tetapi kebimbangan mereka yang lebih sempit dan lebih segera, ialah sama ada, di bawah kepimpinan baharu, BoJ akan segera meninggalkan rejim kawalan keluk hasil (YCC) yang telah digunakan sejak 2016 untuk mengekalkan kadar pada penanda aras JGB 10 tahun pada sekitar sifar peratus.

Berdasarkan sidang akhbar Ueda, jawapan yang kononnya adalah “tidak”. Tetapi, menjelang mesyuarat dasar monetari pertamanya sebagai gabenor, pada 27-28 April, beberapa ahli ekonomi terkemuka tertanya-tanya sama ada ini salah baca. Sebilangan daripada mereka kini berhujah bahawa YCC boleh dibatalkan lewat bulan ini, atau dalam pengumuman ad hoc pada pertengahan Mei – dan pastinya akan hilang menjelang Jun.

Tetapi apa yang menyokong pandangan ini? Pendirian rejim terdahulu akan kekal, Ueda memberi jaminan kepada hadirin pada sidang medianya. Beliau juga menegaskan bahawa sukar untuk menilai sama ada syarat yang diperlukan untuk normalisasi teori – sasaran inflasi 2 peratus BoJ – masih belum dicapai dengan cara yang mampan.

Apabila ditanya secara langsung mengenai kecekalan rejim YCC, gabenor baharu itu berkata: “Berdasarkan keadaan ekonomi, harga dan kewangan semasa, adalah wajar untuk mengekalkan kawalan keluk hasil buat masa ini.”

Komen tersebut, menurut ahli ekonomi Bank of Singapore Mansoor Mohi-uddin, menyokong tesis bahawa Ueda melihat inflasi semasa Jepun sebagai berpotensi sementara dan selaras dengan pandangan bahawa pasaran tidak seharusnya menjangkakan sebarang perubahan segera kepada sasaran hasil BoJ, atau kadar deposit negatifnya sebanyak -0.10 peratus.

Dan walaupun ahli ekonomi UBS, Masami Adachi masih meramalkan bahawa YCC akan ditinggalkan pada bulan Jun atau Julai, dia berkata sidang akhbar itu telah mengurangkan sabitan di sebalik panggilan itu. Malah, beliau berpendapat jalan alternatif — di mana jalur toleransi YCC diperluaskan, atau tumpuannya dialihkan ke akhir keluk hasil yang lebih pendek, 5 tahun, — akan lebih konsisten dengan komen Ueda pada sidang akhbar.

Berikutan kenyataan Ueda, suhu spekulasi pasaran terhadap normalisasi dasar menjadi sejuk. Dan, tanpa sokongan aliran naik normalisasi, yen mula jatuh, merosot di bawah paras terendah berbilang minggu sebelumnya pada hari-hari berikutnya.

Tetapi kata-kata Ueda, berhujah ketua strategi kadar Nomura Naka Matsuzawa, boleh juga dilihat sebagai konsisten dengan teori bahawa kini terdapat rancangan serius untuk membuang YCC. Beliau mencadangkan bahawa semakin serius kepimpinan baharu BoJ mempertimbangkan perubahan dasar, semakin kurang akan disampaikan pada sidang akhbar itu. “Dalam hal ini, kita boleh mengambil . . . sidang akhbar sebagai percubaan untuk menipu pasaran,” kata Matsuzawa.

Orang lain ambil perhatian bahawa banyak bergantung pada cara frasa “untuk sekarang” difahami. Perkataan Jepun tidak, mengikut konvensyen, membayangkan skala masa yang tidak ditentukan dan terbuka yang mereka cadangkan dalam bahasa Inggeris. Sebaliknya, kata ahli ekonomi JPMorgan Ayako Fujita, frasa itu hanya menawarkan kebenaran yang sangat literal tentang bagaimana penceramah menilai perkara pada masa itu. Keadaan ekonomi, katanya, boleh berubah esok, minggu depan atau bulan depan dan istilah “buat masa ini” tidak memberikan komitmen linguistik kepada status quo.

© Richard A Brooks/AFP melalui Getty Images

Fujita percaya bahawa membatalkan YCC, sebenarnya, menjadi pra-syarat untuk gabenor baharu memulakan tugasnya mentadbir. Dalam penilaiannya, Ueda merancang untuk menormalkan dasar kadar faedah dan, untuk berbuat demikian, mahu memulihkan satu bentuk komunikasi “biasa” antara BoJ dan pasaran yang tidak dapat dicapai dengan bank pusat menggunakan sumber tanpa had untuk mengekalkan Sasaran YCC.

Jika kata-kata Ueda pada sidang akhbar dihuraikan dengan betul, dakwa Fujita, terdapat mesej yang halus tetapi berbeza: bahawa dia kini secara intelektual telah memisahkan dasar YCC daripada rejim kadar faedah negatif dan tonggak lain pendirian monetari dovish BoJ. Atas sebab praktikal semata-mata, Fujita berpendapat mesyuarat April mungkin terbukti terlalu cepat untuk menarik diri daripada YCC. Jadi kaedah yang digemari mungkin adalah dengan membatalkannya pada acara ad hoc yang diadakan sejurus selepas Jepun kembali dari cuti kebangsaan Minggu Emasnya, pada awal Mei.

Tetapi masih ada kesukaran besar untuk diatasi, kata Nomura Matsuzawa: menyediakan jalan untuk perubahan dasar dengan kerajaan. Ramai ahli parti pemerintah LDP masih menyokong kuat dasar “Abenomics” yang sangat longgar yang BoJ di bawah Haruhiko Kuroda disokong dengan pendiriannya sendiri

“Mungkin terdapat perubahan dasar pada mesyuarat April memandangkan pasaran menetapkan harga dalam kemungkinan ini dengan sewajarnya,” tulis Matsuzawa dalam nota kepada pelanggan. “Tetapi politik boleh menjadi halangan terbesar. Terdapat juga risiko bahawa, apabila BoJ meletakkan asas untuk perubahan, kerajaan boleh membocorkan niat BoJ untuk mengubah dasar.”

toto sgp result

lihat pengeluaran sydney

sdy hari ini togel

data pengeluaran hk hari ini

totobet sgp pengeluaran