site

Pelabur mengenakan bayaran kepada pasif musim Isa ini

Penabung UK memihak kepada pelaburan pasif menjelang penutupan tahun cukai, selepas tempoh kegawatan pasaran menyaksikan mereka mengelak dana yang diuruskan secara aktif.

Platform pelaburan runcit telah melaporkan bahawa dana penjejak pasif, yang bertujuan untuk memadankan prestasi indeks, telah mendominasi 10 senarai teratas dana yang dilaburkan dalam tahun-ke-kini untuk saham dan saham Isas.

AJ Bell berkata lapan daripada 10 dana paling popular yang dilaburkan oleh pelanggannya pada tahun hingga akhir Mac adalah penjejak, dengan pengecualian Fundsmith Equity, yang dikendalikan oleh pengurus bintang Terry Smith, dan dana Situasi Khas Global Fidelity.

“Orang ramai ingin menjadikan wang mereka berfungsi di pasaran dan boleh menggunakan dana pasif sebagai pemegang tempat,” kata Laith Khalaf, ketua analisis pelaburan di AJ Bell. Beliau berkata pelabur mencari pendedahan pasaran yang cepat sebelum membuat pilihan pelaburan yang lebih tertumpu.

Khalaf menambah: “Ia adalah dorongan dan tarikan antara penjejak dengan harga yang lebih baik dan kekecewaan yang lebih besar dengan dana aktif.”

Permintaan yang meningkat untuk dana pasif adalah tanda peningkatan kewaspadaan dalam kalangan pelabur runcit, kerana mereka melihat untuk kekal di atas ketidaktentuan pasaran dan elaun cukai yang menyusut.

Dana penjejak mengalami aliran masuk bersih sebanyak £982 juta pada bulan Januari, bulan terbaru yang datanya tersedia, menurut Persatuan Pelaburan, sebuah kumpulan perdagangan. Ini berbanding dengan aliran masuk £1.4bn merentas semua dana pelaburan runcit pada bulan tersebut.

Pasar raya dana Hargreaves Lansdown melaporkan keutamaan pelanggan yang kuat terhadap dana pasif, terutamanya dalam kalangan penabung biasa. Interactive Investor, platform saingan, berkata satu dana aktif ditampilkan dalam senarai 10 teratasnya pada tahun setakat ini, berbanding empat dalam tempoh yang sama tahun lepas dan sembilan pada 2021.

Penabung telah semakin kecewa dengan dana aktif sejak sedekad lalu, menurut Khalaf. Tetapi beliau berhujah bahawa mereka sepatutnya kurang dogmatik dalam pendekatan mereka terhadap pelbagai jenis pelaburan.

Ada yang mencadangkan bahawa dana aktif boleh datang sendiri kerana turun naik pasaran menjana lebih banyak peluang untuk pendekatan strategik untuk pelaburan. Penabung terus menunjukkan minat terhadap amanah pelaburan, dana tertutup yang diuruskan secara aktif.

Scottish Mortgage Investment Trust Baillie Gifford mendahului senarai amanah popular di kalangan beberapa platform, walaupun terdapat pergolakan lembaga baru-baru ini berhubung pendedahannya yang semakin meningkat kepada syarikat swasta. Saham didagangkan pada diskaun 21 peratus pada hari Jumaat, walaupun dana lindung nilai telah mengurangkan kedudukan jual dalam tanda yang mereka fikir harga menghampiri paras terendah.

“Apabila diskaun berpindah itu adalah peluang, terutamanya jika amanah telah keluar jauh berbanding sejarahnya sendiri,” kata Rob Morgan, seorang penganalisis di pengurus pelaburan Charles Stanley. Morgan berkata sentimen pelabur adalah demam, tetapi pelabur menambah nilai amanah yang telah mereka pegang.

Pelabur juga telah menukar pegangan daripada periuk umum ke Isas, dalam proses yang dikenali sebagai “Bed and Isa”, dengan AJ Bell melaporkan peningkatan empat kali ganda sejak awal tahun. Peningkatan itu berlaku menjelang pelepasan dividen dan elaun keuntungan modal yang dijadualkan pada April.

Tahap tunai yang dipegang dalam saham dan saham Isas pada kebanyakan platform besar secara amnya kekal serupa dengan tempoh yang sama tahun lepas, dengan pelabur memilih untuk menggunakan pelaburan untuk memaksimumkan penggunaan elaun bebas cukai mereka.

tgl sgp

pengeluaran sdney

totobet sydney

keluar hk

totobet net singapura