site

Pelabur terperangkap dalam ETF Kanada selepas larangan perdagangan

Pelabur dalam satu set dana dagangan bursa Kanada menghadapi terperangkap untuk tempoh yang berpanjangan selepas pengawal selia mengenakan larangan dagangan “tidak pasti” ke atas dana tersebut.

Perdagangan pasaran utama dan sekunder telah digantung dalam 11 ETF selepas penaja mereka, Emerge Canada, gagal memfailkan penyata kewangan yang telah diaudit pada tarikh akhir 31 Mac.

“Perintah pemberhentian perdagangan” yang dikenakan oleh Suruhanjaya Sekuriti Ontario bermakna kedua-dua penciptaan dan penebusan saham dalam dana telah dihentikan, dan pelabur sedia ada tidak boleh menjual unit mereka kepada pelabur lain dalam pasaran sekunder.

“CTO bermakna walaupun kami masih aktif menguruskan strategi dan prestasi kami berterusan, kecairan tidak boleh dicapai kerana tidak boleh ada sebarang penciptaan/pembelian unit atau penebusan/penjualan unit,” kata Lisa Langley, ketua eksekutif Emerge Canada, dalam kenyataan.

Penganalisis berkata larangan perdagangan tidak pernah berlaku sebelum ini untuk ETF di mana-mana sahaja di dunia.

“Saya telah mendengar tentang perintah pemberhentian perdagangan yang sama dikeluarkan untuk syarikat individu, tetapi CTO untuk pembekal ETF adalah yang pertama bagi saya,” kata Bryan Armour, pengarah penyelidikan strategi pasif, Amerika Utara, di Morningstar.

Deborah Fuhr, pengasas bersama ETFGI perundingan, berkata dia tidak mengetahui sebarang kes perdagangan ETF sebelum ini digantung kerana kegagalan untuk memfailkan akaun.

Bagaimanapun, ETF telah digantung atau dinyahsenarai atas pelbagai sebab lain, seperti gagal memenuhi kriteria minimum untuk saiz aset atau bilangan pelabur, atau kerana perdagangan dalam beberapa atau semua sekuriti asas telah dihentikan, katanya.

Ini berlaku tahun lepas apabila dagangan dalam ETF ekuiti Rusia digantung selepas pencerobohan Ukraine, kata Todd Rosenbluth, ketua penyelidikan di perundingan VettaFi.

Suruhanjaya Sekuriti Ontario memberitahu FT bahawa ia tidak pernah “sebelum ini mengambil tindakan serupa terhadap keluarga ETF”. Ia berkata CTO dikeluarkan untuk “tempoh masa yang tidak ditentukan” dan bahawa “apabila CTO dikeluarkan tanpa tarikh luput, ia akan kekal berkuat kuasa sehingga . . . bila dan jika syarikat atau individu membetulkan kekurangan atau memenuhi syarat tertentu”.

ETF Emerge Canada telah menggabungkan aset sebanyak C$109 juta ($82 juta).

Syarikat yang berpangkalan di Toronto itu ialah pengedar Kanada pertama bagi rangkaian ETF Ark Invest Cathie Wood, yang merangkumi enam daripada ETFnya. Lima yang lain berada dalam rangkaian EMPWRnya, satu senarai “pengurus portfolio wanita elit, baru muncul . . . dengan tumpuan khas untuk menggalakkan kemampanan, kepelbagaian dan kesaksamaan dalam industri”.

Emerge Canada menamakan dirinya sebagai “firma dana pelaburan pertama dan satu-satunya milik wanita Kanada”.

Ia mengumumkan dalam pemfailan sekuriti pada bulan Disember bahawa BDO Canada LLP telah meletak jawatan sebagai juruaudit ETFnya “atas inisiatif sendiri” pada 3 November.

Dengan BDO masih belum diganti, ETF terlepas tarikh akhir untuk memfailkan penyata kewangan tahunan yang diaudit, laporan pengurusan prestasi dana dan pemfailan berkaitan untuk 2022 sebelum tarikh akhir yang ditetapkan pada 31 Mac.

Langley berkata dalam satu kenyataan kepada FT bahawa “keputusan untuk menamatkan hubungan [with BDO Canada] adalah bersama. Sejak itu, kami telah terlibat dalam perbincangan dengan rakan kongsi pengauditan lain yang berpotensi untuk mendapatkan juruaudit baharu.

“Disebabkan peralihan kami kepada juruaudit baharu, penyata kewangan 2022 kami terlepas tarikh akhir pemfailan, dan kami sedang berusaha gigih untuk melengkapkan keperluan yang disediakan oleh OSC,” tambahnya.

BDO Canada enggan mengulas.

Langley menambah bahawa “kami tidak dapat memberikan sebarang jaminan mengenai masa pengangkatan CTO atau sama ada CTO akan ditarik balik sama sekali”.

Beliau mengulangi bahawa ETF “masih wujud dan ia mempunyai nilai. Semua aset Emerge ETF disimpan dalam jagaan oleh penjaga kami, RBC Investor Services.”

“Ini adalah urutan peristiwa yang luar biasa,” kata Armour. “Bekas juruaudit syarikat itu meletak jawatan pada November 2022, jadi ia menimbulkan persoalan mengapa mereka tidak menggantikan juruaudit dalam tempoh lima bulan sejak itu.”

Armor bimbang penggantungan dagangan boleh berlangsung lama dan berpotensi menamatkan sekurang-kurangnya beberapa dana yang terjejas.

“Perintah itu memerlukan Emerge untuk mendapatkan juruaudit baharu dan memfailkan penyata kewangan tahunan yang diaudit sebelum dagangan dibenarkan disambung semula. Saya tidak menjangkakan proses itu berlaku dalam sekelip mata, jadi pelabur dalam Emerge ETF mungkin ditahan untuk sementara waktu,” katanya.

“Saya menjangkakan ramai yang akan mempertimbangkan untuk menjual saham mereka sebaik sahaja CTO ditarik balik.”

Fuhr, bagaimanapun, tidak percaya bahawa kesusahan Emerge Canada seharusnya menghalang orang ramai daripada melabur dalam pembekal kecil lain, yang menyumbang sebahagian besar daripada 657 penerbit ETF yang kini aktif di seluruh dunia.

“Memandangkan ia tidak pernah berlaku sebelum ini dan terdapat banyak pengeluar ETF kecil di luar sana, saya tidak mahu menaikkan bendera mengenai isu ini. Ia mungkin agak mencemaskan,” katanya.

Armor bersetuju. “Saya tidak akan mengaitkan isu ini dengan pembekal ETF kecil secara lebih meluas. Ini nampaknya masalah khusus Emerge Canada yang saya tidak jangka akan berlaku dengan kerap,” katanya.

totobet net sgp hari ini

pengeluaran hari ini sdy

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

tgl hk malm ini

keluaran sgp