site

Pelabur membengkak dana pasaran wang

Dana pasaran wang yang berpangkalan di UK menyaksikan aliran masuk membengkak menjelang akhir tahun cukai pada 5 April, apabila kadar yang meningkat meningkatkan daya tarikan mereka kepada pelabur runcit.

Platform pelaburan, yang diketuai oleh peneraju pasaran Hargreaves Lansdown dan Interactive Investor, berkata mereka telah melihat pelanggan beralih kepada dana pasaran wang pada suku pertama tahun apabila hasil meningkat.

Hargreaves melaporkan “peningkatan besar” dalam aliran bersih ke dalam dana pasaran wang pada suku pertama, manakala Pelabur Interaktif mengalami peningkatan 300 peratus dalam tempoh yang sama. Penganalisis berkata ini adalah daripada asas yang rendah, tetapi menunjukkan dana kembali bermain untuk sesetengah pelabur selepas bertahun-tahun kadar faedah hampir sifar.

Sesetengah pelabur dianggap meletakkan wang dalam dana pasaran wang dengan tujuan untuk melakukan tunai ke dalam pembelian ekuiti jangka panjang sebaik sahaja kegawatan semasa reda.

“Ketidakpastian menyebabkan pelabur berhenti seketika sebelum membuat keputusan pelaburan, namun, dari perspektif tinjauan yang lebih panjang, pelabur perlu kembali ke kelas aset lain,” kata Beccy Milchem, ketua pengurusan tunai antarabangsa di pengurus aset BlackRock.

Perubahan corak tingkah laku menandakan ketidaktentuan dalam kalangan pelabur runcit yang keyakinannya telah terjejas akibat turun naik, dengan tawaran yang lebih baik untuk wang tunai menyediakan tempat selamat untuk penyimpan yang ingin menambah pembungkus cukai.

Dana pasaran wang melabur dalam apa yang dianggap sebagai aset cair selamat, seperti hutang kerajaan jangka pendek, yang akan matang tidak lama lagi. Pelaburan dianggap berisiko rendah, namun, tidak seperti deposit bank, ia tidak dilindungi oleh sebarang skim perlindungan deposit.

Pelabur boleh menggunakan dana pasaran wang untuk meletakkan baki tunai dalam pembungkus bebas cukai seperti Sipp atau Isa pada kadar yang lebih menarik berbanding jika mereka hanya menyimpan tunai pada platform, di mana kadar faedah berada pada sekitar 1 peratus. Ini amat berfaedah memandangkan pengurangan elaun cukai ke atas simpanan di luar pembungkus bebas cukai.

“Mereka masuk akal untuk pelabur dalam keadaan tertentu,” kata James Norton, ketua perancang kewangan di Vanguard UK. Beliau berkata ada yang mungkin menggunakan dana pasaran wang untuk menangguhkan keputusan pelaburan, manakala pesara dalam pengeluaran – yang memegang wang tunai sebagai pendapatan – mencari pulangan yang lebih baik.

Norton menambah: “Anda perlu berhati-hati kerana dana pasaran wang memberikan pulangan yang lebih rendah daripada ekuiti dalam jangka panjang.”

Dana pasaran wang berdenominasi sterling Vanguard mengalami lonjakan 29 peratus dalam aset bersih antara Februari dan Mac tahun ini, menurut Morningstar. Walaupun hasil pada dana Vanguard adalah sekitar 2.2 peratus, yang lain menawarkan lebih dekat dengan kadar bank sekitar 4 peratus.

“Kebanyakan produk ini akan mencuba dan menjejaki [the Bank of England’s risk-free short-term rate],” kata Rob Morgan, seorang penganalisis di pengurus pelaburan Charles Stanley. “Anda boleh menggunakan wang tunai secara taktikal dan mendapat pulangan dan itu akan menjadi bahagian penting dalam pembinaan portfolio.”

Walaupun permintaan semakin meningkat, aliran dana kekal lebih rendah secara berkadar berbanding di AS, di mana pelabur runcit berpusu-pusu ke dana pasaran wang lewat tahun lepas selepas bank-bank utama seperti JPMorgan Chase dan Bank of America menawarkan pulangan rendah ke atas deposit walaupun kadar Rizab Persekutuan meningkat.

Tidak seperti rakan sejawatan mereka di AS, kebanyakan bank UK dan pertubuhan bangunan telah bergerak pantas untuk meningkatkan kadar pada akaun simpanan berikutan pengetatan monetari. Akaun akses mudah telah mengelilingi sekitar 3 peratus, manakala Barclays menawarkan pelanggan Ganjaran 5 peratus pada baki sehingga £5,000.

Inflasi mungkin kekal tinggi untuk sebahagian besar tahun ini, setelah jatuh sedikit kepada 10.1 peratus pada Mac. Bank of England dijangka terus menaikkan kadar sebagai tindak balas, memastikan dana pasaran wang menarik dalam masa terdekat.

toto bet singapura

sydney pengeluaran hari ini

pengeluaran sidney

keluaran hk kemarin

sgphariini