site

Pelarian Crypto Do Kwon ditangkap di Montenegro, kata menteri dalam negeri

Pihak berkuasa di Montenegro telah menahan seorang individu yang dipercayai pelarian Korea Selatan Do Kwon, usahawan crypto di sebalik letupan $40bn token digital terraUSD dan luna tahun lepas.

Dalam satu kenyataan di Twitter, menteri dalam negeri Montenegro Filip Adzic berkata “bekas raja mata wang kripto” telah ditahan oleh polis di Lapangan Terbang Podgorica dengan dokumen yang dipalsukan.

Kejatuhan syiling terraUSD tahun lepas telah mencetuskan kejatuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam pasaran kripto yang menyelubungi ramai pemain terkemuka industri. Kwon, pengasas bersama Terraform Labs, didakwa atas penipuan dan pelanggaran undang-undang pasaran modal di negara asalnya dan mencetuskan pemburuan antarabangsa selepas pihak berkuasa tidak dapat mengesannya.

Pihak berkuasa Korea Selatan berkata tahun lalu bahawa dia telah mengembara ke negara yang tidak diketahui, dipercayai Serbia, melalui Dubai selepas meninggalkan Singapura, di mana Terraform beribu pejabat. Pasport Korea Selatannya juga telah dibatalkan. “Kami sedang menunggu pengesahan rasmi identiti,” tambah Adzic.

Kemerosotan syiling terraUSD dan luna telah menjejaskan ratusan ribu pelabur, yang kebanyakannya tertarik dengan skim di mana pelanggan boleh meminjamkan syiling terra mereka untuk hasil sehingga 20 peratus.

TerraUSD, stablecoin, direka untuk menghubungkan pasaran tradisional dan crypto. Pedagang menggunakannya seperti wang tunai atau simpanan nilai antara perdagangan crypto. Kebanyakan menjejaki nilai dolar satu untuk satu tetapi terra sepatutnya disimpan selaras dengan pengekodan algoritma, jadi ia tidak perlu disokong oleh aset keras.

Kwon dan Terra juga telah disaman oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS kerana didakwa mengatur penipuan mata wang kripto yang membawa kepada kerugian berbilion dolar dengan menjual sejumlah aset digital yang tidak didaftarkan dengan betul dengan pengawal selia.

SEC berkata, penipuan yang didakwa berlaku antara April 2018 dan Mei 2022.

Pada bulan Mei tahun lalu, tambatan terraUSD runtuh secara dramatik, mencetuskan krisis keyakinan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam pasaran crypto yang menjerumuskan syarikat seperti Celsius dan Three Arrows Capital ke dalam muflis.

Kejatuhan terraUSD mencetuskan kebimbangan di kalangan pengawal selia antarabangsa bahawa industri stablecoin menimbulkan risiko kestabilan kepada kewangan yang mantap apabila kripto menjadi lebih bersepadu dengan sistem pembayaran konvensional.

Pada September tahun lalu, Interpol mengeluarkan notis merah terhadap Kwon, mewakili rayuan kepada penguatkuasa undang-undang di seluruh dunia untuk menangkap bos Terraform. Sejak kehilangannya, Kwon terus membuat kenyataan di media sosial tanpa berkongsi lokasinya.

Kementerian Dalam Negeri Terraform dan Montenegro tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

keluaran result sgp

peng sdy

totobet sidney

angka result hk

www.totobet.com singapore