site

Pelan dagangan saham EU berisiko mencederakan pelabur kecil, memberi amaran kepada CEO Euronext

Ketua pengendali bursa terbesar di Eropah telah mengkritik cadangan penciptaan pangkalan data perdagangan saham pusat EU, memberi amaran bahawa pelabur runcit berisiko menjadi mangsa kepada peniaga yang lebih canggih.

Stéphane Boujnah, ketua eksekutif Euronext, memberitahu Financial Times bahawa rancangan untuk pangkalan data langsung yang disatukan bagi perdagangan harga saham dan bon di seluruh Eropah boleh mewujudkan banyak peluang perdagangan untuk firma yang lebih besar dengan jangkauan yang lebih luas, sambil membahayakan pelabur yang lebih kecil dengan menyebabkan mereka tidak dapat akses harga terbaik.

“Masa sebenar bermakna menjadi [ . . .] mangsa arbitraj,” katanya. “Kami ragu-ragu dengan faedah pita disatukan pra-dagang,” tambahnya, merujuk kepada elemen pangkalan data harga yang dicadangkan.

Pegawai EU sedang menjalankan semakan untuk mencuba dan menjadikan pasaran modal Eropah lebih cekap dan dengan itu menarik kepada pelabur. Pengendali bursa, broker dan pengurus aset adalah antara mereka yang telah melobi penggubal undang-undang secara agresif mengenai rancangan itu selama berbulan-bulan.

Antara cadangan yang paling dipertikaikan ialah potensi pengenalan pita disatukan — pangkalan data langsung yang direka untuk mengatasi isu kawasan perdagangan patchwork dan suapan data. Suruhanjaya Eropah berusaha untuk mengikut jejak langkah AS di mana Bursa Saham New York, Nasdaq dan tempat dagangan lain bersama-sama menerbitkan data ekuiti masa nyata termasuk harga dan volum saham.

Pita disatukan pra-dagangan akan menunjukkan maklumat harga masa nyata, manakala pita selepas dagangan akan merekodkan urus niaga yang telah selesai.

Mereka yang menentang pita pra-perdagangan berpendapat bahawa pelabur runcit khususnya akan rugi dengan tidak dapat mengakses semua tempat perdagangan yang terbuka kepada pemain institusi seperti dana lindung nilai dan peniaga yang dipacu komputer sepantas kilat, yang akan mendapati lebih mudah untuk dieksploitasi. anomali harga.

Boujnah memihak kepada pita pasca perdagangan tetapi berkata pangkalan data pra-dagang berisiko mencipta “peluang arbitraj terhadap mereka [investors] dengan platform berkadar rendah” yang tidak boleh mengakses semua tempat dagangan dengan mudah, dan bahawa “padang permainan bukan tahap benar-benar mewujudkan pemecahan pembentukan harga dan mencairkan ketelusan, mewujudkan kelegapan”.

Badan pemikir Eurofi yang berpangkalan di Paris menulis tahun lepas bahawa “pelabur runcit yang tidak dapat melibatkan diri dalam arbitraj harga antara pelbagai pasaran, tidak seperti peniaga frekuensi tinggi, mungkin tidak akan mendapat banyak manfaat daripada pita disatukan masa nyata”.

Pembekal data sebahagian besarnya menyokong cadangan tersebut. Euronext ialah salah satu daripada 14 bursa yang telah bersetuju untuk bekerjasama dalam menyediakan pita ekuiti di seluruh EU. Bagaimanapun, Boujnah berkata dia lebih suka “perdagangan pos masa nyata [tape] ditambah dengan gambaran pra dagangan” dan bukannya maklumat harga pra-dagang masa nyata yang berterusan.

Pita yang disatukan akan memerlukan pertukaran yang membekalkan data untuk berkongsi hasil. Persekutuan Bursa Sekuriti Eropah tahun lepas menunjukkan “ancaman berpotensi masa nyata [consolidated tape] kepada daya maju pertukaran yang lebih kecil”.

Pengurus aset sebahagian besarnya memihak kepada perpindahan kepada pita yang disatukan. Persatuan Pengurusan Dana dan Aset Eropah, yang mewakili lebih daripada 4,500 pengurus aset di EU, telah menyokong penciptaannya, dengan mengatakan ia akan menyediakan pelabur dengan lebih ketelusan.

Jawatankuasa Ekonomi parlimen Eropah bersedia untuk memulakan rundingan mengenai cadangan kajian semula Pasaran dalam Peraturan Instrumen Kewangan (Mifir) dengan Majlis Eropah negara anggota dan Suruhanjaya dengan tujuan mencapai persetujuan akhir tahun ini.

Boujnah juga menyeru agar “pengantara dalaman yang sistematik”, iaitu firma pelaburan seperti bank yang boleh melaksanakan dagangan di luar bursa, untuk dilayan seperti bursa saham. “Satu-satunya tempat di mana harga harus dibentuk ialah buku pesanan yang betul, bukan dalam rekod harga bayangan,” katanya. Beliau menambah bahawa firma sedemikian bertindak “seperti jenis Uber yang dibenarkan untuk tidak mematuhi kod pemanduan” dan jika mereka berkembang terlalu besar maka “yang boleh mencipta potensi . . . segala macam risiko dan tekanan sistemik”.

Boujnah juga menggesa larangan pembayaran untuk aliran pesanan, amalan perdagangan kontroversi yang menjadi tumpuan semasa kegilaan saham meme 2021, di mana broker runcit menjana wang dengan menjual pesanan pelanggan mereka kepada firma perdagangan besar.

“Kami berharap [EU Mifir negotiations] akan memberi tumpuan kepada apa yang baik untuk mengurangkan pemecahan dan meningkatkan ketelusan,” tambahnya.

resultan sgp

peng sdy

togel sdy 2023

angka hasil hk

pengeluaŕan hk