site

Pemegang bon Singapura bersedia untuk menyaman Switzerland berhubung Credit Suisse

Sekurang-kurangnya 80 pelabur Credit Suisse di Singapura sedang berbincang untuk menyaman kerajaan Switzerland berhubung keputusannya untuk menghapuskan $17 bilion bon Credit Suisse atas alasan ia melanggar perjanjian perdagangan bebas.

Pemegang bon sedang bersedia untuk berhujah bahawa langkah itu melanggar perlindungan terhadap tindakan negara yang tidak adil di bawah Persatuan Perdagangan Bebas Singapura-Eropah yang ditandatangani dengan Switzerland pada 2003, menurut firma guaman Wilmer Hale, yang sedang berbincang dengan pelabur.

Tuntutan undang-undang yang berpotensi di Singapura akan membuka ruang baru dalam pertempuran undang-undang terhadap Switzerland untuk keputusannya untuk menghapuskan bon sebagai sebahagian daripada pengambilalihan tajaan kerajaan bank oleh UBS.

Firma guaman WilmerHale dan Engelin Teh Practice sedang berbincang dengan sekumpulan pejabat keluarga dan pelabur runcit kaya di negara bandar Asia yang bon tambahan peringkat 1 atau AT1 telah dihapuskan sebagai sebahagian daripada perjanjian itu.

Hutang AT1 berisiko popular di rantau ini dalam kalangan pelabur runcit. AT1 ialah kelas hutang yang direka bentuk untuk mengambil kerugian apabila institusi menghadapi masalah tetapi secara amnya dipercayai berada di atas ekuiti pada kunci kira-kira.

Pelabur setakat ini secara kolektif melabur hampir $70 juta dalam AT1, cukup untuk menarik minat empat dana litigasi global, kata dua orang yang biasa dengan perbincangan itu, sambil menambah bahawa bilangan pelabur mungkin akan berkembang.

Perbincangan Singapura juga boleh membawa kepada tindakan serupa oleh pelabur di bahagian lain di Asia, di mana sejumlah besar pengurus kekayaan, bank swasta dan individu kaya telah membeli instrumen hutang Credit Suisse.

Sekurang-kurangnya $750 juta daripada bon itu didenominasikan dalam dolar Singapura, 91 peratus daripadanya datang dari Singapura dan 7 peratus lagi dari tempat lain di Asia.

Switzerland menimbulkan kemarahan pelabur bon apabila kerajaan menggunakan ordinan kecemasan untuk menulis bon kepada sifar, walaupun ia mengatur perjanjian di mana UBS akan membayar $3.25bn kepada pemegang saham. Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan dan Pallas Partners adalah antara firma guaman yang mewakili pemegang bon AS yang berhasrat untuk menentang keputusan itu.

Tidak seperti AS, negara Asia termasuk Singapura, China, India, Korea Selatan dan Jepun mempunyai perlindungan unik di bawah perjanjian pelbagai hala yang direka untuk melindungi pelaburan asing, menurut WilmerHale.

“Terdapat hujah bahawa kerajaan Switzerland melanggar perlindungan ini dengan bertindak bertentangan dengan jangkaan sah pelabur berhubung hierarki tuntutan — bahawa pemegang bon akan berpangkat lebih tinggi daripada pemegang saham,” kata Jonathan Lim, rakan kongsi di WilmerHale yang memfokuskan pada timbang tara antarabangsa.

Berbeza dengan AS, di mana dana besar seperti Pimco dan Legg Mason merupakan pemegang jangka panjang AT1, pelabur Asia lazimnya adalah individu dan perusahaan yang lebih kecil. Pegangan pelabur Singapura adalah antara $200,000 hingga $12 juta untuk beberapa pejabat keluarga.

Peguam lain memberi amaran bahawa tuntutan mahkamah Singapura adalah “pertempuran yang sukar” dan mengurangkan peluang pelabur mendapatkan kembali wang mereka.

“Saya tidak menilai dengan teliti merit pendekatan ini tetapi saya akan mengatakan ia akan menjadi hujah yang sukar untuk dimenangi,” kata seorang pakar timbang tara antarabangsa.

Seorang pelabur, yang menjalankan perniagaan penjagaan kesihatan keluarga di Singapura, melabur $500,000 daripada simpanannya dalam bon Credit Suisse AT1 pada awal tahun.

Dia mahu saman itu diteruskan. “Saya tidak optimistik tetapi ia lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa. Saya mahukan kerusi barisan hadapan untuk menghadapi masalah ini dan saya harap saya boleh belajar sesuatu,” katanya.

Seorang usahawan bersara di Singapura berkata mereka mahu mengambil bahagian dalam tindakan undang-undang yang berpotensi kerana mereka berasa “terpesong sepenuhnya” berhubung bon selepas melabur $700,000 dalam AT1.

“Saya melabur kerana ini adalah jenama isi rumah. Sekarang saya tidak mempunyai apa-apa.”

pres sgp

pengeluaran sydney hari ini

pengeluaran sidney

data hk update

totobet sgp hari ini