site

Pelabur Nestlé memberi amaran tentang ‘risiko sistemik’ daripada makanan yang tidak sihat

Sekumpulan pelabur institusi di Nestlé telah meningkatkan tekanan ke atas syarikat makanan terbesar dunia itu untuk menjadi kurang bergantung kepada produk tidak sihat dan memberi amaran bahawa penggunaan berlebihan pengguna terhadap barangan berbungkus dengan nilai pemakanan terhad menimbulkan “risiko sistemik” kepada pulangan kewangan.

Pemegang saham dengan lebih daripada $3tn dalam aset gabungan di bawah pengurusan menyeru kumpulan yang berpangkalan di Switzerland itu untuk menetapkan sasaran untuk meningkatkan bahagian pendapatannya daripada makanan dan minuman yang lebih sihat. Menjelang mesyuarat agung tahunan Nestlé di Lausanne pada Khamis, mereka berkata mereka bersedia untuk “meningkatkan” perkara itu melainkan para pengarah menangani kebimbangan mereka.

Kenyataan awam itu, yang diselaraskan oleh badan amal pelaburan yang bertanggungjawab, ShareAction dan ditandatangani oleh institusi termasuk Pengurusan Pelaburan Undang-undang & Am dan beberapa dana pencen awam, merupakan inisiatif terbaru dalam kempen jangka panjang dalam kalangan pemegang saham yang prihatin untuk mendorong syarikat makanan menjadikan produk mereka lebih banyak. berkhasiat.

Beberapa kerajaan telah memperkenalkan cukai ke atas produk bergula tinggi dan sekatan ke atas pengiklanan kerana industri itu semakin diteliti sejauh mana ia menyumbang kepada obesiti global.

Campur tangan pelabur datang walaupun Nestlé, yang jenama konfeksinya termasuk KitKat, Milkybar dan Smarties, baru-baru ini menjadi lebih terbuka tentang nilai pemakanan barisan produknya.

Kenyataan itu — yang mana penandatangannya termasuk EOS di Federated Hermes, yang bertindak bagi pihak pelanggan dalam hal-hal alam sekitar, sosial dan tadbir urus dan menasihati mereka untuk mengundi di AGM — juga walaupun syarikat komited untuk menerbitkan sasaran peningkatan jualan tambang yang lebih sihat. .

Kumpulan itu berkata ia menyeru Nestlé – yang portfolionya turut merangkumi bijirin Cheerios, mi Maggi dan pasta Buitoni – untuk menentukan sasaran bagi bahagian pendapatannya daripada makanan yang lebih sihat, manakala syarikat itu berkata matlamatnya adalah untuk meningkatkan jualan produk tersebut. secara mutlak.

Nestlé, yang berkata ia telah “menetapkan standard baharu dalam ketelusan korporat” di seluruh industri, bulan lepas mendedahkan bahawa kurang daripada separuh daripada portfolio produk arus perdananya boleh dianggap “sihat”, menggunakan definisi yang diterima umum.

Mark Schneider, ketua eksekutif, berkata Nestlé telah mencapai kemajuan dalam mengurangkan natrium, gula dan lemak tepu. Bagaimanapun, beliau juga menyatakan terdapat had sejauh mana syarikat itu boleh menolak alternatif yang lebih sihat dan makanan seperti coklat tidak dimaksudkan untuk menyihatkan.

Walaupun gabungan pelabur berkata ia mengalu-alukan peningkatan pendedahan daripada Nestlé, ia menambah bahawa pasar raya “dibanjiri dengan makanan yang kurang sihat, menyebabkan kemudaratan yang ketara kepada kesihatan penduduk”, dan ini mewujudkan “risiko sistemik kepada pulangan pelabur”.

Pelabur berkata mereka mahu bekerja “secara membina” dengan lembaga pengarah, tetapi menambah mereka bersedia “meningkatkan penglibatan kami” jika syarikat gagal memberikan jaminan yang diperlukan.

“Mereka gagal menetapkan sasaran mengikut cara yang kami mahukan,” kata Jessica Attard, pengarah program di ShareAction. “Maklum balas Nestlé terhadap banyak soalan kami agak lemah.”

Beliau menambah bahawa resolusi pemegang saham untuk meningkatkan tekanan ke atas Nestlé telah “di atas meja” untuk tahun AGM, tetapi “kami bersetuju untuk menangguhkan, atas dasar bahawa Nestlé telah bersetuju untuk terus terlibat dengan kami”.

Nestlé berkata: “Kami adalah syarikat pertama yang melaporkan nilai pemakanan keseluruhan portfolio global kami terhadap satu skim pemprofilan nutrien yang diiktiraf secara luaran.

“Kami berazam untuk mengekalkan peneraju industri kami dalam pemakanan: Nestlé mengungguli Akses Global kepada Indeks Pemakanan pada 2021 dan 2018 dan menduduki tempat pertama dalam bidang pengukuran pemakanan World Benchmarking Alliance.”

togel result sgp

pengeluaran sidni

totobagus sdy

pengeluaran hk kemarin

pengeluaran sgp hari ini