site

Pemegang saham Ferrovial kembali merancang untuk berpindah ke Belanda

Ferrovial, kumpulan infrastruktur Sepanyol, telah memenangi sokongan pemegang saham untuk rancangan yang dipertikaikan untuk memindahkan ibu pejabatnya ke Belanda, satu kemunduran bagi kerajaan Sepanyol yang telah mengecam langkah yang dicadangkan itu.

Kumpulan yang berpangkalan di Madrid, yang melihat langkah Belanda sebagai batu loncatan untuk menyenaraikan sahamnya di New York, pada Khamis memenangi sokongan majoriti pengundi pada mesyuarat pemegang saham untuk rancangan yang dikatakan akan menyelaraskan struktur korporatnya dengan lebih baik dengan perniagaan Amerika Utara yang besar.

Cadangan itu mencetuskan ribut politik Sepanyol awal tahun ini dan menjadikan Ferrovial, sebahagian pemilik lapangan terbang Heathrow London, syarikat Eropah terbaharu yang mencetuskan kontroversi dengan berusaha untuk mengakses kumpulan modal yang lebih besar di AS.

Pengerusi Ferrovial, Rafael del Pino, anak jutawan pengasasnya, memberitahu pemegang saham langkah itu akan “membawa syarikat itu lebih dekat dengan pelabur Amerika dan pasaran ekuiti” dan “menggalakkan pertumbuhan antarabangsanya”. Di bawah rancangan itu, Ferrovial akan mengekalkan penyenaraiannya di Madrid.

Del Pino telah digalakkan oleh pemegang saham termasuk dana lindung nilai Chris Hohn TCI, yang memiliki kira-kira 6 peratus daripada syarikat €20 bilion itu dan berkata penyenaraian AS akan meluaskan pangkalan pelaburnya dan meningkatkan harga sahamnya.

Walaupun undian hari Khamis mengatasi halangan utama untuk Ferrovial, perpindahannya ke Belanda masih belum terjamin.

Pelan itu masih boleh digagalkan jika pelabur yang memiliki lebih daripada 2.5 peratus saham – dan yang menentang langkah itu – mengambil pilihan untuk menjual semula saham mereka kepada syarikat itu. Pemegang saham mempunyai masa sehingga 13 Mei untuk memutuskan sama ada untuk melaksanakan opsyen tersebut.

Ferrovial, yang harga sahamnya kekal di bawah puncak pra-pandemi, amat berminat untuk dimasukkan ke dalam indeks Russell, yang dijejaki oleh dana yang menguruskan berbilion dolar. Syarikat itu juga berpendapat bahawa pangkalan Belanda dan penyenaraian AS akan menurunkan kos modalnya.

Namun, beberapa penganalisis yang mengikuti syarikat itu berkata penyenaraian saham di Wall Street akan mempunyai kepentingan terhad untuk prospek syarikat.

Kerajaan Sepanyol, yang bertindak balas dengan marah terhadap rancangan itu dan menuduh Ferrovial mengkhianati negara yang melimpahkannya dengan kontrak kerja awam, berkata ia tidak berusaha untuk menggagalkan syarikat itu, tetapi terus mengkritik langkahnya.

“Sepanyol sentiasa menjadi negara kita dan itu tidak akan berubah,” kata del Pino.

Awal minggu ini, Gonzalo García, setiausaha negara untuk ekonomi Sepanyol, memberitahu Ferrovial dalam surat bahawa pihak berkuasa telah membuat kesimpulan bahawa syarikat itu tidak perlu berpindah untuk disenaraikan di AS.

Ferrovial tidak bersetuju, dengan alasan tidak ada duluan bagi syarikat Sepanyol untuk menyenaraikan bahagiannya secara langsung di pasaran saham AS.

Syarikat itu berkata memindahkan ibu pejabatnya ke Belanda akan menjadi “neutral” untuk cukainya dan tidak didorong oleh kepentingan peribadi Del Pino, yang memiliki 20 peratus sahamnya melalui entiti Belanda, atau orang lain.

Ia berhasrat untuk menukar ibu pejabatnya dengan menggabungkan syarikat induknya kepada anak syarikat milik penuhnya Ferrovial International, yang telah berpangkalan di Belanda sejak 2018. Jika ia tidak menghadapi sebarang halangan lagi, syarikat itu mahu menyenaraikan sahamnya di AS pada kedudukan keempat suku.

Syarikat itu pada masa ini mempunyai lebih daripada 5,400 pekerja di Sepanyol, hampir 4,200 di AS, dan hanya sebuah pejabat kecil di Belanda. Tetapi tahun lepas ia memperoleh 82 peratus daripada pendapatannya di luar Sepanyol.

Sebagai tambahan kepada 25 peratus kepentingannya di lapangan terbang Heathrow, Ferrovial mengendalikan lapangan terbang di Glasgow, Aberdeen dan Southampton serta menguruskan terminal lapangan terbang John F Kennedy di New York. Tetapi bahagian paling berharga dalam perniagaannya ialah bahagian jalan tolnya, yang merangkumi projek di AS, Kanada, UK, Ireland, Slovakia dan Australia.

tobet sgp

pengeluaran sidny

totobagus sdy

indotogel hk

data pengeluaran sgp