site

Pelabur harus berhati-hati dengan saham bermodal kecil AS

Penulis ialah bekas ketua pegawai pelaburan di Bridgewater Associates

Terdapat pepatah pasaran lama bahawa penilaian rendah adalah syarat “perlu tetapi tidak mencukupi” apabila ingin membeli sekuriti. Itu terasa benar terutamanya untuk syarikat tersenarai yang lebih kecil di AS hari ini.

Beberapa metrik mencadangkan penilaian syarikat AS yang lebih kecil semakin menarik untuk pembeli, terutamanya berbanding dengan saham yang mempunyai permodalan pasaran yang lebih besar.

Daripada puncak terkini masing-masing, penanda aras Russell 2000 untuk topi yang lebih kecil telah kehilangan kira-kira 26 peratus, dua kali ganda berbanding S&P 500 hingga akhir April. Sementara itu, nisbah harga/pendapatan tertinggal 12 bulan untuk Russell 2000 telah menurun daripada paras pra-pandemi sekitar 19.5 kepada 12.5 (tidak termasuk syarikat yang merugikan kerana penanda aras merangkumi banyak syarikat muda yang belum membuat keuntungan). Itu berbanding dengan S&P 500 yang sama mengekor p/e sebanyak 21.2, yang turun hanya satu sentuhan daripada pra-pandemik 22, menurut data Bloomberg.

Diskaun penilaian yang ketara ini mungkin tidak mencukupi untuk melihat Russell 2000 berprestasi tinggi secara berterusan dalam masa terdekat. Sudah tentu, akan ada peluang pemilihan saham kerana beberapa sekuriti bermodal kecil terpilih menunjukkan kekuatan relatif. Walau bagaimanapun, indeks permodalan kecil yang lebih luas akan dicabar secara mutlak dan berbanding dengan rakan setara dengan permodalan besar oleh sekurang-kurangnya dua faktor: kekecewaan terhadap prospek pelonggaran dasar monetari oleh Rizab Persekutuan dan kesan daripada kegawatan perbankan baru-baru ini.

Harga saham hari ini mencerminkan jangkaan konsensus kenaikan 0.25 mata peratusan dalam kadar oleh Rizab Persekutuan dan kemudian jeda sebelum pivot pantas kepada pelonggaran berterusan pada akhir musim panas ini. Walaupun mungkin, mengurangkannya dengan cepat dan kuat nampaknya tidak mungkin tanpa kejutan kewangan yang menggantikan inflasi sebagai keutamaan Fed, atau kejatuhan inflasi yang tidak dijangka. Yang terakhir hampir pasti akan memerlukan nyahpecutan cepat dalam pertumbuhan.

Dalam mana-mana senario, akan berlaku penentuan harga semula yang pantas bagi jangkaan pendapatan, dengan potensi penerbangan ke keselamatan yang cenderung membebankan saham tetapi terutamanya pada saham bermodal kecil yang kurang cair. Lebih berkemungkinan dalam beberapa bulan akan datang ialah gambaran yang telah berulang kali dilukis oleh Fed – salah satu jeda yang akan datang bersama tumpuan inflasi yang boleh membolehkan lebih banyak kenaikan, bergantung pada keadaan yang berkembang.

Banyak yang perlu diubah dengan cepat untuk memastikan dasar Fed sejajar dengan jangkaan kadar faedah jangka pendek semasa. Pertumbuhan ekonomi hari ini masih berjalan pada kira-kira 2.5 peratus, menurut anggaran Rizab Persekutuan Atlanta untuk suku pertama. Pertumbuhan upah, komponen inflasi utama, kekal antara 4-6 peratus bergantung pada cara ia diukur.

Dinamik hutang adalah sebab utama bahawa kos pinjaman yang lebih tinggi untuk lebih lama sepatutnya mempunyai kesan yang luar biasa ke atas syarikat bermodal kecil. Bukan sahaja syarikat bermodal kecil AS hari ini mempunyai hutang yang besar tetapi mereka juga mempunyai sebahagian besar daripada jumlah beban yang terdedah kepada kos pinjaman yang lebih tinggi dan berterusan. JPMorgan menganggarkan bahawa lebih daripada 37 peratus daripada jumlah hutang mempunyai kadar faedah terapung untuk syarikat kecil dan sederhana AS dan Kanada, berbanding 15 peratus daripada modal besar. Hutang syarikat bermodal kecil juga mempunyai purata tempoh matang yang lebih pendek daripada bermodal besar, pada 5.7 tahun berbanding 8.2 tahun.

Jika Fed tidak mereda secara agresif dan cepat apabila pasaran kadar faedah sedang didiskaunkan, banyak syarikat kecil akan berisiko — mereka perlu membiayai semula lebih awal dan pada kadar yang lebih tinggi daripada syarikat yang bermodal besar.

Cabaran dasar monetari untuk modal kecil ditambah lagi dengan kesan daripada kegawatan perbankan baru-baru ini. Sekurang-kurangnya di AS, syarikat kecil lebih banyak bergantung pada kredit bank; yang lebih besar mempunyai sumber pembiayaan yang lebih pelbagai.

Malah lebih rumit hari ini, syarikat kecil AS cenderung untuk kerap menggunakan bank kecil – yang kedua selalunya lebih bersedia dan mampu menilai risiko dan memberikan kredit kepada perusahaan tempatan mereka. Nota penyelidikan baru-baru ini oleh Goldman Sachs menganggarkan bahawa syarikat kecil AS menerima hampir 70 peratus pinjaman komersial dan perindustrian daripada bank dengan aset kurang daripada $250bn.

Memandangkan lebih banyak bank tempatan dan serantau berkedudukan untuk menavigasi peraturan yang lebih besar dan aliran keluar deposit serta ekonomi yang lebih perlahan, ketersediaan modal yang diperlukan untuk syarikat bermodal kecil berisiko mengecut. Perubahan sedemikian sudah mula muncul dalam tinjauan perniagaan kecil Persekutuan Perniagaan Bebas Kebangsaan (NFIB) terbaharu bulan lepas.

Sejarah mencadangkan adalah lebih baik untuk mempertimbangkan indeks seperti Russell 2000 apabila pasaran merosot, kerana syarikat yang lebih kecil sering mendahului lebih tinggi apabila kitaran ekonomi bertukar. Malangnya, keadaan semasa nampaknya masih belum mencukupi untuk pelaburan yang menang.

result sgp

peng sdy

keluaran sdy

hasil pengeluaran hongkong

penguaran sgp