site

Pembuat label AS mengatasi kemarau dalam terbitan bon sampah sejak kegagalan SVB

Sebuah syarikat pelabelan AS telah menjadi yang pertama memecahkan kemarau selama berminggu-minggu terbitan dalam pasaran bon sampah AS $1.4tn selepas kegawatan dalam sektor perbankan menjejaskan selera pelabur untuk hutang berisiko.

Labl, yang beroperasi sebagai Multi-Color Corporation, menyelesaikan terbitan bon $300 juta pada hari Selasa, dengan hutang itu akan matang pada 2028. Hasil daripada perjanjian itu, yang berharga dengan hasil 9.5 peratus, menurut orang yang mengetahui butirannya, akan digunakan sebahagiannya untuk membiayai pemerolehan yang berpotensi.

Walaupun urus niaga itu tidak begitu besar, Multi-Color — yang membuat label untuk makanan, minuman dan produk pengguna lain — ialah peminjam AS pertama dengan penarafan kredit gred subpelaburan untuk meneroka pasaran sejak kegagalan Silicon Valley Bank.

Kejatuhan daripada kejatuhan pemberi pinjaman telah menggagalkan permulaan yang kukuh untuk tahun untuk jualan bon hasil tinggi. Terbitan terhenti selepas kejatuhan SVB dan krisis di Credit Suisse mendorong pelabur untuk melarikan diri ke aset yang lebih selamat seperti bon kerajaan.

Pasaran hasil tinggi telah “untuk semua maksud dan tujuan, telah ditutup untuk aktiviti terbitan baharu,” kata Mike Chang, pengurus portfolio bon di Vanguard, dalam “pembalikan arah aliran yang kami lihat dalam beberapa bulan pertama ini. tahun”.

Perjanjian pada hari Selasa membawa sedikit kelegaan kepada pasaran yang telah berada di atas ais berikutan terbitan $34bn pada Januari dan Februari digabungkan, lebih besar daripada jumlah untuk separuh kedua 2022.

Walau bagaimanapun, John McClain, pengurus portfolio di Brandywine Global Investment Management, berkata seseorang itu tidak seharusnya membaca terlalu banyak mengenai perjanjian Pelbagai Warna. Beliau meramalkan beberapa pengeluar hasil tinggi “berkualiti tinggi” akan mengikuti pembuat label dengan tawaran bon sampah mereka sendiri dalam beberapa minggu akan datang.

Marty Fridson, ketua pegawai pelaburan di Lehmann Livian Fridson Advisors, menyifatkan tawaran daripada pembuat label itu sebagai “semacam langkah berani” oleh syarikat dan jurubanknya.

Beliau menambah: “Sebelum ini, kami sering melihat penaja jamin cuba membuka semula pasaran dengan nama yang terkenal dan mewah untuk menguji keadaan.”

Selepas kemarau beberapa minggu kebelakangan ini, peminjaman korporat untuk suku pertama berjumlah $37.5bn pada 28 Mac, angka terendah dalam tujuh tahun.

Sebaliknya, syarikat yang mempunyai penarafan kredit yang lebih kukuh telah mengekalkan akses yang lebih besar kepada pasaran bon. Pinjaman gred tinggi telah melebihi $374 bilion pada 2023, dengan pelabur terus membeli tawaran besar seperti bon $6.5 bilion minggu lepas yang dikeluarkan oleh UnitedHealth.

Pelabur berkata bahawa perbezaan antara terbitan berkadar gred sampah dan pelaburan menekankan kos pinjaman yang sangat tinggi yang dihadapi oleh penerbit gred rendah, dengan kadar faedah purata hampir 9 peratus untuk bon AS berisiko. Ini meningkat daripada kurang daripada 6 peratus lebih setahun lalu, sebelum Rizab Persekutuan memulakan kempen paling agresif mengetatkan dasar monetari dalam beberapa dekad.

Kegagalan bank AS yang berterusan telah menggoncang pasaran dan memburukkan lagi kebimbangan mengenai kemelesetan ekonomi tahun ini yang boleh menyebabkan kemungkiran di beberapa syarikat yang sangat berhutang.

“Dengan bermulanya krisis perbankan baru-baru ini dan tajuk utama yang berkaitan dengannya, saya fikir jangkaan orang ramai mengenai potensi kemelesetan tahun ini secara imbangan telah meningkat,” kata Chang. “Dan dengan itu telah datang toleransi risiko yang lebih rendah dan penerbangan ke kualiti.”

Namun, banyak syarikat penarafan sampah mendapati diri mereka berada dalam kedudukan yang agak baik untuk mengharungi tempoh akses terputus-putus kepada pasaran bon, setelah mengambil kesempatan daripada tempoh kadar faedah paling rendah berikutan permulaan pandemik Covid-19 untuk meminjam secara murah dan membiayai semula hutang mereka pada tempoh matang yang lebih lama.

Penerbit sedemikian “boleh datang ke pasaran apabila ia sesuai untuk mereka”, kata Fridson. “Apabila anda melihat pasaran dalam keadaan yang sangat tidak menentu, ia patut menunggu dan mungkin ia akan lebih diselesaikan.”

result.sgp

pengeluaran sidney siang

signi togel hari ini

angka hk

pengeluaran singapore