site

Pelabur untuk menekan TotalEnergies mengenai matlamat iklim

Sebuah kumpulan aktivis terkemuka dan 17 pelabur lain telah memfailkan resolusi pemegang saham yang menyeru TotalEnergies Perancis untuk melakukan lebih banyak lagi untuk mengurangkan pelepasannya menjelang 2030, satu langkah yang akan membayangkan menarik balik beberapa projek gasnya dan melabur dengan lebih agresif dalam tenaga boleh diperbaharui.

Aktivis pemegang saham Belanda Ikuti Ini membawa usul itu menjelang mesyuarat pemegang saham Total pada 26 Mei, mengulangi tekanan bahawa kumpulan itu juga sedang mencari untuk meletakkan kumpulan minyak besar lain seperti BP, Shell, Chevron dan ExxonMobil.

Bersama-sama dengan pelabur yang memegang kira-kira 1 peratus daripada modal Total, kumpulan itu menyeru Total untuk menjadi lebih agresif dalam sasaran Skop 3nya — karbon yang dihasilkan apabila produk yang dijual oleh syarikat terbakar, dan yang merupakan sebahagian besar daripada semua pelepasan daripada kumpulan minyak dan gas.

Dalam resolusi yang dilihat oleh Financial Times, para pelabur berkata mereka menganggap bahawa sasaran 2030 Total tidak sejajar dengan cita-cita Perjanjian Iklim Paris, dan matlamat untuk mengekalkan pemanasan global jauh di bawah 2 darjah Celsius melebihi paras pra-industri.

“Strategi sepenuhnya terpulang kepada lembaga pengarah,” kata Mark van Baal, pengasas Follow This. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, untuk menyelaraskan dengan matlamat iklim Paris “kita memerlukannya untuk menawarkan tenaga boleh diperbaharui pada skala”, tambahnya.

“Kami berurusan dengan syarikat yang tidak mahu berubah. Sudah tentu, mereka mahu melabur sedikit dalam tenaga boleh diperbaharui tetapi sebahagian besarnya adalah dalam bahan api fosil, dan mereka mahu kekal sebagai syarikat minyak dan gas selama mungkin,” katanya.

TotalEnergies telah meramalkan bahawa pelepasan Skop 3nya akan berada pada kurang daripada 400 juta tan CO₂ bersamaan (CO₂) menjelang 2030. Tetapi ini berbanding dengan 389 juta tan CO₂ bersamaan tahun lepas, bermakna ia hampir tidak akan menurun pada tahun-tahun akan datang.

Kumpulan itu telah mempertahankan pendiriannya dengan mengatakan ia mengekalkan matlamat ini sambil meningkatkan pengeluaran tenaganya dan lebih banyak berputar ke arah gas, bahan api yang menggantikan arang batu yang lebih mencemarkan di dunia. Ia juga mempunyai matlamat untuk mengurangkan pelepasan Skop 3 daripada produk petrolnya sebanyak lebih 30 peratus pada 2030 berbanding 2015.

Syarikat itu tidak mempunyai ulasan segera mengenai resolusi itu, yang tidak akan mengikat.

Jumlah meningkatkan belanjawan pelaburan tahunannya dalam projek tenaga bersih kepada lebih daripada $5 bilion untuk tahun ini daripada lebih $4 bilion sebelumnya, walaupun kebanyakan pelaburan $16 bilion-$18 bilion dikhususkan untuk kawasan lain, termasuk minyak.

“Perkara pertama yang kami ingin lihat [from Total] adalah untuk mengurangkan pelaburan dalam minyak dan gas,” kata Bertille Knuckey, ketua pelaburan bertanggungjawab di Sycomore Asset Management, salah seorang pelabur di sebalik usul itu bersama Edmond de Rothschild, Mandarine Gestion dan La Banque Postale.

Tahun lepas, Percubaan Ikuti Ini untuk mengemukakan resolusi iklim yang mengikat telah disekat oleh Total. Syarikat itu mengemukakan usul iklimnya sendiri, yang ditolak oleh 11 peratus pelabur.

Pada tahun 2020, usul iklim sebelumnya yang diketuai oleh pengurus aset Perancis Meeschaert mendesak Total untuk melakukan lebih banyak lagi terhadap pelepasan mendapat sokongan daripada 17 peratus pelabur.

Sokongan untuk gerakan iklim yang dikemukakan di syarikat minyak lain pada tahun lepas terhenti dan malah tergelincir selepas momentum berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Beberapa pelabur utama berkata resolusi telah menjadi terlalu preskriptif.

result sgp malam ini

pengeluaran sidney siang

sdy hari ini togel

angka hk

totobet singapura