site

Pemeriksaan kawal selia ESG dijangka memperlahankan pembangunan ETF

Pertumbuhan dana dagangan bursa yang tertumpu pada alam sekitar, sosial dan tadbir urus dijangka menghadapi kesukaran akibat daripada peningkatan penelitian kawal selia, angka industri terkemuka telah memberi amaran.

Marie Coady, pemimpin dan rakan kongsi ETF global di PwC Ireland, memberitahu Ignites Europe bahawa dia percaya ia akan mengambil masa untuk penyedia dan pengurus indeks untuk “berusaha mengikut cara mereka” melalui peraturan ESG dari segi “mengimbangkan semula indeks dan menutup jurang data”.

Andrea Murray, ketua pembangunan perniagaan di Blackwater Search and Advisory, berkata pertumbuhan ESG ETF menghadapi cabaran kerana penelitian kawal selia mula “memberi kesan” pada proses pembangunan produk.

Murray menambah bahawa akan terdapat “kemungkinan kelewatan atau reka bentuk semula idea produk” kerana perubahan kawal selia dalam pasaran “memberi kesan” pada proses pembangunan produk.

“Jika penarafan yang lebih ketat menjatuhkan produk kepada penarafan yang jauh lebih rendah, ia mungkin tidak menarik minat pelanggan institusi, yang merupakan pangkalan pelabur terbesar dan paling berkesan di Eropah,” katanya.

Artikel ini sebelum ini diterbitkan oleh Ignites Europe, tajuk yang dimiliki oleh Kumpulan FT.

Itu boleh memberi kesan yang bermakna ke atas pelaburan ETF di Eropah. Pada 2022, ESG ETF menyumbang 65 peratus daripada aliran masuk ke dalam ETF Eropah, menurut Morningstar.

Pengawal selia telah berusaha untuk menghapuskan “pencucian hijau” dengan mentakrifkan dan melabelkan pelaburan ESG. Dalam contoh terkini tentang tekanan yang semakin meningkat ke atas penyedia indeks dan dana, perubahan pada penarafan MSCI ESG dijangka mengakibatkan ratusan dana dilucutkan penarafan ESG mereka.

Pengurus aset tidak akan membuang masa mencipta produk jika mereka tidak dapat menyelesaikan masalah pelanggan atau keperluan pelaburan, kata Murray. “Ini sudah tentu boleh memperkenalkan halangan kepada kemasukan produk baharu ESG ETF,” tambahnya.

Tetapi dia menegaskan bahawa industri ETF dan orang di dalamnya adalah “berdaya tahan” dan “boleh mencari jalan untuk mengelilingi perubahan”.

“Saya tidak nampak pintu kepada produk ESG baharu dikunci sepenuhnya dalam masa terdekat,” tambahnya.

Manooj Mistry, ketua pegawai operasi HANetf, berkata beliau menjangkakan ESG ETF akan terus dilancarkan kerana “permintaan itu ada”.

Coady berkata perubahan kawal selia tidak akan memberi kesan kepada pertumbuhan dalam ESG ETF kerana “pelabur komited kepada ETF”.

Beliau berkata “hubungan perkongsian yang kuat dan mendalam” antara penyedia indeks dan pengurus aset diperlukan kerana masing-masing bergantung antara satu sama lain.

“Perkongsian itu perlu mengetahui cara menyampaikan maklumat untuk membina indeks dan mencapai hasil yang menyokong matlamat kemampanan pelabur,” katanya. “Ia memerlukan pengurus untuk menjadi lebih inovatif dan ketekunan yang besar.”

Hermin Hologan, pemimpin pengurusan kekayaan dan aset di EY untuk Eropah, Timur Tengah, India dan Afrika, berkata: “Walaupun penarafan berguna untuk pelabur dalam proses pelaburan mereka, dengan penelitian berterusan terhadap penarafan, pelabur mungkin menjadi kurang fokus pada penarafan akhir, dan melaksanakan usaha wajar yang dipertingkatkan ke atas komponen produk akhir.”

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

result singapura hari ini

totobet sdy

totobetsdy

result hk

data keluaran sgp