site

Penalti iklim akan dibina untuk lebih banyak pengeluaran hutang

Lebih banyak negara sedang meneroka menerbitkan bon inovatif baharu yang menghukum mereka kerana gagal memenuhi sasaran perubahan iklim, dalam usaha untuk memenangi pelabur yang berhati-hati terhadap komitmen penerbit terhadap kemampanan.

Beberapa kerajaan kelihatan bersedia untuk mengikuti Chile dan Uruguay, yang masing-masing mengeluarkan $2bn dan $1.5bn dalam bon berkaitan kemampanan, tahun lepas, yang pertama di dunia. Bon sedemikian menawarkan pembayaran yang lebih tinggi kepada pelabur jika penerbit gagal menyampaikan pengurangan pelepasan yang ditentukan secara nasional mereka di bawah perjanjian iklim Paris.

Menambah ‘slap on the wrist’ hijau kepada terbitan hutang negara boleh membantu mengurangkan kebimbangan bahawa negara merancang untuk berundur pada ikrar penyahkarbonan, kata penganalisis, dan juga meluaskan kumpulan modal yang tersedia untuk kerajaan yang mempunyai rekod prestasi buruk mengenai kemampanan.

“Kami sedang mengadakan perbincangan tetap dengan beberapa pelanggan berdaulat kami mengenai bon berkaitan kemampanan berdaulat,” kata Stéphane Marciel, ketua bon mampan, pasaran modal hutang di Societe Generale, yang bertindak sebagai penasihat penstrukturan bersama dan pengumpul buku bersama di Chile. bon tahun lepas.

Berikutan kemasukan sasaran penebangan hutan oleh Uruguay dalam pengeluarannya pada Oktober, presiden sayap kiri Brazil yang baru dipilih Luiz Inácio Lula da Silva, yang telah berjanji untuk mengurangkan pembalakan kepada sifar di Amazon, boleh menjadi barisan seterusnya untuk cuba mengeluarkan SLB, kata Alvaro Vivanco, ketua strategi pasaran baru muncul di NatWest Markets.

Dan seorang jurubank yang membantu menstrukturkan bon Uruguay tahun lepas berkata dia menasihati beberapa negara yang sedang bersedia untuk mengeluarkan pada 2023. “Apabila jiran anda membeli beranda, anda mula bertanya kepada diri sendiri sama ada anda akan meletakkannya juga,” katanya.

Minat yang semakin meningkat dalam rasa baharu hutang juga mencerminkan kebimbangan bahawa bon hijau — sejenis pembiayaan berasingan yang hanya boleh digunakan untuk projek tertentu — tidak mempunyai kaitan dengan prestasi kemampanan menyeluruh negara. Mereka juga boleh membuktikan kekecewaan bagi Perbendaharaan yang mesti menutup wang tunai.

Belanda berkata ia akan mempertimbangkan untuk menerbitkan bon berkaitan kemampanan pada masa hadapan. Negara-negara lain juga mengadakan perbincangan penerokaan.

Dalam bonnya, Uruguay memperkenalkan kupon 0.15 mata peratusan “berhenti”, yang akan menjadikan hutangnya lebih murah untuk dilunaskan jika ia kekal dengan kata-katanya mengenai iklim.

“Langkah naik atau turun ini . . . adalah isyarat penerbit menghantar bahawa mereka serius, dan dalam kebanyakan kes benar-benar ingin melakukan sesuatu untuk memperbaiki jejak mereka,” kata Vivanco.

Tetapi keraguan tetap ada. Setelah disebut-sebut sebagai masa depan pelaburan hijau dalam sektor korporat, minat kini semakin ketara dalam kalangan penerbit tersebut, kerana pelabur tidak yakin bahawa hukuman bagi kegagalan adalah cukup ketat.

Korporat mengeluarkan kira-kira $60 bilion SLB tahun lepas, kurang daripada pada 2022, di tengah-tengah kebimbangan bahawa penerbit tidak memilih sasaran yang cukup kukuh.

“Kami memerlukan pendekatan yang ketat. Tiga perempat daripada pihak korporat adalah omong kosong dari segi sejarah,” kata Sean Kidney, ketua Inisiatif Bon Iklim, sebuah organisasi bukan untung.

Penganalisis juga mempersoalkan sama ada perjanjian oleh Chile dan Uruguay, dua negara yang stabil dari segi politik dengan tahap hutang yang rendah, boleh direplikasi dalam pasaran kurang maju, yang memerlukan lebih banyak modal untuk mencapai matlamat peralihan tenaga tetapi mempunyai kumpulan pelabur yang lebih kecil.

Walaupun pasaran baru muncul seperti Rwanda dilihat sebagai pengeluar yang berkemungkinan, klausa SLB dengan sendirinya tidak mungkin menjadikan negara kecil yang mengalami masalah hutang lebih menarik kepada pemberi pinjaman. “Jika anda seorang pelabur yang cuba membuat perubahan, anda perlu selesa dengan risiko kredit berdaulat yang datang bersamanya,” tambah Vivanco.

Masalah lain ialah pelabur mungkin mendapati peningkatan kupon tidak menyenangkan, walaupun mereka akan mendapat manfaat dari segi kewangan, kerana persepsi bahawa kadar pembayaran balik yang lebih tinggi ke atas hutang negara akan menghukum pembayar cukai.

Ozgur Altun, pengarah bersekutu kewangan mampan di Persatuan Pasaran Modal Antarabangsa, sebuah badan perdagangan yang berpangkalan di Zurich, berkata minat yang semakin meningkat dalam SLB adalah tindak balas kepada kebimbangan bahawa profil iklim penerbit boleh merosakkan reputasi pemiutang. “Pelabur bukan sahaja melihat betapa hijaunya bon itu tetapi bagaimana ia sesuai dengan strategi kemampanan dan alam sekitar penerbit ini. . . anda perlu menjaringkan gol dengan baik di kedua-dua pasukan.”

Penerbit harus menyasarkan untuk menetapkan sasaran “jauh di bawah dua darjah pemanasan”, merentas semua kategori pelepasan karbon, dan dalam sektor yang paling mencemarkan, mengikut piawaian untuk bon kemampanan korporat yang diusahakan oleh industri. Ia merancang untuk mengeluarkan piawaian yang sama untuk kerajaan akhir tahun ini.

Sesetengah dalam pasaran meramalkan tawaran yang lebih lembut yang dikenali sebagai “hutang untuk pertukaran alam semula jadi”, pembungkusan semula hutang berurusan dengan komitmen biodiversiti yang dilampirkan. Stok hutang komersial luar Belize telah disusun semula oleh Credit Suisse dan The Nature Conservancy tahun lepas sebagai pertukaran untuk janji oleh negara Amerika tengah bahawa ia akan membelanjakan lebih banyak untuk pemuliharaan marin.

Simon Zadek, pengerusi inisiatif oleh Nature Finance bukan untung Switzerland untuk mempromosikan hutang kerajaan berkaitan kemampanan, berkata perjanjian jenis ini adalah “percubaan”, mungkin akan direplikasi di tempat lain tahun ini.

Marciel dari SocGen berkata SLB berdaulat sukar untuk dilaksanakan dan pelancarannya akan mengambil masa. “Ia adalah satu komitmen yang besar dan keputusan yang sangat politik,” katanya, sambil menyatakan bahawa krisis tenaga yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menimbulkan tekanan kepada beberapa negara untuk meningkatkan rancangan bahan api fosil.

lresult sgp

keluaran sidney hari ini

keluaran sydney hari ini

togel singapore