site

Pembayar cukai datang | Masa kewangan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Ia telah terbukti sangat sukar bagi Kesatuan Eropah untuk menentukan alam semesta saham dan bon yang boleh dipegang oleh €4.6tn ($5.04tn) atau lebih daripada “dana mampan” yang didaftarkan dalam blok itu.

Pengurus aset yang kecewa telah menarik €175 bilion dana daripada kategori terhijau selepas EU memberitahu mereka bahawa mulai Januari 2023 ini sepatutnya mengandungi “pelaburan mampan” secara eksklusif— tanpa menjelaskan dengan jelas perkara yang akan dikira sedemikian di mata pengawal selia.

Oleh itu, ia melegakan pelabur apabila cawangan eksekutif EU menjelaskan minggu lalu bahawa pengurus dana secara amnya bebas untuk memutuskan perkara yang dikira sebagai mampan, dan berkata mereka akan diberi “pelabuhan selamat” untuk dana yang menjejaki penanda aras iklim bercita-cita tinggi tertentu.

Ia dilihat oleh sesetengah pihak sebagai pengakuan bahawa keputusan beretika tidak boleh ditangkap oleh satu buku peraturan undang-undang — dan tanda selamat datang bahawa pihak berkuasa EU mahu memberi pemain pasaran kebebasan untuk bereksperimen dengan idea berbeza tentang cara mengambil bahagian dalam peralihan hijau.

Beberapa masalah dengan peraturan pendedahan perdana kekal:

  1. Penjelasan itu sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak flip-flopping. Dana bernilai berbilion euro yang menjejaki penanda aras iklim tertentu kini boleh bertukar kembali kepada kategori “paling hijau”, yang dikenali sebagai “Perkara 9”, hanya beberapa bulan selepas membuang label.

  2. Ia tidak menyelesaikan kebimbangan mengenai taksonomi, percubaan EU yang berasingan untuk menentukan syarikat yang “hijau”. Buku peraturan ini menghadapi cabaran di mahkamah daripada aktivis semalam berhubung kemasukan gas dan nuklear.

  3. Dan EU mahupun UK belum lagi bersetuju mengenai pelabelan dan peraturan penamaan yang jelas untuk dana hijau — menimbulkan rasa tidak senang tentang cara memasarkan dana.

Juga hari ini: bagaimana untuk memujuk syarikat supaya lebih telus mengenai cukai. Patrick Temple-West dan Stephen Foley melaporkan perspektif daripada pelabur aktivis. Dan saya menggali usaha EU untuk menggunakan tekanan melalui dana hijau. –Kenza Bryan

PS. Sertai kolumnis FT Stephen Bush yang memenangi anugerah, penulis surat berita Inside Politics kami, editor dasar awam Peter Foster dan rakan sekerja lain dalam talian hari ini semasa mereka membincangkan masa depan politik Britain. Daftar di sini secara percuma.

Pelabur ESG berkumpul di sekitar ketelusan cukai

Seperti yang diserlahkan oleh Simon dari Davos pada bulan Januari, golongan elit korporat tidak mahu bercakap tentang pembayaran cukai.

Tetapi semakin banyak, berjinjit di sekitar bil cukai bukan lagi pilihan untuk syarikat global. Komuniti pelabur ESG kini menuntut lebih banyak syarikat mendedahkan pembayaran cukai mereka.

Minggu lalu, ExxonMobil dan Chevron berkata mereka akan menghadapi undian pemegang saham mengenai ketelusan cukai pada mesyuarat tahunan mereka pada akhir Mei. Gabungan pelabur dan aktivis mahu syarikat-syarikat ini memulakan pelaporan cukai negara demi negara, dengan alasan bahawa “penghindaran cukai adalah pemacu utama ketidaksamaan”.

Syarikat berhujah mereka memberikan maklumat ini secara sulit kepada pihak berkuasa cukai. Mengeluarkannya secara terbuka menimbulkan “risiko besar bahawa maklumat boleh disalahertikan”, kata Exxon.

Tetapi sesetengah syarikat telah mula melaporkan pembayaran cukai negara demi negara.

Shell pada 2019 berkata ia akan melaporkan bil cukainya di negara apabila ia menjalankan perniagaan. “Adalah lebih penting daripada sebelumnya bahawa kami terbuka tentang pembayaran cukai kami supaya orang ramai dapat memahami jumlah yang kami bayar dan sebabnya,” kata ketua pegawai kewangan Shell, Jessica Uhl.

Bagi syarikat yang melaporkan pembayaran cukai negara demi negara, “Saya tidak mendengar daripada mereka bahawa ia mempunyai sebarang kesan negatif”, Louise Schreiber, ketua penyelidikan kemampanan bersama di Mirova, memberitahu kami. “Kami akan terus menyokong ketelusan cukai di [company] mesyuarat agung,” katanya.

Dana pencen minyak Norway memberitahu kami: “Kami menganggap pelaporan negara demi negara awam sebagai elemen teras pendedahan cukai korporat yang telus.”

Persoalan utama untuk petisyen ini ialah sama ada pengurus aset besar seperti BlackRock dan Vanguard akan mengundi menyokong atau tidak. Tahun lepas, Vanguard dan BlackRock mengundi menentang cadangan ketelusan cukai serupa di Cisco dan Amazon.

BlackRock berkata tahun lepas apabila ia mengundi menentang cadangan cukai Cisco bahawa “pendedahan tambahan mungkin diperlukan pada masa hadapan” tetapi bahawa “syarikat itu menyediakan pendedahan terperinci tentang sumbangan cukai pendapatannya mengikut keperluan AS”. (Patrick Temple-West dan Stephen Foley)

Pengurus aset harus mendedahkan kebimbangan pengelakan cukai dalam dana hijau, kata pihak berkuasa EU

Bahamas adalah salah satu negara yang disenaraikan dalam senarai ‘bidang kuasa bukan koperasi untuk tujuan cukai’ EU © AP

Cara mudah untuk melakukan pelaburan hijau telah lama bergantung pada syarikat teknologi rendah karbon semula jadi seperti Meta untuk meningkatkan pulangan tanpa terlalu banyak usaha.

Selepas mendapat pukulan tahun lepas, saham teknologi telah mula pulih. Sesetengah dana yang diklasifikasikan sebagai “hijau” di bawah peraturan EU, seperti ETF keselamatan siber yang ditawarkan oleh Rize atau WisdomTree, kini memegang 100 peratus pelaburan mereka dalam saham teknologi.

Tetapi pengurus dana hijau tidak lama lagi mungkin perlu berfikir lebih keras tentang sama ada ia bernilai memegang syarikat yang skandal cukainya mungkin membayangi sebarang faedah daripada menjadi rendah karbon.

Tiga pihak berkuasa penyeliaan Eropah mengesyorkan minggu lepas bahawa peraturan pelaporan blok untuk dana hijau, yang dikenali sebagai Peraturan Pendedahan Kewangan Lestari, harus diperluaskan untuk membolehkan pengurus aset mendedahkan jumlah pendapatan syarikat penerima pelaburan yang dilaporkan di kawasan perlindungan cukai.

Di bawah cadangan itu, pengurus dana juga perlu mendedahkan bahagian pekerja dalam syarikat yang memperoleh gaji rendah berbanding penanda aras nasional, dan sama ada syarikat campur tangan dalam pembentukan kesatuan sekerja.

Kumpulan teknologi tidak asing dengan cukai dan kontroversi hak pekerja. “Silicon Six” — Amazon, Meta, Alphabet, Netflix, Apple dan Microsoft — mungkin kurang membayar cukai sebanyak hampir $150bn antara 2010 dan 2020, menurut laporan oleh kumpulan kempen Yayasan Cukai Adil.

Dan sehingga setahun yang lalu, tiada gudang Amazon di AS diwakili oleh kesatuan (hanya satu sekarang). Ia telah dituduh menggunakan teknik kontroversi seperti mesyuarat wajib “penonton tawanan” untuk membincangkan tema anti-kesatuan, yang diadakan semasa waktu kerja.

Tumpuan SFDR yang diperbaharui pada isu kemasyarakatan boleh mengubah secara halus saham mana yang berakhir dalam dana hijau.

Dana yang mempunyai tema atau objektif pelaburan yang mampan di bawah peraturan pendedahan SFDR (yang membawanya dikenali sebagai dana “Perkara 8” atau “9”), semakin menjadi pilihan utama pelabur runcit yang berminat dalam kemampanan.

“Bukti kami menunjukkan pelabur lebih berminat dengan dana Artikel 8 atau 9 berbanding dana lain — itu jelas sekali,” kata Jane Ambachtsheer, ketua kemampanan Pengurusan Aset BNP Paribas, kepada Moral Money.

Dan di kalangan pelabur ini, selera untuk menangani isu sosial seperti cukai dan hak pekerja semakin meningkat, kata Ambachtsheer.

Negara yang dianggap sebagai “bidang kuasa bukan koperasi untuk tujuan cukai” oleh EU

“S” juga menjadi topik hangat bagi Amundi, pengurus aset terbesar di Eropah. Vincent Mortier, ketua pegawai pelaburan kumpulan itu, memberitahu Moral Money bahawa pelabur institusi semakin mendesak untuk mendapatkan dana yang tertumpu pada idea peralihan yang adil – pendekatan menyeluruh untuk tidak membahayakan pekerja, pengguna atau planet ini – bukan hanya alam sekitar. “Ia adalah topik yang sangat penting. . . Kami mendapat lebih banyak permintaan.”

Persoalannya ialah sama ada pendedahan memalukan pengurus aset cukup untuk membuat mereka membuang syarikat yang berprestasi paling teruk daripada dana hijau. Ini mungkin bergantung pada jumlah perhatian yang diberikan oleh pelabur terhadap pendedahan tersebut. Di bawah cadangan itu, pengurus dana juga perlu menyediakan pelabur “papan pemuka” maklumat ESG yang dipermudahkan, yang sepatutnya memudahkan proses ini. –Kenza Bryan

Bijak membaca

Dua pengurus aset utama sedang berbincang dengan kumpulan tenaga ExxonMobil berhubung rancangan iklimnya, lapor rakan sekerja kami Emma Dunkley, menjelang mesyuarat tahunannya bulan depan. Salah satu daripada ini, Pengurusan Pelaburan Undang-undang dan Am UK, berkata ia telah melepaskan saham Exxon daripada beberapa dananya atas kebimbangan ia gagal menangani risiko iklim.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

result sgp hr ini

peng sdy

totobet sdy hari ini

angka result hk

totobet data singapura