site

Pembaharuan SEC kepada dana bersama akan menjejaskan pelabur

Penulis ialah presiden dan ketua eksekutif Institut Syarikat Pelaburan

Dana bersama telah menjadi asas kepada pelaburan runcit Amerika selama hampir satu abad. Mereka mendemokrasikan pelaburan, mempersembahkan cara pertama yang berkesan untuk kelas pertengahan mengumpulkan aset untuk mencapai pulangan pasaran. Tetapi Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS telah mencadangkan kerja semula cara dana bersama dinilai, dibeli dan dijual — yang mengancam untuk merosakkan produk ini secara kekal.

SEC mahu menghendaki harga swing untuk semua dana bersama, yang akan melibatkan dana perlu “mengayunkan” harga saham harian mereka, menukar nilai aset bersih pada bila-bila masa transaksi, seperti penebusan besar, melepasi ambang yang dimandatkan oleh SEC. Tidak seperti di Eropah, di mana harga swing adalah pilihan, SEC mahu mendorong dana ke dalam rejim satu saiz untuk semua tanpa menangani cabaran operasi yang besar untuk melaksanakan dasar sedemikian.

Sebagai sebahagian daripada cadangan agresif ini, agensi itu akan memaksa dana untuk melaksanakan “penutupan keras” untuk pesanan pada pukul 4 petang Waktu Timur. Sebarang pesanan yang belum sampai ke dana pada masa itu tidak akan diterima dan diberi harga sehingga keesokan harinya. Perubahan dramatik ini adalah kononnya supaya dana boleh menggunakan harga swing berdasarkan aliran. Namun ia memerlukan broker dan rancangan persaraan untuk mengenakan masa pemotongan yang jauh lebih awal untuk pesanan, bermakna pelabur akan kehilangan akses penuh kepada dagangan pada harga hari ini semasa waktu pasaran biasa.

Ini mungkin terdengar seperti soalan kecekapan. Pada hakikatnya, ia sedang mengolah semula keseluruhan saluran paip pasaran dana. Jika pesanan sampai ke broker anda (dan bukan dana) hanya beberapa jam sebelum pemotongan, pesanan itu tidak akan menerima harga hari ini. Sebaliknya, ia akan ditolak ke hari esok. Bagi berjuta-juta rakyat Amerika yang menggunakan dana bersama untuk menyimpan untuk kolej atau persaraan — 100 juta, menurut data kami — ini akan menyebabkan kekeliruan besar. Dan ia akan mendiskriminasi rakyat Amerika mengikut zon waktu. Ketidakadilan yang wujud telahpun mendapat kritikan dua parti daripada Kongres.

SEC mendakwa bahawa harga ayunan mandatori akan menangani pencairan: idea bahawa penebusan pemegang saham mengenakan kos kepada mereka yang tinggal dalam dana. Tetapi ini adalah sifat pelaburan kolektif — semua orang masuk dan keluar pada satu ketika. Tambahan pula, kami menganggarkan bahawa jumlah sebenar pencairan harian adalah secara purata hanya seperseratus hingga persepuluh mata asas, terlalu kecil untuk memberi insentif kepada penebusan dan hampir tidak sedikit berbanding dengan pulangan jangka panjang yang diterima pelabur daripada dana.

Alasan yang lebih berkemungkinan untuk cadangan itu ialah SEC cuba untuk menenangkan bank pusat, yang selama bertahun-tahun telah mengadu bahawa dana terbuka lebih berisiko daripada bank kerana apa yang dipanggil “masalah ketidakpadanan kecairan” menjadikan mereka terdedah kepada larian.

Malangnya, ketidakstabilan larian dalam sektor perbankan dalam beberapa minggu kebelakangan ini mengesahkan bahawa fokus sempit pembuat dasar terhadap dana terbuka telah tersasar. Dan terdapat sedikit bukti bahawa harga swing mandatori akan banyak membantu untuk mengubah tindak balas pelabur terhadap kegawatan ekonomi. Ini boleh terdiri daripada sempang untuk tunai disebabkan ketidaktentuan kewangan, kepada kekurangan kecairan dalam pasaran pembiayaan jangka pendek, kepada krisis kredit, atau kepada perubahan mendadak dalam keadaan makroekonomi. Menjadikan pasaran lebih berdaya tahan menghadapi cabaran yang timbul dalam situasi ini harus menjadi keutamaan tertinggi bagi bank pusat dan SEC.

Cadangan itu tidak disokong oleh data dan hampir tidak menangani kos atau faedah kepada pelabur. Dana itu sendiri juga akan menanggung kos yang besar, dengan “tutup rapat” memerlukan peningkatan sistem untuk semua pengguna termasuk penjaga dan ejen pemindahan. Ia juga tidak semestinya berisiko mengganggu pasaran modal AS apabila pelabur beralih ke produk lain. Sungguh ironis bahawa SEC menghantar AS ke arah ini apabila promosi penyertaan pelabur runcit yang mantap dalam pasaran modal nampaknya menjadi matlamat besar di tempat lain di dunia, seperti strategi pelaburan runcit EU.

SEC harus bertindak dengan sangat berhati-hati: cadangannya yang tidak dapat dilaksanakan adalah berita buruk bagi pelabur dana bersama 100 juta negara.

sgp hari ini

pengeluaran sd

togel sydney

angka keluar hk

www.totobet.com singapore