site

Pemegang $17 bilion bon Credit Suisse dihapuskan di bawah pengambilalihan UBS

Pemegang bon Credit Suisse bernilai $17 bilion akan dilenyapkan pelaburan mereka berikutan pengambilalihan bank oleh UBS, dalam satu langkah mengejut yang dijangka menyebabkan ruction dalam pasaran hutang Eropah apabila ia dibuka pada hari Isnin.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian bersejarah antara bank, pengawal selia kewangan Switzerland, Finma mengarahkan SFr16bn bon tambahan peringkat satu (AT1) Credit Suisse, kelas hutang bank yang agak berisiko, akan diturunkan kepada sifar.

Credit Suisse berkata ia telah dimaklumkan mengenai keputusan itu oleh pengawal selia kerana ia memecahkan butiran akhir pengambilalihan SFr3bn oleh UBS, yang diumumkan pada petang Ahad selepas beberapa hari rundingan sengit.

“Sokongan kerajaan yang luar biasa akan mencetuskan penurunan nilai lengkap nilai nominal semua saham AT1 Credit Suisse dalam jumlah sekitar SFr16bn, dan dengan itu peningkatan dalam modal teras,” kata Finma.

Tetapi beberapa orang yang terlibat dalam merundingkan perjanjian itu berkata menghapuskan pemegang AT1 – satu langkah yang kelihatan mengejutkan pasaran – akan mempunyai kesan yang lebih luas dan berkemungkinan membawa kepada penjualan hutang bank lain.

Pedagang yang memetik harga bon AT1 Credit Suisse pada petang Ahad telah menandakannya dengan ketara selepas Financial Times melaporkan bahawa pengambilalihan UBS telah disahkan, dengan jangkaan bahawa perjanjian itu tidak akan mengakibatkan kerugian bagi pemegang bon.

“Apa yang Finma telah lakukan untuk memecahkan struktur modal akan mempunyai akibat jangka panjang untuk sebarang hutang kewangan Switzerland,” kata seorang pemegang Credit Suisse AT1.

Seorang jurubank berkata keputusan itu boleh membawa kepada “mimpi ngeri” dalam pasaran hutang Eropah, terutamanya memandangkan pemegang bon mengalami kerugian yang lebih berat yang dipaksakan ke atas mereka berbanding pemegang saham di Credit Suisse.

Walaupun AT1 biasanya dimiliki oleh pelabur bon profesional dan dana lindung nilai, ia juga popular dalam kalangan pelabur runcit dan pengurusan kekayaan di Asia.

AT1 diperkenalkan sebagai sebahagian daripada pembaharuan kawal selia pasca krisis kewangan global yang mendorong bank meningkatkan tahap modal mereka. AT1 ialah satu bentuk sekuriti boleh tukar luar jangka, atau coco, yang boleh ditukar kepada ekuiti jika bank menghadapi masalah.

Jika nisbah modal bank jatuh di bawah ambang yang telah ditetapkan, pelabur AT1 boleh kehilangan prinsip mereka atau pelaburan mereka ditukar kepada ekuiti.

Sebagai bentuk hutang bank yang paling berisiko di Eropah, AT1 biasanya menawarkan hasil yang lebih tinggi daripada bon yang lebih selamat.

Perjanjian Credit Suisse menggemakan pengambilalihan pemberi pinjaman Sepanyol Banco Popular yang terjejas pada 2017, di mana bon AT1 bank telah dihapuskan dalam contoh pertama nilai kelas aset hibrid yang runtuh dalam menyelamatkan bank Eropah.

Pengambilalihan oleh Santander telah didalangi oleh unit pengawasan Bank Pusat Eropah, Badan Resolusi Tunggal, selepas ECB menganggap bank itu “gagal atau mungkin gagal”.

restul sgp

hasil pengeluaran sydney hari ini

sdy

togel hkg 2021 hari ini

totobet.net sgp