site

Pelabur menarik hampir $4bn daripada iShares ESG ETF dalam satu hari

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

IShares ETF yang berfokuskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus telah mencatatkan $3.9bn dalam satu hari pada awal minggu lepas, data menunjukkan.

iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU) mempunyai $14.4bn dalam aset di bawah pengurusan pada 21 Mac, sehari selepas penjualan.

Pada hari yang sama, 20 Mac, iShares MSCI USA Quality Factor ETF (QUAL) menambah $4.8bn dalam aliran masuk bersih, membantu aset meningkat kepada $25bn pada 21 Mac.

Penebusan daripada ESG ETF mewakili penurunan ketara daripada aliran ETF baru-baru ini. Secara keseluruhannya, dana itu merekodkan $1.6bn dalam aliran keluar bersih pada tahun berakhir 28 Februari, menurut data Morningstar Direct.

Artikel ini sebelum ini diterbitkan oleh Ignites, tajuk yang dimiliki oleh Kumpulan FT.

“Ia sememangnya satu nombor yang menarik perhatian. Ia sesuatu yang kita tidak nampak setiap hari,” kata Ryan Jackson, penganalisis penyelidikan pengurusan mengenai strategi pasif di Morningstar.

Penebusan mungkin berlaku kerana BlackRock mengimbangi semula portfolio modelnya, kata Nate Geraci, presiden Kedai ETF.

BlackRock menawarkan lebih daripada 150 portfolio model, menunjukkan laman webnya. ESGU berada dalam lebih daripada 20 model BlackRock, menurut Morningstar Direct.

“Ketika kami menguruskan model kami secara aktif untuk menangkap peluang dalam pasaran, beberapa ETF yang termasuk dalam portfolio model BlackRock mengalami aliran masuk atau aliran keluar, didorong oleh penasihat yang memperdagangkan portfolio pelanggan mereka sejajar dengan model BlackRock,” kata jurucakap syarikat.

Jurucakap itu enggan mengulas mengenai perdagangan dan sifat aliran itu.

Kira-kira 43 juta saham ESGU telah didagangkan pada 17 Mac dan 11 juta lagi pada 20 Mac, data Yahoo Finance menunjukkan.

Jumlah dagangan berkemungkinan bermakna penarikan strategik daripada ETF, kata Todd Rosenbluth, ketua penyelidikan di VettaFi.

Ada kemungkinan juga pelabur institusi besar mengalihkan asetnya daripada ESGU kepada QUAL untuk memperoleh pendedahan ekuiti AS bermodal besar, katanya.

“Walaupun syarikat yang mempunyai sifat ESG yang kukuh selalunya mempunyai profil kewangan yang kukuh, faktor ETF akan memberikan pendedahan yang lebih tepat yang boleh membantu memandangkan perubahan pasaran yang berterusan,” kata Rosenbluth.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

Pertukaran itu juga mungkin menunjukkan “minat yang semakin berkurangan dalam produk ESG yang memihak kepada beta strategik defensif”, kata Elisabeth Kashner, pengarah analisis dana global di FactSet.

BlackRock juga telah menghadapi kejutan besar daripada negara Republik sepanjang tahun lalu tentang amalan pelaburan ESGnya.

Dana bersama dan ETF yang mampan menambah $3.1bn pada 2022, turun daripada rekod tertinggi mereka sebanyak $67.4bn tahun sebelumnya, data Morningstar menunjukkan.

“Aliran masuk ETF ESG telah berkurangan sepanjang tahun lalu disebabkan gabungan buruk prestasi kurang baik, tindak balas politik dan pelabur secara amnya mempersoalkan merit keseluruhan pendekatan sedemikian,” kata Geraci. “Adalah munasabah bahawa BlackRock mendapat beberapa soalan mengenai kemasukan ESG ETF dalam model mereka dan memutuskan untuk memotong umpan.”

Dana ESG Aware ETF melabur dalam saham AS bermodal besar dan pertengahan, dengan condong ke arah mereka yang mempunyai penarafan ESG yang menggalakkan, prospektusnya menunjukkan. MSCI USA Quality Factor ETF, sementara itu, melabur dalam syarikat bermodal besar dan sederhana dengan asas positif.

result keluaran singapura

hasil pengeluaran sdy

togel hari ini

totobet hongkong hari ini

tabel sh