site

Pelombong emas Newmont menaikkan bidaan pengambilalihan untuk pesaing Newcrest kepada $19.5bn

Pelombong emas terbesar dunia Newmont telah menaikkan tawarannya untuk Newcrest pesaing Australia kepada $19.5bn kerana ia membida untuk menyelesaikan salah satu pengambilalihan terbesar sebuah syarikat Australia dan mewujudkan kuasa global untuk logam berharga itu.

Newmont mula-mula mendekati pelombong Australia, yang diasaskan oleh Newmont pada 1960-an tetapi dipisahkan 30 tahun lalu, pada bulan Januari. Tawaran semua sahamnya pada Februari menilai syarikat itu hampir $17bn tetapi ditolak oleh lembaga Newcrest.

Bidaan itu mewakili permulaan gelombang penyatuan utama dalam sektor komoditi global, yang termasuk langkah BHP ke atas saingan yang lebih kecil OZ Minerals dan tawaran tanpa diminta Glencore untuk Teck Resources Kanada.

Beberapa pembida berpotensi yang paling jelas untuk Newcrest dengan cepat menolak diri mereka daripada perang bidaan, dan pelamar ASnya, yang berhasrat untuk mengekalkan penyenaraian di bursa saham Australia jika ia berjaya, telah menambah baik syarat tawaran indikatifnya untuk menggoda sasarannya membuka bukunya secara eksklusif.

Bidaan baharu itu — dilabel terbaik dan muktamad oleh Newmont dan 16 peratus lebih tinggi daripada tawaran sebelumnya — akan menyaksikan pemegang saham Newcrest mengawal 31 peratus syarikat itu. Newcrest berkata pada hari Selasa ia akan memberikan akses kepada bukunya untuk membolehkan kerja usaha wajar.

Newmont sudah pun menjadi pengeluar emas terbesar dunia dan akan meningkatkan pendedahannya kepada sumber tembaga berharga melalui perjanjian itu. Peningkatan juga akan membantu syarikat meningkatkan pendedahannya kepada dana pelaburan pasif.

Pelabur yang menolak tawaran asal mencadangkan syarat yang dipertingkatkan sudah cukup untuk mendapatkan sokongan mereka.

Simon Mawhinney, pengarah urusan pemegang saham terbesar Newcrest Allan Gray, memberitahu Financial Times bahawa Newcrest kekal di bawah nilai berdasarkan potensi aset perlombongannya, tetapi bidaan yang lebih baik itu “mencapai keseimbangan” untuk perjanjian yang munasabah. Dia berkata dia akan menyokongnya jika ia dipersetujui secara rasmi — melainkan tawaran yang lebih tinggi muncul daripada pesaing — kerana dia akan dapat mengekalkan pendedahannya kepada peluang pertumbuhan Newcrest.

Saham Newcrest naik 5 peratus kepada A$29.74, mengekori harga tawaran baharu yang menilai syarikat Australia itu lebih daripada A$32 sesaham.

Penganalisis berhujah bahawa tawaran baharu itu sudah mencukupi untuk menyelesaikan perjanjian itu, dengan pelabur Australia bersedia untuk mendapat manfaat daripada pendedahan kepada asas aset yang lebih besar dan lebih pelbagai. Pengawal selia mungkin masih boleh bersuara, dengan empat daripada lima lombong emas terbesar Australia akan dimiliki oleh syarikat AS itu.

Tom Palmer, ketua eksekutif Newmont, berkata dalam satu kenyataan bahawa sektor perlombongan sedang memasuki “era baharu” di mana kemampanan dan penciptaan nilai jangka panjang akan dipertahankan pada standard yang lebih tinggi. “Urus niaga ini akan mengukuhkan kedudukan kami sebagai syarikat emas terkemuka dunia dengan menyertai dua pengeluar emas kanan utama sektor itu dan menetapkan standard baharu dalam perlombongan yang selamat, menguntungkan dan bertanggungjawab,” katanya.

Perjanjian itu akan menjadi yang terbaru dalam siri tawaran mega di pasaran Australia termasuk penjualan Lapangan Terbang Sydney, pengambilalihan Afterpay oleh syarikat pembayaran Block dan penggabungan operasi minyak dan gas BHP dengan Woodside.

keluaran hk malam ini

pembukaan sydney

togel hari ini sydney

hk malam ini keluar berapa

totobet result sgp