site

Pemusnahan 21 ETN Barclays meletakkan struktur di atas tanah yang goyah di AS

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Keputusan Barclays untuk menghentikan hampir separuh daripada julat nota dagangan bursanya nampaknya menghakis sokongan untuk struktur di AS, tetapi analisis mendedahkan ETN menunjukkan daya tahan di Eropah.

ETN — dilahirkan dan dibesarkan di AS — ialah obligasi hutang tidak bercagar yang dikeluarkan oleh penaja, biasanya bank, yang berjanji untuk menyampaikan pulangan pendedahan pelaburan asas sebagai balasan dengan bayaran.

Mereka sering digabungkan ke dalam sektor dana dagangan bursa $10tn yang berkembang pesat. Walaupun bukan ETF secara teknikal, kedua-duanya berada di bawah payung produk dagangan bursa.

ETN telah mengalami beberapa tahun yang sukar di AS, walaupun, sering didorong oleh pendedahan esoterik mereka yang berisiko tinggi.

Pada tahun 2018, turun naik pendek XIV ETN Credit Suisse telah dimatikan selepas runtuh 90 peratus dalam satu hari. Dua tahun kemudian, bank Switzerland, yang ketika itu penaja ETN terbesar, menyahsenarai dan menggantung sembilan ETN leveraj dan songsang.

Pada Mac 2020, WisdomTree terpaksa menutup produk minyak tiga kali ganda leverajnya selepas nilainya dihapuskan oleh ketidaktentuan pasaran yang disebabkan oleh Covid.

Tahun lepas Barclays, yang kemudiannya merupakan industri nombor dua, terpaksa menggantung penciptaan unit baharu merentas kebanyakan julat ETNnya selama beberapa bulan selepas secara tidak sengaja melebihi $20.8bn terbitan nota berstruktur (termasuk ETN) yang mempunyai kelulusan kawal selia sebanyak $15.2bn.

Kini Barclays telah mendedahkan rancangan untuk menutup 21 daripada 50 iPath ETN yang tersenarai di New York, menawarkan pendedahan kepada komoditi daripada tembaga kepada kopi, pada bulan Jun.

ETN yang terjejas menyumbang $517 juta daripada $1.7 bilion yang dipegang dalam julat iPath pada akhir Mac, menurut data Morningstar Direct.

Shilpa Akella, ketua penstrukturan ekuiti untuk Amerika di Barclays, berkata bank UK itu “memberi tumpuan kepada set teras produk dan perkhidmatan yang sepadan dengan minat dan permintaan pelanggan”, dan kekal “teguh komited untuk membina kedudukan utama dalam pertukaran ekuiti global produk yang diperdagangkan”.

Akella menambah bahawa ETN yang akan digugurkan “mewakili sejumlah kecil nosional dalam portfolio keseluruhan kami dan hasil kami”. Dia tidak menolak kemungkinan Barclays melancarkan ETN baharu jika permintaan itu ada.

Penutupan itu akan mengurangkan bilangan ETN yang tersenarai di AS kepada 125, menurut Morningstar, jauh daripada kemuncak 221 pada 2019, walaupun ETF telah berkembang pada kadar yang ganas.

Aset AS di bawah pengurusan juga telah merosot, daripada paras tertinggi $27bn pada Januari 2018 kepada hanya $11bn pada akhir Mac. Lebih membimbangkan, data Morningstar menunjukkan aliran masuk bersih sebanyak $32.3bn sejak 2006, mencadangkan lebih daripada $20bn kemusnahan nilai disebabkan oleh pendedahan asas.

Keadaan di Eropah agak lebih sihat, walaupun. Diakui bilangan ETN telah jatuh dengan lebih mendadak daripada puncak 270 pada 2019 kepada hanya 94, selepas 233 produk dibatalkan pada 2020.

Walau bagaimanapun, aset kekal kukuh, pada $17.3bn, tidak jauh di bawah kemuncak $20.1bn pada Mac 2022. Akibatnya, Eropah telah menjadi pasaran yang lebih besar sejak pertengahan 2020. Orang Eropah juga telah lebih berjaya dengan pelaburan mereka, dengan kumulatif $8.7bn aliran masuk bersih bermakna mereka, secara purata, menggandakan wang mereka.

Carta lajur Pelancaran dan penutupan (termasuk penebusan Barclays akan datang) yang menunjukkan ETN AS

Hasil yang berbeza mungkin sebahagian besarnya bergantung kepada peraturan. Di AS, ETN didominasi oleh komoditi dan pendedahan berleveraj dan songsang, walaupun nota terbesar dunia, JPMorgan Alerian MLP ETN $2.6bn, melabur dalam perkongsian terhad induk.

Eropah juga mempunyai banyak ETN berleveraj dan songsang, tetapi struktur itu nampaknya telah menemui niche dalam dapat menawarkan pendedahan kepada pelbagai mata wang kripto, diterajui oleh bitcoin dan eter. Struktur sedemikian dilarang oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa di AS.

Penganalisis, bagaimanapun, kurang yakin dengan prospek ETN untuk kembali.

Kenneth Lamont, penganalisis dana kanan untuk strategi pasif di Morningstar, berkata mereka “mempunyai tempat” kerana mereka “boleh memberikan beberapa pendedahan yang mungkin tidak tersedia dalam ETF”, seperti kepada satu komoditi, walaupun pertaruhan spread selalunya alternatif yang berdaya maju.

Walau bagaimanapun, pada sisi negatifnya “terdapat lapisan risiko tambahan, melebihi pendedahan yang anda perolehi”, dalam bentuk risiko rakan niaga dengan bank pengeluar.

“Mereka menyediakan keperluan pasaran, tetapi kebanyakan pelabur tidak sepatutnya melihat mereka,” kata Lamont. “Mereka menawarkan pendedahan sampingan. Mereka sentiasa agak Wild West. Adakah mereka mati? Tidak. Adakah mereka masa depan? Mungkin tidak.”

Nate Geraci, presiden The ETF Store, berkata ETN mempunyai beberapa manfaat yang berpotensi berbanding ETF di AS, seperti “kecekapan cukai yang lebih baik, penjejakan penanda aras yang lebih ketat dan keupayaan untuk mengedar di kawasan yang sukar untuk diakses oleh pelabur”.

Namun begitu, beliau mempersoalkan sama ada rata-rata pelabur benar-benar memerlukan pendedahan kepada saham teknologi terkemuka triple-leverage seperti Apple, atau saham perlombongan emas songsang triple-leverage. “Pengeluar boleh mengatakan produk ini menjurus kepada pelabur yang lebih canggih, tetapi ia sering berakhir di tangan pelabur runcit tanpa disedari,” tambahnya.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Lebih-lebih lagi, Geraci berkata “nampaknya pelabur terus bermain biola mengikut kehendak bank yang mengeluarkan”, yang boleh menebus ETN sesuka hati.

“Dari perspektif industri yang lebih luas, saya bimbang bahawa ETN memberikan seluruh industri ETF nama yang buruk,” tambah Geraci. “Setiap kali ETN berada dalam tajuk utama, ia biasanya atas sebab negatif.

“Saya penyokong kuat untuk menyediakan pelabur akses yang lebih besar kepada pasaran kewangan, tetapi gabungan rekod prestasi bank yang lemah dalam menyokong produk ini, potensi risiko kredit dan pendedahan yang luar biasa menyebabkan saya berada dalam kem bahawa ETN harus disingkirkan. kesengsaraan mereka.”

result keluaran sgp hari ini

minta pengeluaran sydney hari ini

info keluaran sydney

keluaran hongkong malam

pengeluaran.sgp